Gevolgen Braziliaans landbouwbeleid voor Nederland

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op maandag 6 mei 2019, 2:37.

Afgelopen week heeft het NRC aandacht besteed aan het Braziliaans landbouwbeleid. Europa is na China de grootste handelspartner van Brazilië. Deze ontwikkelingen in Brazilië baren mij grote zorgen. Er lijkt in dat land weinig tot geen aandacht te zijn voor voedselveiligheid en milieu. De snelle toelating van 120 chemicaliën (waarvan een deel in Nederland en Europa verboden lijkt te zijn) is hiervan een voorbeeld. Dit is de wereld op zijn kop. Nederlandse boeren en tuinders moeten aan de strengste voorwaarden voldoen, terecht. Het gaat immers om voedselveiligheid en de zorg voor onze omgeving. Dan kan het niet zo zijn dat de Braziliaanse producten in de Nederlandse schappen liggen. Samen met mijn collega Wybren van Haga heb ik opheldering gevraagd aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Wij willen weten welke stappen zij gezet hebben om deze ontwikkeling aan de kaak te stellen.

Lees hier het artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/03/bolsonaros-toxische-landbouwbeleid-a3959016

Vragen van de leden Lodders en Van Haga (beiden VVD) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de gevolgen van Braziliaans landbouwbeleid voor Nederland.

1 Bent u bekend met het bericht “Schade landbouwbeleid Bolsonaro ‘nu al onomkeerbaar’”*?

  • 2. 
    Hoe beoordeelt u de in dit artikel geschetste feiten?
  • 3. 
    Heeft u namens Nederland stappen gezet om deze situatie in Europees verband, bijvoorbeeld bij een LNV-raad of en marge van de Mercosur-onderhandelingen, aan de kaak te stellen? Zo ja, met welke resultaten? Zo nee, waarom niet? En bent u bereid dit bij de eerstvolgende gelegenheid te doen?
  • 4. 
    Wat vindt u ervan dat Nederlandse boeren en tuinders geconfronteerd worden met steeds strengere regels maar in Brazilië recent het besluit genomen is om 120 chemicaliën toe te staan die in Nederland en de EU verboden zijn?
  • 5. 
    Kunt u een overzicht verschaffen van de 120 chemicaliën (werkzame stoffen) die recent in Brazilië zijn toegelaten binnen de landbouw en de beoordelingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid over deze chemicaliën? Zo nee, bent u bereid om deze informatie via de ambassade te achterhalen?
  • 6. 
    Wat vindt u ervan dat in Nederlandse schappen producten liggen die in Brazilië onder veel minder strenge voorwaarden zijn geproduceerd en waar bij bovendien chemicaliën aan te pas zijn gekomen die allang in Nederland en de EU verboden zijn?
  • 7. 
    Vinden er extra controles plaats op residuen van chemicaliën van voedsel uit Brazilië? Zo nee, waarom niet? Zo ja, per wanneer zijn deze controles opgevoerd en kunt u de resultaten delen met de Kamer?
  • 8. 
    Herinnert u zich dat u de Nederlandse boeren (in tegenstelling tot een aantal andere Europese landen) geen ontheffing hebt verleend om de suikerbietenplanten op een innovatieve manier (gecoat zaad) te beschermen met een middel dat de jonge plantjes beschermt tegen luizen en kevertjes? Hoe kijkt u terug op dit besluit in in relatie tot de invoer van suiker uit Brazilië en de in het eerder genoemde artikel verschafte informatie?

*NRC Handelsblad, 3 mei 2019: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/03/bolsonaros-toxische-landbouwbeleid-a3959016