Inbreng verslag schriftelijk overleg over de stand van zaken van enkele nog openstaande moties en toezeggingen (35000-IX-19) - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2019

Deze inbreng voor een schriftelijk overleg is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 IX - Vaststelling begroting Financiën en Nationale Schuld 2019 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Inbreng verslag schriftelijk overleg over de stand van zaken van enkele nog openstaande moties en toezeggingen (Kamerstuk 35000-IX-19)
Document­datum 16-05-2019
Publicatie­datum 16-05-2019
Kenmerk 35000-IX, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2

Vergaderjaar 2018-2019

35000-IX

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2019

Nr.

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld .. 2019

De vaste commissie voor Financiën heeft op 16 mei 2019 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de staatssecretaris van Financiën over zijn brief van 4 april 2019 over op welke wijze verschillende fiscale moties op zijn beleidsterrein zijn uitgevoerd en welke toezeggingen zijn gestand gedaan en daarnaast over de stand van zaken van enkele nog openstaande moties en toezeggingen (Kamerstuk 35000-IX, nr. 19).

De staatssecretaris heeft deze vragen beantwoord bij brief van …...

Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Anne Mulder

De adjunct-griffier van de commissie,

Freriks

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de VVD

De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de brief over fiscale moties en toezeggingen. Deze leden zijn tevreden met de toezegging van de staatssecretaris van Financiën dat het doen van jaaraangifte ook voor kleine ondernemers mogelijk blijft. Daarnaast kijken de leden van de VVD-fractie uit naar de uitkomsten van het onderzoek met betrekking tot de motie van de leden Leijten en Lodders1 inzake letselschadevergoedingen. Deze leden hebben nog een aantal aanvullende vragen.

De leden van de VVD-fractie vragen wanneer de staatssecretaris verwacht de uitkomsten van de uitvoeringstoets met betrekking tot de belastingrente over de aangifte vennootschapsbelasting naar de Kamer te sturen.

Heeft de staatssecretaris contact met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de uitvoering van de motie Lodders en Van Weyenberg over verduurzaming2? Wanneer kan de Kamer de uitvoering van de motie en het voorstel waarmee zonnepanelen standaard buiten de grondslag van de onroerendezaakbelasting (ozb) worden gehouden tegemoet zien?

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van het CDA

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de brief over de fiscale moties en toezeggingen. Deze leden hebben hier nog enkele vragen over.

De leden van de CDA-fractie danken de staatssecretaris voor de compensatieregeling voor de leenbijstand. Hierover hebben zij een aantal vragen:

  • Waar kunnen mensen een aanvraag doen?
  • Hoeveel mensen hebben naar schatting te maken gehad met het onterecht terugvorderen van toeslagen door papieren inkomen en hoe verhoudt zich dat tot de 148 aanvragen die gedaan zijn?
  • Welke inspanningen heeft het kabinet gedaan om mensen die met deze problematiek te maken gehad hebben, op te sporen?
  • Waarop baseert het kabinet de verwachting dat bijna niemand in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) terechtgekomen is als gevolg van deze problematiek?

De leden van de CDA-fractie is het nog niet helemaal duidelijk hoe de nieuwe compensatieregeling door de inspecteur wordt toegepast. Wanneer is bij de Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)-uitkering loonbelasting afgedragen door de gemeente? Is dat op het moment van de omzetting in een gift? Klopt het dat het brutoloon (fiscaal loon) in het jaar van deze omzetting is meegenomen bij de berekening van de toeslagen? Klopt het tevens dat bij de compensatieregeling het nettoloon wordt afgetrokken voor de herberekening van het recht op toeslagen? Zo ja, wat is hiervoor de verklaring?

De leden van de CDA-fractie danken de staatssecretaris voor het onderzoek om meer constructies uit te sluiten van de inkeerregeling, zoals constructies met aandelen aan toonder. Deze leden vragen de staatssecretaris of deze constructies naar zijn inschatting nog steeds voorkomen nu de aandelen aan toonder geleidelijk afgeschaft gaan worden. Zo ja, is de staatssecretaris dan bereid deze constructies uit te sluiten van de inkeerregeling?

De leden van de CDA-fractie hadden gehoopt dat de informatie over studietoelagen van werkgevers reeds in het Handboek Loonheffingen zouden zijn opgenomen, maar zij zijn de staatssecretaris zeer erkentelijk dat de Belastingdienst hiermee aan de slag is gegaan. Deze leden verwachten dat de tekst in het tweede kwartaal gepubliceerd wordt en zij verzoeken de staatssecretaris de tekst ook aan de Kamer te doen toekomen.

De leden van de CDA-fractie vragen de staatssecretaris te bevestigen dat door de vereniging van de achttien goede-doelenbeneficianten van de Nederlandse Loterij Organisatie al deze achttien goede doelen gecompenseerd worden via de begroting van VWS.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van D66

De leden van de D66-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de fiscale moties- en toezeggingenbrief. Deze leden hebben enkele vragen.

De leden van de D66-fractie vragen wanneer de volgende evaluatie van fiscale regelingen gericht op bedrijfsopvolging plaatsvindt. Wat zijn de meest recente studies naar de effectiviteit en doelmatigheid van de fiscale regelingen gericht op bedrijfsopvolging?

De leden van de D66-fractie vragen wanneer het onderzoek naar zwartsparen in de bv verschijnt.

De leden van de D66-fractie vragen op welke concrete wijze invulling wordt gegeven aan de inzet om bij de voorlichting door de Belastingdienst aan te geven dat een vergissing mag en kan worden hersteld zonder bang te zijn voor een boete.

De leden van de D66-fractie vragen hoeveel werkgevers en werknemers gebruik maken van de mogelijkheid om een studietoelage te verstrekken aan studerende kinderen van werknemers. Wat voor soort werkgevers maken hier met name gebruik van? Kan hierbij een onderscheid gemaakt worden naar de grootte van het bedrijf en naar het type sector?

De leden van de D66-fractie verwelkomen het streven om zo spoedig mogelijk een aftrekverbod op bestuursrechtelijke dwangsommen in wetgeving op te nemen, indien de uitkomsten van het onderzoek gunstig zijn. Deze leden vragen welke voorbereidingen in aanloop naar Prinsjesdag en het wetsvoorstel pakket Belastingplan 2020 worden getroffen voor een eventueel aftrekverbod op bestuursrechtelijke dwangsommen.

De leden van de D66-fractie vragen naar de voortgang van de toezegging3 om, naar het voorbeeld van de Kafkateams bij het UWV, de regie en maatwerk in dienstverlening door de Belastingdienst te verbeteren, zodat mensen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.

II Reactie van de staatssecretaris

1 Kamerstukken II, vergaderjaar 2018-2019, 35 026, nr. 55

2 Kamerstukken II, vergaderjaar 2018-2019, 35 029, nr. 20.

3 Handelingen II, 2018-2019, item 65, nr. 9., p. 17.

4


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.