Capital markets union: Council adopts updated rules for financial derivative products and clearing

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2019.

De EU i zal binnenkort vereenvoudigde regels hanteren voor niet-financiële tegenpartijen, kleine financiële tegenpartijen en pensioenfondsen die financiële derivaten gebruiken.

De Raad i heeft vandaag een verordening aangenomen die zorgt voor een beter regelgevingskader voor de markt in buiten de beurs verhandelde derivaten ("over‑the‑counter derivatives" of otc‑derivaten).

De verordening Europese marktinfrastructuur (EMIR) uit 2012 maakt deel uit van de Europese regelgeving die naar aanleiding van de financiële crisis werd ingevoerd, en is met name gericht op het aanpakken van de problemen betreffende het functioneren van de otc‑derivatenmarkt die tijdens de financiële crisis van 2007‑2008 aan het licht kwamen.

De verordening die de ministers vandaag hebben aangenomen vereenvoudigt de EMIR, om iets te doen aan de buitensporige kosten voor naleving van de regels, problemen in verband met de transparantie en de ontoereikende toegang tot clearing voor bepaalde tegenpartijen.

Er wordt een nieuwe categorie ingevoerd, namelijk die van kleine financiële tegenpartijen. Zij worden vrijgesteld van de verplichting hun transacties te clearen via een centrale tegenpartij (CTP), maar blijven wel onderworpen aan verplichtingen die systeemrisico's moeten beperken. Ook voor kleinere niet‑financiële tegenpartijen zullen minder clearingverplichtingen gelden. De tekst verlengt ook de tijdelijke vrijstelling van de clearingverplichting voor pensioenregelingen met nog eens twee jaar (tweemaal verlengbaar met een extra jaar).

De nieuwe regels werken bestaande onnodige belemmeringen weg en stroomlijnen zo de bestaande rapportageverplichtingen. Dat moet leiden tot een betere kwaliteit van de gerapporteerde gegevens, doeltreffender toezicht en toegankelijkere clearing.

Volgende stappen:

De verordening wordt ondertekend in de week van 20 mei en treedt 20 dagen na de bekendmaking in het Publicatieblad in werking.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


1.

Relevante EU dossiers