Psychosociale hulp in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Den Haag

Humanity House
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 6 juni 2019 09:30 - 17:00
plaats Den Haag
aanwezigen S.A.M. (Sigrid) Kaag i e.a.
organisatie Humanity House

Vaak leiden conflicten en rampen tot psychische trauma’s. Psychosociale zorg helpt om deze trauma’s te helen. Het wordt steeds meer gezien als belangrijk onderdeel van ontwikkelingssamenwerking, vooral in fragiele staten. Het is een prioriteit geworden voor Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Tijdens deze conferentie bespreken professionals hun behoeftes en ervaringen uit het Midden-Oosten. In de ochtend is er een plenaire presentatie. In de middag formuleren deelnemers tijdens vijf thematische workshops aanbevelingen voor beleid.

De psychosociale gevolgen van oorlog en conflict worden een steeds belangrijker aandachtspunt in ontwikkelingshulp. Vanwege deze groeiende interesse begon Cordaid een aantal projecten rond geestelijke gezondheid en psychosociale zorg in Irak. Ook initieerde Cordaid twee conferenties over geestelijke gezondheid en psychosociale hulp in het Midden-Oosten. De eerste conferentie vond in mei plaats in Irak. Deze legde de basis voor de tweede conferentie, die plaatsvindt in het Humanity House op 6 juni.

Tijdens de conferentie worden ervaringen uit het Midden-Oosten gedeeld, om vervolgens input te verzamelen voor de huidige beleidsdiscussies. De conferentie is bedoeld voor mensen die werken binnen de internationale ontwikkelingssamenwerking, gezondheidssector en iedereen die interesse heeft in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Lees hier het programma van de dag

Programma van de dag

9:30 Registratie en koffie

10:00 Start bijeenkomst in de Genève zaal

  • Het aanpakken van psychologisch trauma veroorzaakt door extreem geweld: state-of-the-art kennis, met Joop de Jong (Amsterdam UMC en Boston University School of Medicine)
  • Korte film over geestelijke gezondheid en psychosociale hulp in Irak
  • Setting the scene: oproep vanuit Irak: waarom zijn geestelijke gezondheid en psychosociale hulp een prioriteit? met Hala Sabah Rouhi (Cordaid Irak)
  • Paneldiscussie met Joop de Jong, Hala Sabah Rouhi, Dr. Riyadh Al Rudaini (Irak), dr. Bayan Rasul (Irak), Inas Miloud (Libië)

12:30 Lunch

13:30 Workshops

  • Politiek en lokale narratieven rond trauma, met Vivienne Matthies-Boon (UvA, Egypt) en Inas Miloud (Libië)
  • Gender-gerelateerd geweld, met Hala Sabah Rouhi (Cordaid Irak) en Nicolien Zuijdgeest (Libië)
  • Geestelijke gezondheid en psychosociale hulp aan IDPs, met Dep Humanitarian aid Cordaid/Joop de Jong
  • Opschalen van het aantal lokale professionals, met Elise Griede (WarTrauma Foundation, Irak/Palestina) en Dr. Bayan Rasul (Emma Organization, Irak)

16:00 Pauze

16:15 Plenaire zaal

17:00 Einde bijeenkomst en start borrel

Bekijk het Facebook-evenement hier


1.

Meer over...