Brief regering; Faillissement Aktis Strategy - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Deze brief is onder nr. 71 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 V - Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken 2019 i en dossier 35000 V - Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken 2019.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019; Brief regering; Faillissement Aktis Strategy
Document­datum 06-05-2019
Publicatie­datum 14-05-2019
Nummer KST35000V71
Kenmerk 35000 V, nr. 71
Commissie(s) Buitenlandse Zaken (BUZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 000 V

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Nr. 71

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 mei 2019

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zet publieke middelen in om zijn beleidsdoelen te realiseren. Het betreft hier middelen die via een bijdrage, subsidie of opdracht aan derden beschikbaar worden gesteld. Bij de start van een activiteit wordt een risico-inschatting gemaakt, op basis waarvan mitigerende maatregelen worden overeengekomen. Tijdens de uitvoering van een activiteit wordt gemonitord of deze maatregelen nog afdoende zijn.

Hierbij informeer ik u over het faillissement van Aktis Strategy PLC, een Britse organisatie die sinds 2016 met onder andere subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken diverse activiteiten uitvoerde op het gebied van justitie en veiligheid in Libanon, Libië, Tunesië en Kenia. Deze activiteiten werden deels uit veiligheidsmiddelen en deels uit het Stabiliteitsfonds gefinancierd. Het betreft grotendeels non-ODA middelen. Een overzicht van alle door BZ gefinancierde lopende activiteiten van Aktis vindt u in de bijlage1.

In februari bereikte het ministerie informatie van klokkenluiders binnen Aktis dat de liquiditeitspositie zorgwekkend was en dat een faillissement op handen zou zijn. Het ministerie heeft als reactie daarop betalingen aangehouden en Aktis gevraagd om informatie over haar liquiditeitspositie en actuele informatie met betrekking tot de projecten in uitvoering. Aktis bevestigde dat haar liquiditeitspositie penibel was en weet dit aan een te snelle groei en daarbij onvoldoende grip op het financieel management. Tevens gaf men aan te werken aan een reddingsplan met externe investeerders. Van de projecten in uitvoering is een update verschaft inclusief de stand van de voorschotten per ultimo 2018. Op 1 maart berichtte Aktis echter dat men er niet in was geslaagd de firma te redden en dat faillissement zou worden aangevraagd.

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-35000-V-71 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarop bij de aangestelde Britse curator een claim ingediend van EUR 1.928.290,49, zijnde het totaal van de uitstaande voorschotten voor vijf lopende activiteiten. De verantwoordingsinformatie die Aktis eind februari heeft ingediend is nog in behandeling en zou, bij goedkeuring, de claim kunnen terugbrengen tot EUR 1.266.018,73. Uit het eerste verslag van de curator dat werd ontvangen op 18 april jl. blijkt dat het ministerie, zijnde niet-preferentiële crediteur, zijn claim waarschijnlijk niet toegewezen zal krijgen.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken onderhoudt contact met de curator over de afhandeling van het faillissement. Nu Aktis haar operaties heeft moeten staken wordt in samenspraak met betrokken Nederlandse ambassades en lokale autoriteiten in Libanon, Libië, Tunesië en Kenia bezien hoe lopende activiteiten alsnog kunnen worden afgerond.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 V, nr. 71 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.