Brief regering; Global Entrepreneurship Summit (GES) op 4 en 5 juni 2019 - Bedrijfslevenbeleid

Deze brief is onder nr. 362 toegevoegd aan dossier 32637 - Bedrijfslevenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bedrijfslevenbeleid; Brief regering; Global Entrepreneurship Summit (GES) op 4 en 5 juni 2019
Document­datum 09-05-2019
Publicatie­datum 14-05-2019
Nummer KST32637362
Kenmerk 32637, nr. 362
Commissie(s) Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHa-OS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

32 637

Bedrijfslevenbeleid

Nr. 362    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 mei 2019

Op 2 juli 2018 brachten Minister-President Rutte en ik een bezoek aan President Trump in Washington D.C. Eén van de uitkomsten van deze ontmoeting was het gezamenlijk organiseren van de Global Entrepreneurship Summit (GES) in Nederland.

Sindsdien wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van deze grote conferentie, die op 4 en 5 juni 2019 in het Haagse World Forum wordt georganiseerd. De GES brengt 2.000 internationale ondernemers, investeerders, wetenschappers en vertegenwoordigers van regeringen naar Nederland. Het is de negende keer dat de conferentie plaatsvindt, dit jaar voor het eerst in de EU.

De Verenigde Staten en Nederland zijn co-host van de GES. Beide landen werken nauw met elkaar samen. Nederland verzorgt de faciliteiten, de VS en Nederland bepalen gezamenlijk het programma en de thema's en houden rekening met elkaars prioriteiten. De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zal Nederland bezoeken in het kader van de GES.

Doel en ambitie

Voor Nederland is de GES een omgekeerde handelsmissie, we halen de wereldtop van economische beslissers en smaakmakers naar Nederland toe. Ten eerste met het oog op het operationaliseren van de kabinetsdoel-stelling om te verdienen met de SDG's, ten tweede om Nederland als Gateway to Europe en als centrum van innovatie te positioneren en tenslotte om onze relatie met de VS verder te versterken.

Doel van de GES is het wereldwijd bevorderen van ondernemerschap. Voor ons land is de Summit een unieke kans om ons bedrijfsleven en onze vindingrijkheid op een wereldtoneel te positioneren, en ook om te laten kst-32637-362 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

zien dat ondernemers oplossingen kunnen aandragen voor actuele maatschappelijke uitdagingen die daarmee ook economische groeikansen bieden.

De negende editie van de GES biedt een uitgelezen kans voor ondernemers om met elkaar en met investeerders in contact te komen en is een forum voor uitwisseling van innovatieve ideeën.

Het centrale thema van de conferentie is The Future Now. De focus ligt daarbij op vijf sectoren die een directe relatie hebben met de Sustainable Development Goals: Landbouw en voeding, Connectivity, Energie, Gezondheidszorg en Water. Daarnaast zijn Women Empowerment, Industrieën van de Toekomst en Toegang tot Financiering dwarsdoorsnij-dende onderwerpen.

De ambitie is dat tijdens de GES contacten tot stand komen die impact hebben en dat het bedrijfsleven, wetenschappers en overheden samen met commercieel rendabele oplossingen komen voor maatschappelijke uitdagingen.

Ondernemers en investeerders

Er hebben zich circa 6.000 ondernemers uit 170 landen aangemeld. Er heeft inmiddels een selectie plaatsgevonden, ruim 1.200 ondernemers uit de hele wereld zullen deelnemen aan de GES. Van Nederlandse kant doen circa 200 bedrijven mee. De belangrijkste selectiecriteria voor deelname van bedrijven aan de conferentie zijn de ambitie en mogelijkheid om binnen vijf jaar substantieel te investeren en internationaal op te schalen en de mogelijkheden om een zinvolle bijdrage te leveren aan de conferentie, waarbij de voorkeur uit gaat naar bedrijven die samenwerken met universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Deelname van investeerders aan de GES is essentieel voor het aantrekken van innovatieve ondernemers met internationale ambities. Om te zorgen dat internationale investeerders naar de GES komen wordt op 4 juni een «Finance Forum» georganiseerd. Inmiddels hebben zich voor de GES circa 200 investeerders gemeld.

Betrokkenheid Vaste Kamercommissie BHOS

Graag nodig ik u uit voor het bijwonen van de opening van de GES op dinsdagochtend 4 juni. Indien gewenst kan ik voor u in de loop van mei een technische briefing laten verzorgen.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 32 637, nr. 362 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.