Vragen over het niet oppakken van signalen van mestfraude door de NVWA

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op vrijdag 10 mei 2019, 3:29.

De aanpak van mestfraude heeft, terecht, een hoge prioriteit. Het dumpen van mest is slecht voor het milieu en grof geld verdienen aan dit soort illegale praktijken is onacceptabel. Fraudeurs moeten dan ook worden opgespoord en keihard gestraft.

Boeren hebben ook een rol in het signaleren van fraude. Die signalen moeten dan wel serieus genomen worden. Daar schort het aan. Deze week kreeg ik meerdere berichten dat een melding van vermoedens van fraude niet opgenomen wordt door de NVWA. Dat kan natuurlijk niet. Iedere melding dient serieus genomen te worden. Natuurlijk kan je niet op iedere melding een controleur het veld insturen maar je wil wel weten wat er gebeurt om de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Gek genoeg heb ik dit signaal vorig jaar ook al aangekaart.

Sommige boeren zijn terughoudend in het melden van deze signalen. Maar zij hebben zelf profijt van het meehelpen in de aanpak van fraude. Ik zie liever dat de fraudeurs gestopt worden dan allerlei regels die iedere goedwillende boer raakt en tot kostenverhoging en ergernis leidt. De verplichting GPS op mestwagen, het vooraf melden uitrijden vaste mest en de vele administratieve handelingen zijn hier voorbeelden van.

Samen met mijn collega Antoinette Laan heb ik opheldering gevraagd aan de ministers van landbouw en justitie.

Schriftelijke vragen van de leden Lodders en Laan (beide VVD) aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Justitie en Veiligheid over aanpak mestfraude.

  • 1. 
    Klopt het dat het aanpakken van de mestfraude een van uw prioriteiten is?
  • 2. 
    Kunt u een overzicht geven van de instanties (zoals bijvoorbeeld de NVWA, RVO, politie, brancheorganisaties en of anderen) waar mensen een melding kunnen doen als zij een vermoeden hebben dat de mestregels worden overtreden?
  • 3. 
    Wat zijn de procedures bij het aannemen van deze meldingen bij de verschillende instanties onder vraag 2? Welke instantie verzamelt alle meldingen (van andere instanties) zodat een totaal overzicht ontstaat? Zo nee, waarom is dit niet geregeld? Bent u van plan dit te gaan regelen? Zo nee, hoe rijmt u dit met de prioriteit die u geeft aan de aanpak van mestfraude?
  • 4. 
    Kunt u een overzicht geven van het aantal meldingen/aangiften inzake (vermoedens) van mestfraude in Zuid Oost Brabant bij de verschillende instanties? Graag een overzicht per instantie per maand over de afgelopen twee jaar.
  • 5. 
    Wordt een melding ten alle tijden geregistreerd, ook als er geen capaciteit is om een controle ter plaatse te doen? Zo nee, waarom niet?
  • 6. 
    Bent u bekend dat iemand die het 0900 nummer van de NVWA belt met een vermoeden van fraude niet serieus genomen wordt omdat deze meldingen niet geregistreerd worden en er verschillende verklaringen worden gegeven waarom de melding niet opgenomen wordt? Vindt u het acceptabel dat een vermoeden van fraude niet geregistreerd wordt? Bent u het met de leden eens dat mensen die hun nek uitsteken om vermoedens van fraude te melden door deze behandeling zich niet aangespoord voelen om een volgende keer een dergelijke melding te doen? Wat gaat u hier aan doen?
  • 7. 
    Herinnert zich de antwoorden op schriftelijke vragen van de leden Lodders en Aukje de Vries (2515 ingezonden op 18-04-2018) waarin u bevestigd heeft dat u het positief vindt dat mensen die overtredingen van de meststoffenwet zien in hun omgeving dit ook melden? Kunt u aangeven welke stappen u na het verkregen signaal in 2018 (via de media en schriftelijke vragen) heeft gezet om te beoordelen of het proces van melden, het opnemen van melding/aangifte en het beoordelen van deze meldingen adequaat plaatsvindt?
  • 8. 
    Kunt u aangeven waarom deze meldingen niet geregistreerd worden en waarom er bijvoorbeeld steekproefgewijs geen grondmonsters genomen worden op percelen waar een of meerdere meldingen over binnenkomen?
  • 9. 
    Hoeveel grondmonsters heeft de NVWA de afgelopen 2 jaar genomen waar een vermoeden van mestfraude (illegaal uitrijden van mest) plaatsvindt?
  • 10. 
    Bent u in overleg met uw collega’s in België over de aanpak van mestfraude en het tegengaan van (illegale) transporten over de weg/grens? Zo ja, welke acties zijn op basis van dit overleg in gang gezet? Is er inmiddels een gezamenlijke aanpak mestfraude? Zo ja, hoe ziet deze eruit?
  • 11. 
    Herinnert u zich dat u heeft aangegeven eind 2018, 63 keer proces verbaal is opgemaakt door de NVWA, deze doorgeleid zijn naar het OM, kunt u aangeven wat de status is van deze 63 zaken? Bij hoeveel zaken heeft er vervolging plaatsgevonden? Kunt u een uitgebreide toelichting geven?