10th anniversary of the Eastern Partnership High-level conference, Brussel

Europese Commissie logo op het glas
© Kevin Bergenhenegouwen

Voornaamste agendapunten

Tijdens de ministeriële bijeenkomst van het Oostelijk Partnerschap ontmoeten de EU-Ministers van Buitenlandse Zaken hun ambtgenoten uit de 6 landen van het Oostelijk Partnerschap (Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, de Republiek Moldavië en Oekraïne).

Infographic - Naar een sterker Oostelijk Partnerschap

Zie volledige infographic

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, zal de bijeenkomst voorzitten.

De ministers zullen, nu het Oostelijk Partnerschap in 2019 10 jaar bestaat, naar verwachting het belang ervan benadrukken.

De EU en haar oostelijke partners hebben dankzij het partnerschap hun politieke associatie versterkt en de economische integratie verdiept. De EU heeft in de partnerlanden een breed scala hervormingen gesteund op het vlak van economische ontwikkeling, bestuur, connectiviteit en interpersoonlijke contacten.

De Ministers van Buitenlandse Zaken zullen de balans opmaken van de afspraken die werden gemaakt tijdens de laatste top van het Oostelijk Partnerschap, in november 2017. Ook zullen zij spreken over de uitvoering van de tijdens die top aangenomen agenda van "20 concrete doelstellingen voor 2020".

Daarnaast zullen de ministers zich over de toekomstige samenwerking en de politieke prioriteiten voor de komende periode buigen.

Feestelijk diner

Dezelfde dag ontvangt voorzitter Tusk de leiders van de landen van het Oostelijk Partnerschap om 18.30 uur voor een diner.

Jubileumconferentie op hoog niveau

Op dinsdag 14 mei vindt bij de Europese Commissie (Karel de Grotegebouw) een conferentie op hoog niveau plaats ter gelegenheid van het 10‑jarig bestaan van het partnerschap.

Zie ook


1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen i' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) i over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...