Europa voor de keuze: lhbti-rechten afbreken of versterken

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 16 mei 2019.

Europa is niet langer dé plek waar lhbti-rechten vooruitgaan. Voor het eerst in 10 jaar verslechtert de situatie en zit Nederland niet langer in de Europese kopgroep. Ons land komt pas op de 12e plek, zo bleek deze week uit het rapport “Rainbow Europe 2019”.

Morgen is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Het is juist morgen hard nodig om pal te staan voor lhbti-rechten. Dat is dus ook in Europa meer dan ooit nodig.

Dat de lhbti-emancipatie in Eu...ropa tot stilstand is gekomen, is geen toeval. Er is een unholy alliance in de maak tegen lhbti-rechten, met Amerikaanse en Russische steun. In sommige landen is de sfeer ronduit vijandig. Zoals in Polen, waar vorige week een activiste werd opgepakt vanwege haar schilderij van de maagd Maria met regenboogaureool. Het is geen toeval dat de Poolse regeringspartij in dezelfde EP-fractie komt waarin nu ChristenUnie-SGP zit en waar het Forum voor Democratie bij wil. Hetzelfde Forum voor Democratie dat vandaag in de Tweede Kamer pleitte om haat en discriminatie tegen lhbti's en andere minderheidsgroepen niet langer strafbaar te stellen, met steun van de PVV. Al deze partijen delen een nationalistisch-conservatieve agenda.

Aan de andere kant zien we de EU opstaan voor haar progressieve waarden. De top-15 van Europese landen qua lhbti-rechten zijn allemaal EU-landen. De EU-rechter heeft vastgelegd dat koppels van hetzelfde geslacht zich overal in de EU mogen vestigen. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een nieuw EU-fonds om Europese waarden te verdedigen, waaronder lhbti-rechten. In datzelfde parlement is er een meerderheid om homohaat strafbaar te stellen, net zoals we dat doen voor racistisch en xenofobisch gemotiveerde misdrijven.

De Europese verkiezingen van volgende week gaan dus over welke waarden we omarmen: de nationalistisch-conservatieve waarden van ongelijkheid of de progressieve waarden van mensenrechten. Het is een keuze tussen een Europa waarin lhbti-rechten verder achteruitgaan of een Europa dat weer dé plek wordt waar lhbti-rechten vooruitgaan.