De Première, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 3 juni 2020
kalender

De Première, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 24 mei 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen E.M.J. (Lilianne) Ploumen i e.a.
organisatie De Balie i

Dit jaar viert Nederland 100 jaar vrouwenkiesrecht. Op 3 juli 1918 werd Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. Maar hoe staat het met de positie van vrouwelijke politici nu? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? Politiek historica Eveline van Rijswijk maakt met haar audiovisuele onewomanshow De Première de balans op na één eeuw vrouwen op het Binnenhof. Na de voorstelling gaan we in gesprek met o.a. politicus Lilianne Ploumen.

Van een speciale “toiletkamer” in 1918 tot aan plastic rondom een tafelpoot zodat de panty van de eerste vrouwelijke minister tijdens de ministerraad niet stuk ging in 1956: het Binnenhof moest zich duidelijk voorbereiden op de komst van vrouwelijke politici.

Van Rijswijk onderzoekt de entree van vrouwen in de politiek en staat stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. Want hoewel Marga Klompé - die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier - zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor. Om dat te bereiken geeft ze zelfs - wetenschappelijk onderbouwde - tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Na afloop van de voorstelling gaan we in gesprek met politicus Lilianne Ploumen (Tweede Kamerlid PvdA) en Zehra Sariaslan (beleidsmederwerker Atria en voormalig raadslid Harderwijk) en Eveline van Rijswijk. Wat is de huidige positie van vrouwen in de politiek?

Foto voorstelling (c) Anne van Zantwijk Fotografie

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public


Inhoudsopgave

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...