Kamerlid Martin Wörsdörfer over het mkb

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op zaterdag 11 mei 2019.

Ondernemers in het mkb zijn extreem belangrijk voor Nederland. Wat kan de politiek voor hen doen? Een uitgebreid gesprek met ons Kamerlid Martin Wörsdörfer.

Hoeveel kan de politiek betekenen voor mkb’ers?

Wat als het midden- en kleinbedrijf er van de ene op de andere dag niet meer zou zijn? Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer kijkt even op van de vraag, maar hoeft niet lang na te denken. “Dan heeft bijna heel Nederland een uitkering. Want 80% van de Nederlanders werkt in het mkb. Dus dan is onze staatskas ook meteen leeg.”

Wörsdörfer voert in de Tweede Kamer namens de VVD het woord over het mkb en spreekt regelmatig met ondernemers. Wij spraken hem over de dingen waar zij tegenaan lopen en vooral over de vraag wat de politiek voor hen kan betekenen.

Regeldruk

Minder regels: er wordt vaak over gepraat, maar in de praktijk lijkt er nooit iets van terecht te komen. Wörsdörfer weet wel waarom: “Heel veel regels zijn er omdat Nederland dat wil. Mensen vragen erom. Het is dus ook de realiteit dat er heel veel regels zullen blijven, of ik dat nou leuk vind of niet. Dat hoeft ook niet erg te zijn. Veel belangrijker is namelijk: zijn die regels uitvoerbaar voor een ondernemer?”

Het antwoord op die vraag is vaak nee. Wörsdörfer: “Als een schilder een gevel gaat schilderen, moet hij geen uren kwijt zijn aan een aanvraag om een steiger te plaatsen. Kijk, grote bedrijven met juridische afdelingen en HR-afdelingen, die komen wel uit al die regels. Maar het moet voor een mkb’er met een paar man personeel ook te doen zijn.”

Daarvan maakt de VVD nu werk. Landelijk wordt op korte termijn de mkb-toets ingevoerd. Dat betekent dat ministeries altijd eerst moeten testen of een nieuwe regel wel werkbaar is voor kleine ondernemers. Wörsdörfer: “Alle departementen moeten daarmee aan de slag. Toetsen, of uitleggen waarom de toets niet van toepassing is.”

De meeste regels waar ondernemers mee te maken krijgen, worden echter door de gemeente of provincie bedacht. De landelijke overheid heeft daarop weinig invloed. Wörsdörfer: “Daar heeft een mkb’er natuurlijk geen boodschap aan. Die heeft gewoon met dé overheid te maken. Daarom heb ik lokale en provinciale VVD-fracties gevraagd om lokaal ook zo’n mkb-toets voor te stellen. Ik zie dat nu al op verschillende plekken van de grond komen. Supergoed.”

Personeel

Mkb’ers zorgen voor het gros van de banen in Nederland, maar het aannemen van personeel levert hen vaak juist zorgen op. Wörsdörfer: “Het voelt soms alsof je je nek in de strop steekt als je mensen in dienst neemt. Want wat als ze ziek worden? Elke ondernemer wil ze dan helpen. Maar een zieke werknemer kost tienduizenden euro’s. Als de marges heel dun zijn, komt dat al snel uit je eigen salaris. Of je zaak valt om.”

De politiek heeft een stap in de goede richting gezet: kleine ondernemers kunnen gecompenseerd worden voor het tweede jaar van de loondoorbetaling bij ziekte. Wörsdörfer: “Dat komt dan uit een pot die ondernemers zelf vullen. Hierbij verschuift de rekening een beetje van kleine naar grote bedrijven. Maar het is een compromis, het is zeker nog niet

ideaal. Voor de VVD is het nog niet genoeg. Wij willen echt dat ondernemers meer lucht krijgen.”

Als mkb’ers het aandurven personeel in dienst te nemen, lopen ze tegen een ander probleem aan: het vinden van de juiste mensen. “Vooral bedrijven die zich bezighouden met de digitale en technologische ontwikkelingen hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel, net als installatiebedrijven”, zegt Wörsdörfer. “Soms beginnen ze zelf maar een opleiding. Dat is natuurlijk geweldig, maar dat is niet voor elke ondernemer weggelegd.”

De politiek kan die mkb’ers wel helpen, denkt hij. “We proberen te zorgen dat scholen beter samenwerken met bedrijven. Dat het onderwijs aansluit op de vraag van het bedrijfsleven. En dat bedrijven dan ook stageplekken aanbieden. Ook kleine bedrijven. Dat is echt een kans. Want als het klikt met een stagiair, heb je misschien je volgende medewerker al in huis.”

Digitalisering

Digitalisering biedt ondernemers heel veel kansen, maar niet iedereen weet er raad mee. Eigen verantwoordelijkheid, zou je zeggen, maar daar denkt Wörsdörfer iets anders over. “In de kern wel ja. Maar we kunnen als overheid natuurlijk wel ondernemers helpen die deze slag niet zelf kunnen maken. We kunnen ze er best wat vaker op wijzen dat de wereld verandert. En we kunnen zorgen dat ze er tijd voor hebben, door bureaucratie weg te nemen.”

Het schrikbeeld dat door digitalisering en robotisering alle banen verdwijnen, noemt hij onzin. “Men vergeet er altijd bij te zeggen dat er door die ontwikkelingen veel meer banen bijkomen dan er verdwijnen. We moeten ons niet bang laten maken. Als een bedrijf met blockchain aan de gang wil: laat het gebeuren! Houd het goed in de gaten en leer van de ervaringen. Zo blijven we voorop lopen.”

In gesprek met Martin

Ben je mkb’er en loop je tegen dingen aan? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht. Dan nemen we contact op om een afspraak te maken. Martin gaat graag met je in gesprek!

  • Jouw reactie
  • Naam*
  • Email*
  • Name

    This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Heb je een vraag over het mkb? App ons!

Whatsapp 0623937475

toon alles

Whatsapp ons

Kan ik je misschien ergens mee helpen?

Whatsapp 0623937475