DWARS doet oproep aan de provincies: Herstel de woningmarkt!

Met dank overgenomen van DWARS, GroenLinkse Jongeren (DWARS) i, gepubliceerd op vrijdag 10 mei 2019.

Samen met jongeren van verschillende politieke partijen doet DWARS vandaag gezamenlijk een oproep aan de formerende partijen die aan het onderhandelen zijn in de provincies. Daarin roepen we op tot maatregelen om problemen in de huizenmarkt op te lossen. Er moeten meer huizen worden gebouwd, huisjesmelkers moeten worden aangepakt en leegstaande gebouwen moeten worden herbestemd. We hopen dat GroenLinks deze plannen meeneemt in het de toekomstige coalities van de provincies waarin zij nu onderhandelen.

De oproep komt van niet alleen van DWARS, maar ook van Jonge Democraten (D66), JFVD (Forum voor Democratie), Jonge Socialisten (PvdA), Oppositie (DENK) en PerspectieF (ChristenUnie). In het manifest kaarten we aan dat de wachtlijsten in de woningmarkt te lang zijn. Ook benoemen we de grote hoeveelheid leegstand en de exploitatie van huurders door huisjesmelkers. Het is volgens ons hoog tijd dat deze problemen opgelost worden en daarom dragen we hiervoor concrete maatregelen aan die de provincies kunnen uitvoeren. De provincies spelen een belangrijke rol in de woningmarkt omdat ze mede bepalen hoeveel en waar er gebouwd wordt.

We komen met vier maatregelen die de problemen in de woningmarkt moeten oplossen. Als eerste willen we dat de provincies meer woningen gaan bouwen, zowel voor alleenstaanden als voor gezinnen. We willen ook dat gebouwen die nu niet gebruikt worden, worden herbestemd tot woning. Daarmee doelen ze met name op leegstand in oude kantoorgebouwen. Verder vinden we dat huisjesmelkers moeten worden aangepakt, omdat veel mensen nu meer huur betalen dan wettelijk is toegestaan. Ten slotte wijzen de jongeren erop dat de huurprijzen sterk verschillen per regio en dat de regels rondom sociale huur daarop moeten worden aangepast.

De gehele oproep kan je hier lezen.