Banking Union: Council adopts measures to reduce risk in the banking system

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2019.

De EU i voert momenteel een nieuw kader in dat de bankenunie zal versterken en de risico's in het financiële stelsel zal verminderen.

De Raad i heeft vandaag een integraal wetgevingspakket aangenomen dat de risico's in het bankwezen zal verminderen en banken nog beter bestand zal maken tegen potentiële schokken.

Het pakket bevat wijzigingen van de wetgeving inzake kapitaalvereisten (Verordening 575/2013 en Richtlijn 2013/36/EU) die de kapitaal- en liquiditeits­posities van banken versterken en leiden tot een solider kader voor het herstel en de afwikkeling van banken in moeilijkheden (Richtlijn 2014/59/EU en Verordening 806/2014).

Vandaag hebben wij een centraal stuk van de Europese financiële­hervormings­agenda aangenomen. Het is een essentieel onderdeel van de verdieping van de economische en monetaire unie. Ook zorgt het ervoor dat de EU haar internationale verplichtingen nakomt. Dankzij de invoering van essentiële maatregelen als de bindende hefboomratio voor alle banken en van een "totale verlies­absorptie­capaciteit" voor de grootste instellingen, zullen banken beter gekapitaliseerd zijn en beter bestand tegen marktturbulenties.

Eugen Teodorovici, Minister van Financiën van Roemenië i, dat thans voorzitter is van de Raad

Met deze voorstellen wordt uitvoering gegeven aan hervormingen ter versterking van de bankensector die na de financiële crisis van 2007-2008 internationaal zijn overeengekomen, en worden resterende problemen met de financiële stabiliteit aangepakt. Deze voorstellen van november 2016 omvatten elementen die zijn overeengekomen door het Bazels Comité i voor bankentoezicht en door de Raad voor financiële stabiliteit (FSB).

Het pakket bestaat met name uit de volgende essentiële maatregelen:

  • een hefboomratiovereiste voor alle instellingen en een hefboomratiobuffer voor alle mondiaal systeemrelevante instellingen (MSI's)
  • een nettostabielefinancieringsvereiste
  • een nieuw marktrisicokader voor de rapportage, met o.a. maatregelen tot verlaging van rapportage- en openbaarmakingsvereisten en tot vereenvoudiging van de regels inzake marktrisico en liquiditeit voor kleine niet-complexe banken, teneinde voor alle banken in de EU een evenredig kader te garanderen;
  • het vereiste voor instellingen uit derde landen met aanzienlijke activiteiten in de EU om een intermediaire EU-moederonderneming te hebben
  • een nieuw vereiste inzake de totale verliesabsorptiecapaciteit (TLAC) voor MSI's
  • aangescherpte achterstellingsregels inzake het minimumvereiste voor eigen vermogen en in aanmerking komende passiva (MREL) voor MSI's en andere grote banken
  • een nieuwe opschortingsbevoegdheid voor de afwikkelingsautoriteit

Daarnaast bevat het bankenpakket een aantal specifieke maatregelen in verband met EU-bijzonderheden, zoals prikkels voor investeringen in openbare infrastructuur en het midden- en kleinbedrijf of een kredietrisicokader voor het gemakkelijker afstoten van niet-renderende leningen.

Volgende stappen

Na de ondertekening van de aangenomen wetteksten in de week van 20 mei zal het bankenpakket in de loop van juni in het Publicatieblad worden bekendgemaakt, en zal het 20 dagen daarna in werking treden. De meeste van de nieuwe regels zullen vanaf medio 2021 van toepassing worden.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


1.

Relevante EU dossiers