Buigen of barsten, Amsterdam

datum 25 juni 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
aanwezigen P.F.C. (Paulus) Jansen i, H. (Henk) Nijboer i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Nergens lijken de belangen zo ver uit elkaar te lopen als in de commerciële huursector. Huurders willen blijven wonen waar ze wonen zonder elk jaar geconfronteerd te worden met een flinke huurverhoging, beleggers worden steeds meer afgerekend op hun prestaties, en politici zijn in het complexe krachtenveld vaak verdeeld over mogelijke maatregelen. Hoe kunnen deze drie partijen tot elkaar komen? In dit programma gaan we op zoek naar oplossingen.

Met in dit programma onder anderen

Wisso Wissing

Voorzitter huurdersvereniging JR Java

Henk Nijboer

Tweede Kamerlid PvdA, o.a. woordvoerder wonen

Dorrit de Jong

Raadslid GroenLinks Amsterdam woordvoerder maatschappelijke opvang & wonen

Paulus Jansen

Directeur Woonbond

Tom Leenders

Raadslid PvdA, o.a. woordvoerder wonen

Pierre van Rossum

Directeur Grond en Ontwikkeling, gemeente Amsterdam

Allard van Spaandonk

Directeur Nederlandse investeringen | Bouwinvest

Frank van Blokland

Directeur IVBN

Het programma

De avond wordt geopend door Wisso Wissing, voorzitter van huurdersvereniging JR Java. Hij zal de urgentie van deze avond voor het voetlicht brengen.

Na de introductie zullen Frank van Blokland (directeur IVBN) en Paulus Jansen (directeur Woonbond) hun visie op de huurverhogingen in de vrije sector uiteenzetten. Van Blokland doet dat namens de investeerders, Jansen namens de huurders.

De hoofdmoot van de avond bestaat uit drie panelgesprekken waarin de voorstellen van JR Java ter tafel komen. De voorstellen zijn:

  • Het invoeren van een systeem met maximale huurverhogingen door het Rijk.
  • De gemeente zou in de onderhandelingen met commerciële verhuurders, naast afspraken tot meerjarige huurmatiging bij nieuwbouw, ook afspraken dienen te maken voor het bestaande bezit.
  • De gemeente moet structurele maatregelen nemen om de huur te verlagen. Denk aan het verlagen van de erfpacht en de WOZ-waarde.

Situatie Java-eiland

In 1998 bedroeg de gemiddelde aanvangshuur voor een groot deel van de commerciële huurwoningen op het Java-eiland iets meer dan 600 euro. Na het aflopen van de erfpachtafspraken tussen Bouwinvest, eigenaar van de woningen, en de gemeente Amsterdam in 2011 zijn de huren van deze woningen stapsgewijs verhoogd tot 1.467 euro.

Voor nieuwe huurders bedraagt de huur van een woning van negentig vierkante 1600 euro. De inkomenseis voor twee personen voor die woning is een gezamelijk bruto jaarinkomen van 96.000 euro. Dat is niet het inkomen voor de groep middeninkomen waarvoor de woningen op het Java-eiland ooit zijn gebouwd.

Veel huurders kunnen deze extreme huren niet meer betalen. Uit onderzoek (december 2016) onder zevenhonderd huurders, kwam naar voren dat 92 procent van de huurders problemen heeft met de betaalbaarheid van hun huur en 56 procent van de huurders gaf aan binnen twee jaar te willen verhuizen. In 2017 en 2018 zijn bijna tweehonderd huurders vertrokken.

Huurdersvereniging JR Java heeft de ontwikkeling van de vrije sector-huur op het Java-eiland op het hoogtepunt van de crisis (2010-2015) afgezet tegen de ontwikkeling van de prijsindex van Amsterdamse woningen. Hieruit blijkt dat de huren in de periode 2011-2015 met 22 procent zijn gestegen terwijl de gemiddelde prijsindex in dezelfde periode met 2,8 procent steeg.

In het huuradvies voor 2019 heeft JR Java aan verhuurder Bouwinvest voorgesteld de huren voor de komende drie jaar te bevriezen en vanaf 2022 de huren alleen nog maar met de jaarlijkse CPI-index (inflatie) te verhogen. Bouwinvest heeft laten weten daar niets voor te voelen. Per 1 juli 2019 wordt de huur met 3,1 procent verhoogd.

JR Java heeft aan aantal voorstellen aan de Amsterdamse gemeenteraad gedaan om de huurverhogingen gedeeltelijk te controleren. Daardoor worden massale verhuizingen en snelle sfeerveranderingen van buurten beperkt. Deze voorstellen vormen de basis voor deze avond.


1.

Meer over...