Brief van het Presidium over het gebruik van de toezeggingsregistratie van de Tweede Kamer

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief van het Presidium over het gebruik van de toezeggingsregistratie van de Tweede Kamer
Document­datum 14-05-2019
Publicatie­datum 14-05-2019
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

w Tweede Kamer

Voorzitter

DER STATEN-GENERAAL

Aan de Leden

In afschrift aan: - de Minister-president

  • - 
    de ambtelijk fractiesecretarissen

Binnenhof ia 2513 aa Den Haag Postbus 20018 2500 ea Den Haag

t 070 318 20 00

Den Haag, 7 mei 2019

e voorzitter@tweedekamer.nl 1 www.tweedekamer.nl

Geachte Leden,

Tijdens commissievergaderingen in de commissiezalen van de Tweede Kamer worden er door bewindspersonen regelmatig toezeggingen gedaan. In de bestaande toezeggingenregistratie worden mondelinge toezeggingen van bewindspersonen vastgelegd die tijdens openbare commissievergaderingen door hen worden gedaan. De toezeggingenregistratie is daarom een belangrijk instrument voor de controle van de regering door de Tweede Kamer.

De registratie is een informatiebron die alleen binnen de Kamer beschikbaar is voor Kamerleden, hun medewerkers en voor de ambtelijke diensten. In de registratie wordt ook bijgehouden welke toezeggingen (deels) zijn voldaan.

Met het oog op de wens het aantal moties per VAO (verder) terug te dringen, is in het overleg dat ik heb gevoerd met de commissievoorzitters in juni en december 2018 de mogelijkheid geopperd om binnen het bestaande systeem te onderzoeken of registratie van een toezegging van een bewindspersoon op naam van het lid aan wie de toezegging is gedaan, mogelijk is. Ook tijdens de Raming voor het jaar 2019 is het onderwerp besproken. De destijds gedane toezeggingen worden met de navolgende doorontwikkeling gestand gedaan. De mogelijkheid om toezeggingen ook op naam van één of meer individuele Kamerleden vast te leggen wordt binnenkort ingevoerd. Dit betekent dat in de toekomst duidelijker is naar aanleiding van wiens vraag een bewindspersoon een toezegging doet.

Het gebruik en het raadplegen van de registratie van toezeggingen blijft verder ongewijzigd. Na het meireces wordt de nieuwe functionaliteit in gebruik genomen.

Met vriendelijke groet, namens het Presidium,

Khadija Arib

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.