Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de voortgang van het onderzoek naar aanleiding van het bericht dat de verblijfplaats van de opdrachtgever van de moord op de IKON-journalisten is ontdekt - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Deze brief is onder nr. 68 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 V - Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken 2019 i en dossier 35000 V - Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken 2019.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de voortgang van het onderzoek naar aanleiding van het bericht dat de verblijfplaats van de opdrachtgever van de moord op de IKON-journalisten is ontdekt
Document­datum 29-04-2019
Publicatie­datum 01-05-2019
Nummer KST35000V68
Kenmerk 35000 V, nr. 68
Commissie(s) Buitenlandse Zaken (BUZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 000 V

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Nr. 68

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 april 2019

Namens de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, heeft u verzocht de Kamer schriftelijk te informeren over de voortgang van het onderzoek naar aanleiding van het bericht dat de verblijfplaats van de opdrachtgever van de moord op de IKON-journalisten is ontdekt. Met deze brief voldoe ik, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, aan dit verzoek.

Sinds de Kamerbrief van 5 november jl. (Kamerstuk 35 000 V, nr. 43) heeft de Nederlandse regering de volgende stappen ondernomen om het belang, dat Nederland hecht aan resultaten in deze zaak hecht, te benadrukken.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen periode actief en via meerdere kanalen contact onderhouden met de Salvadoraanse overheid over deze kwestie, onder andere via gesprekken van de Nederlandse ambassadeur met het Salvadoraanse Openbaar Ministerie.

In het kader van een op 6 februari jl. gesloten Memorandum of Understanding bestaat het voornemen politieke consultaties te houden, waarbij ook de IKON zaak aan de orde zal komen.

Daarnaast heeft de Nederlandse regering de publicatie van een boek over de IKON-journalisten gefinancierd, met als doel bekendheid van de zaak in El Salvador te bevorderen. De Nederlandse ambassadeur in Costa Rica, mede geaccrediteerd voor El Salvador, benadrukte in zijn speech bij de boekpublicatie op 28 maart jl. wederom het belang van een veroordeling voor de moord op de Nederlandse journalisten. Onder de toehoorders bevonden zich ook parlementariërs en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie.

Ten aanzien van het onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie geldt, zoals ook gemeld in de Kamerbrief van 5 november jl. (Kamerstuk

kst-35000-V-68 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

35 000 V, nr. 43), dat er op dit moment geen informatie wordt verstrekt om het proces niet te verstoren.

Ik kan u voorts informeren dat het Salvadoraanse Openbaar Ministerie nog bezig is met zijn onderzoek. De programmamakers van Zembla hebben de door hen achterhaalde informatie over de zaak hebben gedeeld met de Salvadoraanse regering.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 V, nr. 68 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.