Lijst van vragen inzake de beleidsreactie bij het verslag over de Staat van het Onderwijs 2017-2018 (Kamerstuk 35000-VIII-176) - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2019

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen inzake de beleidsreactie bij het verslag over de Staat van het Onderwijs 2017-2018 (Kamerstuk 35000-VIII-176)
Document­datum 24-04-2019
Publicatie­datum 24-04-2019
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Lijst van vragen

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over hun brief van 10 april inzake de beleidsreactie bij het verslag over de Staat van het Onderwijs 2017-2018 (Kamerstuk 35 000 VIII, nr. 176).

De daarop door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Tellegen

Adjunct-griffier van de commissie,

Alberts

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Hoeveel scholen maken gebruik van de uitzonderingsgrond voor de laatste school van een richting in een bepaald gebied? Welke richting hebben deze scholen?

2

Welke maatregelen worden er genomen tegen de wo-masteropleidingen1 die geen schakelprogramma aanbieden terwijl ze hier wettelijk toe verplicht zijn?

3

Welke technische mbo-opleidingen2 hebben een loopbaanperspectief en salaris vergelijkbaar met sommige academische opleidingen en welke academische opleidingen worden hiermee bedoeld? Welke cijfers staven dit?

4

Kunt u een overzicht geven van het totaal aantal studenten in het hbo3 en het wo van de afgelopen vijf jaar?

5

Kunt u een overzicht geven van het totaal aantal internationale studenten in het hbo en wo van de afgelopen vijf jaar?

6

Kunt u een overzicht geven van het totaal aantal internationale studenten uit de EU/EER4 en internationale studenten van buiten de EU/EER van de afgelopen vijf jaar?

7

In welke mate speelt het lerarentekort een rol in het mbo?

8

Kunt u cijfers geven van het aantal mbo-, hbo- en wo-studenten die buiten de onderwijsinstelling bijles- dan wel schaduwonderwijs zoeken en/of regelen?

9

Wanneer heeft uw ministerie de Staat van het Onderwijs dit jaar ontvangen en wanneer was dat de afgelopen vijf jaar?

10

Wat zijn de geprognosticeerde effecten van de voorgestelde beleidsmaatregel om het collegegeld voor niet-EER-studenten niet langer te maximeren, gegeven dat de Staat van het Onderwijs spreekt van een toegenomen instroom van deze studenten?

11

Zijn er demografische verschillen tussen groepen studenten die vaker switchen, en zij die vaker dezelfde studie blijven volgen, gegeven dat de switch tussen studies vooral na het eerste jaar is gedaald?

12

Hoe verklaart u de ontwikkeling dat het percentage studenten dat na het behalen van een wo-bachelorsdiploma doorstroomt naar een wo-master, afneemt?

13

Wat zijn de juridische mogelijkheden voor de Inspectie van het Onderwijs (verder: inspectie) om te handhaven op door derden georganiseerd onderwijs, zoals gastlessen, excursies en techniekfestivals (zoals Generation Discover)?

14

Klopt het dat het Convenant 'Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring' momenteel verlopen is en ook niet automatisch is verlengd?

15

Wat is de inzet van de inspectie om een vervolg te geven aan het Convenant 'Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring'?

16

Wat zijn de obstakels voor de inspectie om te handhaven op door derden georganiseerd onderwijs, zoals gastlessen, excursies en techniekfestivals (zoals Generation Discover)?

17

Waarop baseert u de tevredenheid over het feit dat ‘kansenongelijkheid niet langer lijkt op te lopen’? Is teleurstelling dat er geen vermindering optreedt hier niet meer op zijn plaats?

1

18

Op welke wetenschappelijke onderzoeken baseert u uw uitspraak dat een belangrijke factor voor het succes van het onderwijs de vrijheid in ons stelsel is (gelet op het feit dat de inspectie het heeft over ‘iets minder vrijheid en vrijblijvendheid’)?

1

19

Op welke onderzoeksresultaten baseert u de aanname dat ‘de lopende curriculumherziening noodzakelijk is om de gewenste kwaliteitsslag in het funderend onderwijs te maken’?

3

20

Welke initiatieven zijn er om het burgerschapsonderwijs te versterken?

4

21

Op welke wijze komen belangrijke aandachtspunten zoals de werkdruk en de verdere verbetering van de toegankelijkheid tot uiting in beleid?

5

22

Wat zijn de redenen om er niet voor te kiezen terug te gaan naar één eindtoets in het basisonderwijs, gezien de constatering van de inspectie dat de huidige toetsen niet goed vergelijkbaar zijn?

6

23

Overweegt u nog andere, nieuwe maatregelen om het lerarentekort op te lossen naast de zes genoemde reeds lopende maatregelen en de regionale subsidieregeling en de doeluitkering voor de G45?

6

24

Is de omarming van het Onderwijsraadadvies ‘Ruim baan voor de leraar’ niet een extra bedreiging voor de onderwijskwaliteit, in het licht van het standpunt van de inspectie dat er een relatie is tussen onbevoegdheid van leraren en slechtere prestaties van leerlingen?

7

25

Welke instrumenten staan u ter beschikking om de leerlingensegregatie aan te pakken?

8

26

Welke instrumenten staan u ter beschikking om de lerarensegregatie aan te pakken?

8

27

Op welke onderzoeksresultaten baseert u de stelling ‘differentiatie, maatwerk en innovatie zijn noodzakelijk om leerlingen en studenten op de toekomst voor te bereiden’?

9

28

Kunt u een overzicht geven van de resultaten van de inzet van ‘vliegende brigades’ in het po6 en het project 'Leren verbeteren' in het vo?7

9

29

Kunt u een overzicht geven van de resultaten van het inzetten van ‘collegiale visitatie’ op scholen?

10

30

Kunt u aangeven of de inspectie bij ernstige casuïstiek het afgelopen jaar al eens direct heeft ingegrepen, betreffende ernstig en langdurig falen van een bestuur of acute problemen bij scholen, opleidingen en instellingen. Zo ja, wat was daarvan het resultaat?

11

12

31

Waarom wordt aan de inspectie de bevoegdheid toegekend om bij ernstig falen direct in te grijpen? Is dit niet bij uitstek een verantwoordelijkheid waar u als minister zelf aan zet bent?

11

12

32

Welke mogelijkheden ziet u om bij het verbeteren van de kwaliteitscultuur niet alleen de sectorraden te betrekken maar uitdrukkelijk ook de besturenorganisaties?

12

13

33

Hoe wordt het voornemen tot uitbreiding van de handelingsruimte van de inspectie om bekostigingssancties op te leggen uitgewerkt? Beoogt het kabinet een wetswijziging?

13

34

In hoeverre houdt u ermee rekening dat de vernieuwende concepten vooral differentiatie toepassen, terwijl onderzoek uitwijst dat dit segregatie in de hand werkt (zoals de onderzoeken/publicaties van professor Denessen, Universiteit Leiden, aantonen)?

25

35

Welke instrumenten staan u ter beschikking om in te spelen op de relatie tussen lerarensegregatie en het lerarentekort, zoals de inspectie die legt?

33

36

Hoe houdt de inspectie toezicht op de kwaliteit van het onderwijs in de gesloten jeugdzorg en JJI's?8

122

37

Hoeveel procent van de havisten en vwo'ers kiest voor een tussenjaar na het afstuderen op jaarbasis sinds 2012?

194

38

In hoeverre steunt u de oproep van de inspectie dat de overheid regie moet nemen om een raamwerk van eisen en ambities vast te stellen? Waarom is meer nodig dan op basis van de referentieniveaus gebeurt?

2019D14811

2

39

Hoe waarborgt u dat de lopende curriculumherziening inderdaad, zoals beoogd, de overladenheid van het programma terugdringt, zodat er meer vrije ruimte ontstaat voor scholen?

2019D14811

3

40

In hoeverre is de ontwikkeling op het terrein van burgerschapsonderwijs en persoonsvorming meetbaar te maken en te volgen? Hoe voorkomen we het risico van verschraling van het onderwijs?

2019D14811

4

41

Op welke punten heeft het Onderwijsverslag tot een aanpassing van de aanpak van het lerarentekort geleid en hoe kunnen de inzichten in dit verslag worden benut om scholen beter te ondersteunen?

2019D14811

6

42

Wat doet het kabinet om werkgevers zover te krijgen dat ze kwetsbare leerlingen en studenten een stage-/werkplek bieden en dat er meer openheid komt voor deze kwetsbare groep? Hoe staat het met de opgave van het quotum voor de doelgroep arbeidsbeperkten?

2019D14811

8

43

Worden andere manieren verkend om scholen met elkaar te vergelijken dan door middel van de eindtoets, gelet op het feit dat de eindtoets hiervoor niet ontwikkeld is?

2019D14811

12

44

Wat is de reden dat slechts 20% van de scholen de referentieniveaus voor

luisteren, spreken en gesprekken als basis voor de gestelde doelen rondom mondelinge taalvaardigheden noemt?

2019D14811

13

45

Wat is de reden dat 40% van de scholen geen doelen heeft gesteld op het gebied van mondelinge taalvaardigheid? Is hier een verschil te zien tussen scholen met veel leerlingen die thuis een andere taal spreken en scholen die niet veel van deze leerlingen hebben?

2019D14811

13

46

Wat is de reden dat de betrokkenheid van het schoolbestuur doorgaans gering is bij de mondelinge taalvaardigheid? Is hier een verschil te zien tussen scholen met veel leerlingen die thuis een andere taal spreken of weinig leerlingen die thuis een andere taal spreken?

2019D14811

13

47

Wat is de reden dat het percentage leerlingen dat het streefniveau 2F

beheerst, onder de ambitie van de commissie Meijering van 65% ligt voor alle drie de subdomeinen? Kunt u aangeven hoe lang het duurt voor deze ambitie van 65% wel wordt gehaald? Wat is daarvoor nodig?

2019D14811

16

48

Kunt u aangeven waardoor het komt dat de luistervaardigheid van leerlingen in groep acht in 2017 enigszins is afgenomen ten opzichte van leerlingen in groep acht in 2007 en de spreekvaardigheid min of meer stabiel is gebleven?

2019D14811

16

49

In hoeveel gevallen betreffende verzuim is de maatregel schorsen of stopzetten van de kinderbijslag genomen? In hoeveel van die gevallen is het kind weer teruggekeerd naar school?

2019D14922

50

Welke ontwikkeling kent het schaduwonderwijs ten opzichte van het Onderwijsverslag 2014/2015 toen de inspectie een toename signaleerde van onderwijsactiviteiten die buiten school werden georganiseerd, waarbij het vaak ging om huiswerklessen en extra begeleiding die ouders en leerlingen zelf organiseerden en financierden? Kan de inspectie ook ontwikkelingen in het schaduwonderwijs melden die zich aftekenen sinds het verschijnen van het rapport ‘Licht op schaduwonderwijs’ van Oberon in 2017? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de kansen(on)gelijkheid van jongeren?

2019D14922

51

Hoeveel studenten worden op dit moment begeleid na het behalen van hun diploma op niveau 1 of 2, als gevolg van de motie Kwint/Özdil?9

2019D14922

52

Wanneer kunnen we de eerste resultaten verwachten van de pilot naar aanleiding van de motie Kwint/Özdil?

2019D14922

53

In hoeverre ziet u de kwaliteit van de basiseducatie aan volwassenen die te kampen hebben met laaggeletterdheid als een grondwettelijk voorwerp van de aanhoudende zorg der regering? Waarom komt deze niet aan bod in dit jaarlijkse verslag van de Staat van het Onderwijs aan de Staten-Generaal?

2019D14922

54

Is er onderzoek gedaan naar het effect van zomerscholen? Zo ja, wat zijn daarvan de conclusies?

2019D14922

55

Op wat voor manier spelen de pabo’s10 en de lerarenopleidingen in op de variëteit en vernieuwing binnen het onderwijs?

2019D14922

56

Hoe wordt gemeten dat kinderen gelijke talenten hebben?

2019D14922

5

57

Hoe wordt gemeten dat kinderen gelijke kansen hebben?

2019D14922

5

58

Kunt u de uitspraak onderbouwen dat kinderen met gelijke talenten minder gelijke kansen hebben dan tien jaar geleden?

2019D14922

5

59

Is de door de inspecteur-generaal gebezigde term ‘haarscheuren’ in uw ogen niet veel te licht voor de geschetste verergerde problematiek van slechtere prestaties, meer laaggeletterdheid, ‘voorzichtig stabiliserende’ kansenongelijkheid, meer (sociaal-economische) segregatie en de met dit alles samenhangende risico’s voor de onderwijskwaliteit van de toekomst?

2019D14922

5

6

60

Is de constatering dat (zelf-)evaluatie van specifieke pedagogisch-didactische concepten op scholen amper tot niet voorkomt voor u reden om meer terughoudend te zijn bij het kijken naar en faciliteren van scholen die met dit soort initiatieven komen in de toekomst en vormt dit geen aanleiding voor u om in bredere zin strenger te kijken naar het nut en de opbrengsten voor de samenleving van de hierdoor ontstane concurrentiestrijd tussen scholen, ook in het licht van het feit dat het mogelijk alleen maar goed is voor de concurrentiepositie van een school?

2019D14922

6

61

Hoe zorgen we ervoor dat het uitwisselen van kennis en ervaring plaatsvindt?

2019D14922

7

62

Wat bedoelt de inspectie met ‘daarnaast profiteert niet iedereen mee van de gunstige arbeidsmarktperspectieven’? Gaat dit over überhaupt het vinden van een baan? Kan dit in relatie tot het praktijkonderwijs specifiek uitgelegd worden, aangezien deze studenten begeleid worden naar werk?

2019D14922

13

63

Wat omvat de kerntaak 'socialisatie' meer dan burgerschap? Wat bent u voornemens om te doen om, naast burgerschap, meer zicht te krijgen op de kerntaak ‘socialisatie’? Graag een uitsplitsing naar sector.

2019D14922

13

64

Wat zijn bewezen effectieve aanpakken dan wel middelen in het licht van gelijke kansen?

2019D14922

13

65

Is er een verklaring voor de daling van het aantal hoogpresteerders?

2019D14922

13

66

Wat is de reden dat 15% van de jongeren richting een uitkering gaat? Gaat dit alleen over ziekte? Kan er geconcludeerd worden dat deze 15% geen vervolgopleiding (mbo, hbo of wo) afgerond heeft?

2019D14922

14

67

Is in figuur 1.1b de deeltijdfactor meegenomen in de gemiddelde jaarsalarissen? Zou u eenzelfde grafiek kunnen maken waarin dit wel/niet is meegenomen?

2019D14922

15

68

Kunt u een lijst maken met het gemiddelde bruto maandsalaris en het aantal gediplomeerden van alle opleidingstypen met een matig of slecht arbeidsmarktperspectief?

2019D14922

15

69

Welke mbo- en hbo-opleidingen in figuur 1.1b hebben een percentage zonder werk hoger dan 20% en om hoeveel gediplomeerden gaat het per opleiding?

2019D14922

15

70

Wat is de reden dat alleen gediplomeerden van de basisberoepsgerichte

leerweg in het vmbo11 vaker een uitkering hebben (13% in plaats van 4%) dan elf jaar geleden?

2019D14922

15

71

Is er inzicht in de redenen waarom gediplomeerden met een niet-westerse migratieachtergrond minder vaak een baan hebben dan gediplomeerden zonder migratieachtergrond?

2019D14922

16

72

In hoeverre is het burgerschapsonderwijs in het po en in het vo gericht op burgerschapskennis, waar een toenemende trend zichtbaar is onder leerlingen in het vo, maar in mindere mate onder leerlingen in groep acht of het eerste jaar van het vo?

2019D14922

17

73

In hoeverre is het burgerschapsonderwijs gericht op burgerschapsvaardigheden en -houdingen, waar geen trend in zichtbaar is volgens het rapport onder vo-leerlingen maar wel onder leerlingen in groep acht?

2019D14922

17

74

Lijkt er een verband te zijn tussen de opwaartse trend in de schooladviezen aan het einde van de basisschool in eerdere jaren en het huidige wisselende vervolgsucces van havisten? Zo ja, welk?

2019D14922

17

75

Lijkt er een verband te zijn tussen de opwaartse trend van mbo(-4)-studenten dat een diploma behaalde en het feit dat 27% van de havisten doorstroomt naar het mbo? Zo ja, welk? Zo nee, hoe verhouden de slaag- en diplomakansen van mbo-studenten die van de havo afkomen zich tot de slaag- en diplomakansen van de overige mbo-studenten?

2019D14922

17

76

Is er een reden aan te geven waarom de kennis over de manier waarop de samenleving ‘in elkaar zit’ en hoe de democratie ‘werkt’, achterblijft in het Nederlandse onderwijs in vergelijking met landen om ons heen?

2019D14922

17

77

Is er een reden aan te geven waarom in alle onderwijssoorten tussen 2009 en 2015 de burgerschapskennis enigszins is toegenomen, behalve in het vmbo?

2019D14922

17

78

Hoe verhouden de cijfers die studenten op de middelbare school haalden zich tot hun slaag- en diplomakansen op de gekozen vervolgopleiding? Is er verschil merkbaar tussen de verschillende schooltypen en binnen de schooltypen tussen de verschillende profielen?

2019D14922

18

79

Is er een reden aan te geven waarom, vergeleken met negen jaar geleden, de verschillen tussen het schooladvies en de eindtoets tweemaal zo groot zijn geworden?

2019D14922

18

80

Heeft de inspectie een verklaring voor de enorme toename (van 13 naar 48%) van laagpresteerders op wiskunde onder leerlingen uit de minst bevoorrechte milieus (20% laagste sociaal-economische status)?

2019D14922

19

81

Wat is de verklaring dat studenten met een niet-westerse migratieachtergrond 20 procentpunten minder kans hebben om in vijf jaar een hbo-bachelordiploma te halen?

2019D14922

19

82

Wat is de actuele stand van zaken van het percentage laaggeletterden onder veertienjarigen in Nederland? Wat zegt de huidige stand van zaken over de effectiviteit van de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen?12 Hoe verklaart u deze mate van effectiviteit?

2019D14922

20

83

Heeft de inspectie een verklaring voor de toename van het aantal laaggeletterden onder veertien jaar?

2019D14922

20

84

Wat is de reden dat het percentage laaggeletterden onder veertienjarigen in Nederland tussen 2003 en 2012 is toegenomen, van 11,5 naar 17,9%?

2019D14922

20

85

Kán de inspectie de prestaties op de gebieden taal en rekenen aan het eind van de basisschool niet vergelijken of wil de inspectie dat niet? Anders gezegd: zijn de verschillen tussen de eindtoetsen zo groot dat vergelijking onmogelijk is of kost het teveel (werk) om die vergelijkbaarheid te bepalen?

2019D14922

20

86

Welke ijkpunten zijn naar de mening van de inspectie cruciaal voor kansen en kansengelijkheid? Waarom?

2019D14922

20

87

Geven de cijfers van 2012 een adequaat beeld van de actuele stand van zaken rondom laaggeletterdheid? De inspectie concludeert namelijk dat het percentage laaggeletterden onder veertienjarigen is toegenomen van 11,5% (2003) naar 17,9% (2012), en in de afgelopen tien jaar is extra inzet gepleegd op rekenen en taal.

2019D14922

20

88

Kunt u bevestigen dat scholen in het bijzonder onderwijs die segregatie versterken meestal conceptscholen in de richting 'algemeen bijzonder' zijn, en dat er geen signaal is dat de (levensbeschouwelijke) richtingen in het bijzonder onderwijs de segregatie versterken?

2019D14922

23

89

Klopt het dat de groei in aantal en soort vernieuwende conceptscholen niet heeft geleid tot een groei van de kwaliteit van onderwijs?

2019D14922

23

90

Welke invloed heeft de toename in verschillende soorten conceptscholen ('hokjesscholen') gehad op de leerlingensegregatie tussen scholen?

2019D14922

23

25

91

Hoeveel scholen die experimenteren met maatwerk en extra aanbod voldoen niet aan een goede en systematische evaluatie?

2019D14922

24

92

Is er een verband tussen het hoge innovatiegehalte van het Nederlandse onderwijs en de afnemende taal- en rekenprestaties? Ofwel: gaat de aandacht voor innoveren ten koste van de aandacht voor de kernvakken?

2019D14922

24

93

Hoe verklaart u de groei van het aantal concepten en profielen van scholen in de laatste twee decennia?

2019D14922

24

94

Kunnen op basis van de ruime definiëring van profielen en onderwijsconcepten die de inspectie hanteert en de door de inspectie aangegeven beperkingen in de dataverzameling, de stellig verwoorde conclusies getrokken worden?

2019D14922

24

95

Vindt er een evaluatie plaats als een vorm van bijzonder onderwijs of bijzondere aanpak verdwijnt of een doorstart maakt onder een andere naam? Zo ja, wie voert deze evaluatie uit en waar zijn de rapporten terug te vinden? Zo nee, waarom niet?

2019D14922

25

96

Hoe komt het dat profiel- en conceptscholen zich vooral bevinden in de meer stedelijke gebieden?

2019D14922

25

97

Wat is de omvang van het aantal bij- en omscholers aan lerarenopleidingen die eerder een ho-diploma behaalden?

2019D14922

25

98

Waarom is het aandeel vmbo-leerlingen dat gebruik maakt van een maatwerkdiploma zo laag, ondanks dat in het vmbo (kader- en basisberoepsgericht) de mogelijkheid tot maatwerk is toegenomen?

2019D14922

25

99

Kunt u een overzicht geven van onderwijsvernieuwingen die de inspectie onderzocht heeft en daarbij vermelden welke aantoonbaar goed werken en welke minder of niet?

2019D14922

25

100

Kunt u een overzicht geven van welke onderwijsvernieuwingen en -concepten de inspectie beschouwt als bewezen niet-effectief?

2019D14922

25

101

Zijn de vo-scholen die in de afgelopen jaren het oordeel (zeer) zwak van de inspectie kregen en nu een conceptschool zijn geworden, beter gaan presteren? Zo ja, wat heeft bijgedragen aan betere prestaties? Zo nee, is er nadat deze scholen een concept zijn gaan aanbieden, een verandering waarneembaar in de aanmeldingen van leerlingen?

2019D14922

26

102

Kunt u in kaart brengen wat de geografische spreiding is van aanvragen voor een profiel- of conceptschool die uiteindelijk niet tot stand is gekomen en wat de reden hiervoor was?

2019D14922

27

103

Kunt u een overzicht geven per soort profiel- of conceptschool in het po hoe vaak een school de ‘eigen doelen’ niet goed in beeld heeft en deze evalueert, afgezet tegen het aantal scholen van die specifieke soort profiel- of conceptschool?

2019D14922

27

104

Kunt u een overzicht geven per soort profiel- of conceptschool in het vo hoe vaak een school de ‘eigen doelen’ niet goed in beeld heeft en deze evalueert, afgezet tegen het aantal scholen van die specifieke soort profiel- of conceptschool?

2019D14922

27

105

De inspectie geeft aan dat de inspecteurs regelmatig vernieuwingen zien die niet kansrijk zijn. In een enkel geval gaat het daarbij zelfs om bewezen ineffectieve innovaties. Op welke bewezen ineffectieve innovaties in po en vo doelt de inspectie en op welke vernieuwingen die niet kansrijk zijn?

2019D14922

27

106

Doen we wel recht aan de vernieuwingen en innovaties door de effectiviteit hiervan af te meten aan smalle kwaliteitsstandaarden (uit het technisch rapport ‘Variëteit en vernieuwing’ blijkt namelijk dat de inspectie de concepten en profielen langs de lat van de ‘smalle’ indicatoren legt: oordeel onvoldoende/zeer zwak, de centrale examenresultaten op kernvakken en nominale studieduur in relatie tot Cito-eindtoetsscore, terwijl veel profielen en concepten juist appelleren aan andere - bredere - doelen van het onderwijs)?

2019D14922

27

107

Hoe werken de verschillende initiatieven om het onderwijs meer ‘evidence-based’ of ‘evidence-informed’ te maken met elkaar samen?

2019D14922

28

108

Zijn er scholen die wel grondige evaluaties maken van eigen doelen? Kunt u zeggen welke dit zijn?

2019D14922

28

109

Wat bedoelt de inspectie met de zin 'Als inspectie willen we brede kwaliteit belonen' en waaruit bestaat zo’n beloning?

2019D14922

28

110

De inspectie heeft - via een internetanalyse van onder andere websites van scholen - conclusies getrokken over monitoring en kwaliteitszorg van scholen, zoals dat de kwaliteit van de onderzoeken te wensen overlaat. Voor de kwaliteitsbeoordeling op eigen doelen13 wordt veelvuldig gebruik gemaakt van behoorlijk gedateerde of enkel en alleen internationale bronnen. Beide zijn lastig te relateren aan de actuele situatie op Nederlandse scholen. Is het, op basis van deze door de inspectie gehanteerde methode, verantwoord om dergelijke conclusies te trekken?

2019D14922

28

111

Hoe stelt de inspectie vast of een school al te maken heeft met het lerarentekort?

2019D14922

31

112

Zijn de scholen die al te maken hebben met het lerarentekort de enige scholen die nauwelijks in kwaliteitsverbetering investeren?

2019D14922

31

113

Hoe verhoudt de huidige investering in kwaliteitsverbetering op de scholen die al te maken hebben met het lerarentekort zich tot de investering in kwaliteitsverbetering die deze scholen in eerdere jaren deden voordat zij leden onder een lerarentekort, bijvoorbeeld vijf, tien, vijftien en twintig jaar geleden?

2019D14922

31

114

Hoeveel procent van de schoolbesturen investeert in kwaliteitsverbetering als de basiskwaliteit eenmaal bereikt is?

2019D14922

31

115

Welke factoren spelen een rol voor leraren om voor een bepaalde school te kiezen en hoe kunnen schoolbesturen hierop inspelen, bijvoorbeeld door aanpassingen in het opleidingsbeleid of de aangeboden contractvorm?

2019D14922

31

116

Hoeveel uur werken leraren in het po gemiddeld en hoe verhoudt dit zich tot één, vijf, tien en vijftien jaar geleden?

2019D14922

31

117

Is er een indicatie dat financiële stimulansen om in de Randstad leraren van buiten de Randstad te trekken (enig) effect hebben gehad?

2019D14922

31

118

Is de letterlijke constatering van de inspectie dat het lerarentekort oploopt en een bedreiging vormt voor de onderwijskwaliteit voor u reden om veel sterker dan nu het geval is in te gaan zetten op de oplossing van het lerarentekort en met nieuwe maatregelen te komen, zoals bijvoorbeeld kleinere klassen, lagere werkdruk voor leraren door minder lessen en een veel betere beloning?

2019D14922

32

119

Is er een verband tussen voorkeuren van leraren voor scholen en de lerarentekorten op scholen met veel migrantenleerlingen?

2019D14922

32

120

Is bekend hoe vaak klassen worden verdeeld omdat er geen leraar beschikbaar is?

2019D14922

32

121

Is bekend hoeveel van de 360 aanvragen die er in 2014 waren voor zij-instroomtrajecten zijn gehonoreerd en hoeveel van de gestarte trajecten met succes zijn afgerond? Hoeveel mensen die het traject hebben afgerond staan daadwerkelijk voor de klas?

2019D14922

32

122

Hoe verklaart u de ogenschijnlijke tegenstelling tussen paragraaf 1.3.1 (daar heet lerarentekort risico voor het onderwijs), daaronder het kopje ‘lerarentekort bedreiging voor kwaliteit van onderwijs’ en in diezelfde alinea de uitspraak van de inspectie dat de toezichtgegevens geen duidelijk beeld schetsen over de relatie tussen het lerarentekort en de onderwijskwaliteit?

2019D14922

32

123

Is er een reden aan te geven waarom de instroom op tweedegraads lerarenopleidingen sinds 2014 afneemt en ten opzichte van 2017/18 verder daalde met 5%?

2019D14922

32

124

Hoe zijn de 900 aanvragen voor zij-instroomtrajecten verdeeld over de sectoren? Hoeveel aanvragen zijn hiervan goedgekeurd?

2019D14922

33

125

Is er een reden aan te geven waarom in het vo het verschil in lerarentekort tussen de Randstad en overige gebieden kleiner is dan in het primair onderwijs?

2019D14922

33

126

Wat is de oorzaak van het feit dat het percentage leraren met een niet-westerse migratieachtergrond landelijk laag (slechts 3,7%) is?

2019D14922

34

127

Heeft de inspectie een verklaring voor de constatering dat leerlingen hogere examencijfers halen bij leerkrachten die meer verdienen?

2019D14922

34

128

Halen de scholen in het po en het vo de afspraken die zijn gemaakt over de functiemix? Is hierbij een relatie te zien met het gegeven dat scholen die hun leraren 10% meer betalen dan het gemiddelde ook betere examenresultaten laten zien?

2019D14922

34

129

Hoe verhoudt het onderzoek waaruit blijkt dat vooral ervaring van leraren bepalend is voor de leerprestaties van leerlingen, zich tot het onderzoek waaruit blijkt dat leerlingen hogere examencijfers halen bij leerkrachten die meer verdienen? Is bij het tweede genoemde onderzoek de betere beloning puur afhankelijk van de ervaring van de betreffende leraar of was er ook sprake van prestatiegerichte beloningen of het aantal uren voor de klas?

2019D14922

34

36

130

Kunt u het ziekteverzuim per onderwijssector per regio in kaart brengen?

2019D14922

35

131

Hoe verhoudt het verloop van beginnende leraren zich tot het verloop van beginnende leraren één, vijf, tien en vijftien jaar geleden?

2019D14922

35

132

Is de letterlijke constatering van de inspectie dat onbevoegde leraren slecht zijn voor de schoolprestaties, een negatief effect hebben op de examencijfers en dat de verdeling van die onbevoegde leraren ook nog eens nadelig is voor de kansengelijkheid, voor u reden om initiatieven en adviezen die een lossere omgang met bevoegdheden bepleiten met zeer grote terughoudendheid te benaderen?

2019D14922

35

133

Waarom kan de inspectie geen uitspraken doen over het effect van verhogen van salarissen op prestaties?

2019D14922

35

134

Kunt u verklaren waarom er minder verloop is onder leraren op scholen met meer leerlingen met hoger opgeleide ouders, terwijl de ervaren werkdruk niet verschilt?

2019D14922

35

135

Hoe kan de werkdruk in het po gelijk zijn bij scholen met hoger en lager opgeleide ouders, terwijl er toch meer burn-outklachten zijn?

2019D14922

35

136

Worden de ervaringen van de samenwerkingsverbanden die aantoonbaar goed functioneren gedeeld met andere samenwerkingsverbanden?

2019D14922

39

137

Delen samenwerkingsverbanden op regelmatige basis ervaringen met elkaar, zowel als het gaat om best practices als bij problemen waar ze tegenaan lopen?

2019D14922

39

138

Aan wie is het om zicht te krijgen op de grote groep thuiszittende en voortijdig uitgevallen leerlingen?

2019D14922

39

139

Hoe ziet de begeleiding vanuit de school voor vso-studenten14 met de leerroute ‘arbeidsmarkt’ eruit, nadat de opleiding is afgerond?

2019D14922

40

140

Wat vindt u ervan dat vso-ers zonder indicatie geweigerd worden bij sommige entreeopleidingen?

2019D14922

40

141

Hoe handelt de inspectie als zij constateert dat een drempelloze entreeopleiding leerlingen weigert die zich aanmelden zonder positief advies van hun vso-school?

2019D14922

40

142

Is er meer bekend over waarom ouders bedenkingen hebben tegen de richting van alle scholen binnen een redelijke afstand van het woonadres?

2019D14922

41

143

Welke maatregelen worden er genomen om ‘groenpluk’ te voorkomen?

2019D14922

41

144

Wie is ervoor verantwoordelijk om zicht te houden op voortijdig schoolverlaters? Hoe wordt er aan deze verantwoordelijkheid vorm gegeven?

2019D14922

41

145

Wat is de reden dat van de drie soorten vrijstellingen van de plicht om ingeschreven te staan op een school, alleen de tweede categorie - vrijstelling op basis van richtingenbedenking - is toegenomen (van 813 leerlingen in 2016/2017 naar 931 leerlingen in 2017/2018)? Kunt u daarbij ook aangeven om welke richtingen het dan gaat?

2019D14922

41

146

Heeft de inspectie suggesties hoe scholen hun ondersteuningsplannen kunnen verhelderen?

2019D14922

42

147

Kunt u aangeven waarom vergeleken met de situatie van vóór de invoering van passend onderwijs, de verschillen tussen regio’s in het aantal verwijzingen naar het so15 groter zijn geworden? Kunt u tevens aangeven waarom de verschillen tussen samenwerkingsverbanden in het verwijzen naar het so groter zijn in het vo dan in het po?

2019D14922

42

148

Kunt u aangeven hoe groot het percentage scholen is waarbij de inspectie constateert dat de beschrijving in het ondersteuningsplan niet altijd helder is waardoor het vaak niet duidelijk is welke basis- en extra ondersteuning binnen het regulier onderwijs wordt geboden?

2019D14922

42

149

Kunt u aangeven hoe groot het percentage scholen is waarbij dat wat op papier staat, niet altijd overeenkomt met de ondersteuning in de praktijk? Hoeveel scholen schrijven niet op wat zij wél bieden aan ondersteuning en hoeveel scholen kunnen soms niet bieden wat zij opschreven in het ondersteuningsplan?

2019D14922

42

150

Is er volgens de inspectie een verband tussen afname van het sbo16 en deelname aan het so en andersom?

2019D14922

42

151

Zijn er samenwerkingsverbanden die bewust óf het so kleiner maken en het sbo laten toenemen of andersom?

2019D14922

42

152

Kunt u aangeven wat de verschillen zijn tussen de deelname aan het sbo en het so en waardoor dat komt?

2019D14922

42

153

Hoeveel procent van de samenwerkingsverbanden heeft geen monitor- en evaluatiesysteem ingericht?

2019D14922

43

154

Wordt uit de schoolondersteuningsprofielen van scholen voldoende duidelijk wat er onder basisondersteuning valt en wat onder extra ondersteuning?

2019D14922

43

155

Hoe kan het lerend vermogen van het onderwijs worden vergroot en wat is de rol van de inspectie hierbij?

2019D14922

43

156

Wat is het uitvalpercentage van leerlingen in de entreeopleidingen met en zonder positief doorstroomadvies van hun (vo-)school?

2019D14922

44

157

Zijn er aanvullende onderzoeksgegevens beschikbaar over segregatie van leerlingen en de cumulatie van problemen op scholen?

2019D14922

44

158

Welk verband bestaat er tussen de leerlingensegregatie en lerarensegregatie? Wat is het effect van lerarensegregatie op kwalitatief goed onderwijs?

2019D14922

44

159

Hoeveel procent van de schoolbesturen formuleert toetsbare doelen en evalueert regelmatig? Hoe vaak heeft dit bij deze schoolbesturen geleid tot versterking van de onderwijskwaliteit?

2019D14922

51

160

Wordt door scholen voldoende onderkend dat de meest kwetsbare leerlingen de leerlingen zonder migratieachtergrond zijn van wie de ouders maximaal een opleiding op mbo 2-niveau hebben? In hoeverre bieden scholen voldoende ondersteuning aan deze kwetsbare groep leerlingen?

2019D14922

51

161

Hoe verhoudt de onderwijskwaliteit op scholen die al te maken hebben met het lerarentekort zich tot de onderwijskwaliteit op scholen met een vergelijkbare leerlingenpopulatie waar het lerarentekort geen grote rol speelt?

2019D14922

53

162

Wat is de oorzaak van het feit dat leerlingen vooral in de onderbouw vertraging oplopen?

2019D14922

53

163

Wat zijn effectieve maatregelen geweest die hebben gezorgd voor minder zittenblijvers?

2019D14922

53

164

Kunt u aangeven waarom de doorgaande ontwikkeling beter bij eerste- en tweede-generatieleerlingen met een niet-westerse achtergrond lijkt te worden gerealiseerd dan bij leerlingen met een andere achtergrond gezien het feit dat zittenblijven meer daalt bij de eerste groep dan bij de tweede groep? Is er een andere reden waarom bij de leerlingen met een andere achtergrond het aandeel zittenblijvers minder is gedaald?

2019D14922

53

165

Kunt u aangeven wat de referentieniveaus zeggen over de ontwikkeling, specifiek voor rekenen en lezen, van een kind gedurende de basisschoolperiode vanaf groep één tot en met groep acht?

2019D14922

53

166

Kunt u aangeven hoe de inspectie monitort wat de toegevoegde waarde ofwel de bijdrage aan de ontwikkeling van een kind van groep één tot groep acht van een basisschool is?

2019D14922

53

167

Welke (wettelijke) belemmeringen zijn er om een specifieke eindtoets verplicht te stellen op basisscholen? Waarom gelden deze belemmeringen niet voor het centraal examen in het voortgezet onderwijs?

2019D14922

55

168

Zijn er andere landen waar er in het primair onderwijs een specifieke centrale toets wordt afgenomen?

2019D14922

55

169

Zijn er naast het verplichten van een specifieke eindtoets of het vergroten van het aantal ankeropgaven nog andere mogelijkheden om adequate data te verzamelen waarmee zicht kan worden gehouden op het onderwijsniveau van basisscholen? Zo ja, kunt u hier een overzicht van geven?

2019D14922

55

170

Zijn er verschillen merkbaar in de leerlingenresultaten betreffende het fundamenteel niveau mondelinge taal op scholen die tweetalig onderwijs geven en op scholen waar alleen in het Nederlands lesgegeven wordt? Kunt u hier een overzicht van geven, uitgesplitst naar luistervaardigheid, spreken en gesprekken?

2019D14922

55

171

Zijn er verschillen merkbaar in de leerlingenresultaten betreffende het streefniveau mondelinge taal op scholen die tweetalig onderwijs geven en op scholen waar alleen in het Nederlands lesgegeven wordt? Kunt u hier een overzicht van geven, uitgesplitst naar luistervaardigheid, spreken en gesprekken?

2019D14922

55

172

Is onderzocht of de verschillende eindtoetsen daadwerkelijk tot andere toetsadviezen leiden bij vergelijkbare leerlingen of is dit een hypothetische uitspraak? Indien dit is onderzocht, hoe groot zijn afwijkingen dan in omvang en hoeveelheid?

2019D14922

55

173

Is er een verband tussen de gekozen eindtoets op een school en het aantal leerlingen dat een lager (of juist hoger) initieel advies krijgen ten opzichte van de toetsuitslag? Kunt u hiervan een cijfermatig overzicht geven per toetssoort?

2019D14922

55

61

174

Is er een waarneembaar verschil in het aantal leerlingen dat een lager of juist een hoger initieel advies krijgt als de school is overgestapt naar een andere eindtoets in vergelijking met voorgaande jaren waarin de school gebruikmaakte van een andere eindtoets?

2019D14922

55

61

175

Welke factoren, naast de betrokkenheid van de schoolleider, zijn van invloed op de gemiddelde leerlingenresultaten op het gebied van luistervaardigheid, spreken en gesprekken?

2019D14922

56

176

Hoe verklaart u dat het percentage leerlingen met een dyslexieverklaring hoger is dan het prevalentiecijfer?

2019D14922

56

177

Welke maatregelen worden er genomen tegen scholen die tekortschieten in de begeleiding van leerlingen met lees- en spellingsproblemen?

2019D14922

56

178

Welk(e) type(n) scholen hebben meer leerlingen met dyslexie en welke minder? Welke van deze scholen beschikken over een werkend protocol voor dyslexie?

2019D14922

56

179

Kun u een overzicht geven van het aantal leerlingen met een dyslexieverklaring van de afgelopen tien jaar? Indien dit recentelijk niet is gedaald, wat is hier de reden voor?

2019D14922

56

180

Wat wordt bedoeld met de opmerking dat een meer gevarieerde inrichting van het protocol dyslexie gewenst is?

2019D14922

56

181

Is er een verband tussen de aandacht die scholen aan rekenlessen besteden en het aantal sterke rekenaars op een school? Zo ja, wat is het belangrijkst om het aantal sterke rekenaars te vergroten: het aantal uren dat een school aan rekenonderwijs besteedt, de gebruikte lesmethode, gespecialiseerde docenten of iets anders?

2019D14922

57

182

Is er een verband tussen de aandacht die scholen aan rekenlessen besteden en het aantal zwakke rekenaars op een school? Zo ja, wat is het belangrijkst om het aantal zwakke rekenaars te verminderen: het aantal uren dat een school aan rekenonderwijs besteedt, de gebruikte lesmethode, gespecialiseerde docenten of iets anders?

2019D14922

57

183

Hoe wordt het peilingsonderzoek naar de burgerschapscompetenties vormgegeven?

2019D14922

57

184

Wat is de reden dat leraren beperkt op de hoogte zijn van wat het streefniveau 1S of hoger is? Wordt dit op de lerarenopleiding behandeld? Zo niet, waarom niet?

2019D14922

57

185

Hoe kan de conclusie getrokken worden dat Nederlandse leerlingen veel minder kennis en vaardigheden op het gebied van burgerschap hebben dan leerlingen in het buitenland (blz. 13), als gelijktijdig wordt gesteld dat de meeste scholen weinig of geen inzicht hebben in de resultaten van hun burgerschapsonderwijs en dat ook op landelijk niveau het zicht ontbreekt op de burgerschapscompetenties van leerlingen?

2019D14922

57

186

Heeft u een verklaring voor het feit dat leerlingen in niet-stedelijke regio’s in vergelijking met leerlingen uit andere regio’s meer kans hebben op een lager initieel advies ten opzichte van de toetsuitslag? Leidt dit feit er ook toe dat er in niet-stedelijke regio’s vaker een heroverweging wordt aangevraagd? Zo nee, waarom niet?

2019D14922

61

187

In hoeverre zijn er verschillen waarneembaar in de mate waarin schooladviezen verschillen van de eindtoetsscores op scholen waar docententeams aandacht besteden aan bewustwording van de eigen aannames en collegiale uitwisseling en op scholen waar niet op deze manier aandacht besteed wordt aan het tegengaan van ongelijke kansen in schooladviezen?

2019D14922

63

188

Hoe verhoudt de neiging van basisschooldocenten om leerlingen van hoogopgeleide ouders een hoger schooladvies te geven en leerlingen van laagopgeleide ouders een lager schooladvies, zich tot de constatering dat leerlingen met hoogopgeleide ouders vaker opstromen en leerlingen met laagopgeleide ouders vaker afstromen in het voortgezet onderwijs?

2019D14922

63

94

189

Kunt u toelichten hoe het feit dat het aandeel onvoldoende scholen is afgenomen van 1,6% naar 1,2% zich verhoudt tot de verklaring dat met de aanpassingen van het kader waarmee de inspectie scholen onderzoekt, de lat hoger is gelegd?

2019D14922

64

190

Wat zijn de voordelen voor scholen als zij een waardering ‘goed’ ontvangen?

2019D14922

64

191

Hoeveel leraren organiseren het onderwijs efficiënt? Hoeveel leraren creëren de voorwaarden voor een positief werkklimaat? Hoeveel leraren zorgen voor èn efficiënt onderwijs èn een positief werkklimaat?

2019D14922

64

192

Is onderzocht wat het motief van een school is om deel te nemen aan het traject voor een beoordeling goed of excellent? Zo ja, graag een overzicht.

2019D14922

64

193

Kunt u aangeven of excellente scholen geëvalueerd worden na aanmelding en toewijzing van het predicaat?

2019D14922

64

194

Kunt u aangeven of scholen met het predicaat ‘excellent; hun kennis delen en van elkaar leren?

2019D14922

64

195

Zijn er bewezen effectieve maatregelen die een school kan nemen om het aandeel leraren dat binnen vijf jaar na afstuderen het beroep verlaat, terug te dringen? Zo ja, kunt u hiervan een overzicht geven?

2019D14922

65

196

Hoe verhouden, na de salarisverhoging voor leraren in het basisonderwijs, de salarissen van leraren en schoolleiders zich tot elkaar?

2019D14922

65

197

Hoe groot is het tekort aan schoolleiders en -directeuren en hoe verhoudt zich dat procentueel tot het lerarentekort?

2019D14922

65

198

Welke (fiscale) belemmeringen zijn er voor (gepensioneerde) docenten om (meer uur) te werken?

2019D14922

65

67

199

Welke belemmeringen zijn er voor hybride docenten?

2019D14922

65

67

200

In hoeverre is de situatie dat scholen met veel leerlingen met een niet-westerse migratieachtergrond harder worden getroffen door het lerarentekort, beïnvloedbaar met bonussen op de salarissen die het specifiek voor leraren die op deze scholen lesgeven aantrekkelijker maken om daar te (gaan of blijven) werken? Wat zeggen onderzoeken in het buitenland over deze mogelijkheid?

2019D14922

67

201

Zijn de burgerschapsdoelen in het buitenland duidelijker verwoord dan in de huidige Nederlandse wet- en regelgeving?

2019D14922

68

202

Hoe verklaart u dat het totaal aantal meldingen bij vertrouwensinspecteurs in het primair onderwijs zoveel hoger is dan in het voortgezet onderwijs?

2019D14922

68

107

203

Wat is de oorzaak dat zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs het aantal meldingen betreffende radicalisering zo laag is?

2019D14922

68

107

204

Hoeveel procent van de schoolleiders en schoolbesturen stuurt actief op kwaliteit door zichzelf continu te willen verbeteren en personele en/of financiële consequenties te verbinden aan kwaliteitsverbetering? Wat is het effect op de onderwijskwaliteit van deze scholen?

2019D14922

69

205

Hoeveel scholen maken gebruik van de kleinescholentoeslag? Kunt u hiervan een overzicht geven per richting van de school?

2019D14922

70

71

206

Is het mogelijk dat de door de gemeente bepaalde en hanteerde definitie van de doelgroep van voor- en vroegschoolse educatie smaller is dan de groep waarvoor de gemeente geld ontvangt van het Rijk op basis van de landelijke indicatoren?

2019D14922

72

207

Wat zijn de gevolgen van de omstandigheid dat niet alle doelgroeppeuters worden bereikt met voorschoolse educatie en het landelijk bereik blijft steken op 83% (40.659 doelgroeppeuters in 282 gemeenten waarvan volledige bereikgegevens beschikbaar waren) voor de toekomst die de doelgroeppeuters die níet worden bereikt, tegemoet gaan?

2019D14922

72

208

Wat is de reden dat een kwart van alle gemeenten minder plaatsen aanbood dan er doelgroeppeuters zijn?

2019D14922

72

209

Welke oorzaken liggen ten grondslag aan de groei van het sbo? Zijn er qua leerlingkenmerken veranderingen in de leerlingpopulatie van het sbo waarneembaar sinds de invoering van passend onderwijs?

2019D14922

73

210

Is er zicht op de oorzaken van de toename van het aantal leerlingen in het sbo en de verdeling over de regio’s?

2019D14922

73

211

Betekent het feit dat de uitstroom van sbo naar basis- en kaderberoepsgericht onderwijs afneemt met als mogelijke verklaring een zwaarder wordende gedrags- en thuisproblematiek, dat er feitelijk sprake is van een toenemende selectie aan de poort van het vmbo?

2019D14922

73

212

Bestaat er een verband tussen de financiële status van samenwerkingsverbanden en de sbo- en so-deelnamepercentages?

2019D14922

74

213

Hoeveel leerlingen hebben een extra ondersteuningsbehoefte, maar ontvangen geen zorgmiddelen voor extra ondersteuning?

2019D14922

74

214

Worden de resultaten van leerlingen die van speciaal (basis-)onderwijs teruggaan naar het regulier onderwijs (stijgend aantal) gemonitord? Indien het antwoord ja is, hoe doen deze leerlingen het daar?

2019D14922

74

215

Heeft de inspectie zicht op welke aanpakken in passend onderwijs werken en welke niet of minder? Zo ja, graag een indicatie.

2019D14922

74

216

Heeft de inspectie zicht, op welke plek leerlingen met eenzelfde ondersteuningsbehoefte momenteel betere resultaten behalen: in het regulier onderwijs of in een vorm van speciaal onderwijs?

2019D14922

74

110

217

Wat is het verwachte tijdspad voor de curriculumherziening?

2019D14922

77

218

Kunt u, in verband met de constatering dat het lerarentekort de scholen met een complexe populatie het zwaarst treft, aangeven welke maatregelen er door scholen getroffen worden om kansenongelijkheid voor leerlingen van verschillende scholen te voorkomen?

2019D14922

78

219

Hoe verklaart u dat de ontwikkeling naar minder brede scholengemeenschappen onlangs is gestagneerd? Welke mogelijkheden bestaan er zoal om de ontwikkeling te beïnvloeden zodat de stagnatie wordt omgezet in een toename van het aantal brede scholengemeenschappen?

2019D14922

87

220

Welke definitie wordt gebruikt voor 'vmbo-breed'?

2019D14922

87

221

Op hoeveel scholen worden er brede brugklassen aangeboden, zowel absoluut als procentueel? Kunt u hierbij onderscheid maken tussen de schoolsoorten die samen in een klas zitten?

2019D14922

89

222

Is er een reden waarom leerlingen met een niet-westerse migratieachtergrond nog steeds vaker zakken voor hun eindexamen dan leerlingen zonder migratieachtergrond?

2019D14922

89

223

Kunt u aangeven hoe het aandeel gecombineerde en verlengde brugklassen zich heeft ontwikkeld de afgelopen tien jaar?

2019D14922

90

224

Hoeveel procent van de vo-scholen biedt een maatwerkdiploma aan?

2019D14922

91

225

Hoe verhoudt de gemiddelde score op de eindtoets van leerlingen zich tot hun kans om op- of af te stromen?

2019D14922

93

94

226

In hoeverre vindt er longitudinaal onderzoek plaats naar de mate waarin volwassenen kennelijk door hun basisschool ernstig werden ondergeadviseerd, gezien het opleidingsniveau dat zij uiteindelijk hebben weten te behalen?

2019D14922

94

227

Is er een relatie te zien in het aandeel zittenblijvers in het vo op scholen met en zonder zomerscholen?

2019D14922

95

228

Kan de Kamer het onderzoek naar de veertien vo-scholen in het kader van opstroom ontvangen?

2019D14922

95

229

Wat is de reden dat er grote regionale verschillen te zien zijn bij stapelen van vmbo naar havo waarbij in het algemeen in de vier grote steden meer wordt gestapeld dan in de provincies Drenthe en Overijssel?

2019D14922

98

230

Hoe doen de leerlingen die vanuit het praktijkonderwijs uitstromen naar het vervolgonderwijs (entreeopleiding/mbo 1) het daar (immers, het feit dat ze mogen instromen zegt niets over het succes)?

2019D14922

100

231

Kunt u toelichten wat er precies bedoeld wordt met de ‘beduidend lagere normen’ die zouden gelden voor de havo? Op welke manier en ten opzichte waarvan wijken de normen af?

2019D14922

101

232

Hoe verhoudt de stelling dat van onderwijsvernieuwingen die vooral gericht zijn op het verbeteren van de motivatie van leerlingen niet zonder meer verwacht wordt dat ze leiden tot betere leerresultaten (op blz. 105) zich tot de constatering dat de slechte prestatie van de havo-afdelingen te wijten is aan een slechte motivatie van leerlingen?

2019D14922

101

105

233

Hoe lang is de waardering ‘goed’ geldig?

2019D14922

103

234

Worden de eindtoetsresulaten uit het primair onderwijs ook meegewogen in het oordeel over de onderwijsresultaten van afdelingen van scholen in het voortgezet onderwijs? Wat zijn hier de voor- en nadelen van?

2019D14922

103

235

Wat is de waarde van het predicaat 'goede school' als een school dat kan krijgen terwijl er geen goede resultaten geboekt worden en er niet goed lesgegeven wordt?

2019D14922

103

236

Worden havo-leerlingen sneller door de school gejaagd en dalen de cijfers daardoor?

2019D14922

103

237

Kijkt de inspectie alleen nog maar op scholen die een predicaat aanvragen of waar de seinen op rood staan? Kan de inspectie aangeven hoe het er op een gemiddelde school aan toegaat?

2019D14922

104

238

Wat zijn de tien kenmerken die de inspectie heeft geïdentificeerd, die bijdragen aan motiverend onderwijs?

2019D14922

105

239

Klopt het dat het kenmerk ‘eigenaarschap van het leerproces’ niet zonder meer leidt tot betere leerresultaten? Zijn er ook kenmerken die samengaan met slechtere examencijfers?

2019D14922

105

240

In hoeverre zijn de kenmerken die de inspectie hanteert voor motiverend onderwijs een risico voor de leerresultaten (bijvoorbeeld ‘eigenaarschap van het leerproces’)?

2019D14922

105

241

Zijn er naast burgerschapsonderwijs nog andere vakgebieden waar scholen weinig of geen inzicht hebben in de resultaten van het onderwijs? Zo ja, welke vakgebieden zijn dit en wat zijn de oorzaken van het gebrek aan inzicht?

2019D14922

106

242

Waarom blijft het niveau van het burgerschapsonderwijs in Nederland achter bij het buitenland?

2019D14922

106

243

Kunt u een overzicht geven van de vermogens(-ontwikkeling) van de scholen in het voortgezet onderwijs? Kun u hierbij een onderscheid maken naar denominatie? Kun u dit ook voor het po doen?

2019D14922

109

244

Welke belemmeringen zijn er voor de inspectie om een benchmark in te voeren waarbij onderwijsresultaten worden afgezet tegen die van andere besturen en scholen? Welke kosten zijn hieraan verbonden?

2019D14922

110

245

Wil de inspectie de gewenste benchmark waarbij onderwijsresultaten worden afgezet tegen die van andere besturen en scholen ook creëren voor het primair onderwijs en het mbo?

2019D14922

110

246

Wat kan de inspectie melden over de validiteit van de centrale examens waarvoor het College voor Toetsen en Examens verantwoordelijk is, mede in het licht van klachten die werden ingediend? Op welke wijze(n) houdt de inspectie zicht op de klachtenafhandeling?

2019D14922

110

247

Zijn er duidelijke verschillen in de leerlingpopulaties van samenwerkingsverbanden die de grote verschillen in deelnamepercentages aan pro17 en vso kunnen verklaren?

2019D14922

110

248

Hoeveel leerlingen krijgen als ze twintig jaar oud zijn verlenging van het speciaal voortgezet onderwijs (in plaats van dat ze uitstromen)? Verschil dit per samenwerkingsverband?

2019D14922

110

249

Kan een landelijke definitie van basisondersteuning helpen om het hoofd te bieden aan het probleem dat de inspectie een zeer uiteenlopend beeld constateert van de kwaliteit van passend onderwijs, tussen samenwerkingsverbanden maar ook zelfs daarbinnen?

2019D14922

110

250

Hoeveel uur werken leraren in het vo gemiddeld en hoe verhoudt dit zich tot één, vijf, tien en vijftien jaar geleden?

2019D14922

111

251

Wat zijn de waarneembare effecten sinds ‘Maastricht’ waaruit blijkt dat besturen en scholen sterk(er) doordrongen zijn van de urgente noodzaak van kwaliteitsborging van de schoolexamens?

2019D14922

111

252

Voor hoeveel uur krijgt een beginnende tweedegraadsbevoegd docent in het voortgezet onderwijs gemiddeld een contract aangeboden? Zijn hier verschillen per vakgebied waarneembaar? Kunt u een overzicht geven van de contractvorm, het salaris en het aantal uur dat beginnende tweedegraadsbevoegd docenten uit verschillende vakgebieden aangeboden krijgen per regio en dit afzetten tegen de mate waarin het lerarentekort in die regio speelt?

2019D14922

111

253

Voor hoeveel uur krijgt een beginnende eerstegraadsbevoegd docent in het voortgezet onderwijs gemiddeld een contract aangeboden? Zijn hier verschillen per vakgebied waarneembaar? Kunt u een overzicht geven van de contractvorm, het salaris en het aantal uur dat beginnende eerstegraadsgraadsbevoegd docenten uit verschillende vakgebieden aangeboden krijgen per regio en dit afzetten tegen de mate waarin het lerarentekort in die regio speelt?

2019D14922

111

254

Voor hoeveel uur krijgen zij-instromers in het voortgezet onderwijs gemiddeld een contract aangeboden? Zijn hier verschillen per vakgebied waarneembaar? Kunt u een overzicht geven van de contractvorm, het salaris en het aantal uur dat zij-instromers in het voortgezet onderwijs uit verschillende vakgebieden aangeboden krijgen per regio en dit afzetten tegen de mate waarin het lerarentekort in die regio speelt?

2019D14922

111

255

Welke maatregelen worden genomen tegen de zeven (van de zestien) onderzochte besturen waar de kwaliteitszorg niet aan de wettelijke eisen voldoet?

2019D14922

117

256

Wat is de reden dat bij zeven van de zestien onderzochte besturen de

kwaliteitszorg in het (v)so18 niet voldoet aan de wettelijke eisen?

2019D14922

117

257

In hoeverre worden best practices gedeeld tussen scholen voor het (voortgezet) speciaal onderwijs?

2019D14922

119

258

Is er een reden aan te wijzen voor het sinds 2017 doorzetten van de toename van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs terwijl de jaren tot 2017 juist een daling lieten zien?

2019D14922

119

259

Hoe zijn de leerlingen met een migratieachtergrond verdeeld over de verschillende clusters van het (v)so?

2019D14922

119

120

260

Beschikt de inspectie over cijfers waaruit blijkt hoe vaak onderwijsondersteuners worden ingezet als leraar?

2019D14922

119

132

261

Welke oorzaken ziet de inspectie voor de stijging van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs?

2019D14922

120

262

Krijgen alle jongeren in de gesloten jeugdzorg onderwijs?

2019D14922

122

263

Welke oorzaken liggen ten grondslag aan de daling van het aantal extranei?

2019D14922

123

264

Hoeveel vso-scholen bieden geen extraneusregeling en welke beweegredenen geven zij hiervoor?

2019D14922

123

265

Kunnen leerlingen die als extraneus examen doen ook slagen als zij alleen een centraal examen doen, zonder het schoolexamen te maken? Zo nee, waarom niet?

2019D14922

123

266

Wat is de verklaring voor het feit dat het aantal extranei in het vso daalt?

2019D14922

123

267

Welke maatregelen worden getroffen tegen scholen die niet voldoen aan de verwachting rondom sociale en maatschappelijke ontwikkeling van hun leerlingen?

2019D14922

124

268

Is bekend in hoeveel gevallen leerlingen uitstromen naar een lager niveau (lager dan schooladvies), omdat ouders vanwege de geografische afstand kiezen voor een school in de buurt met alleen lagere niveaus?

2019D14922

125

269

Welke maatregelen worden er genomen tegen de (v)so-scholen waar het didactisch handelen al enkele jaren ondermaats is?

2019D14922

127

270

Welke kosten zijn er aan verbonden om de uitstroomleeftijd in het vso te verhogen naar 21 jaar?

2019D14922

131

271

Wat zouden de extra kosten zijn als de kilometergrenzen voor vergoeding van het vervoer naar een voorziening zouden worden losgelaten, voor het hele speciaal onderwijs en alleen voor de voorzieningen voor blinde en slechtziende of dove en slechthorende jongeren?

2019D14922

131

272

Hebben scholen voor speciaal onderwijs evenals scholen met een meer uitdagende leerlingpopulatie meer last van het lerarentekort?

2019D14922

131

273

Zijn er verschillen in het lerarentekort met betrekking tot de verschillende uitstroombestemmingen en regio’s?

2019D14922

131

274

Wat zijn de gemiddelde maatschappelijke kosten per langdurige thuiszitter in termen van onderwijsachterstand, onbenut talent en periodes van langdurige werkloosheid gedurende de verdere levensloop?

2019D14922

133

275

Wat zijn de knelpunten en ontwikkelingen van de grote groep jongeren die een zorgbehoefte hebben in het regulier onderwijs?

2019D14922

133

276

Als de inspectie constateert dat in het speciaal onderwijs jaarlijkse gesprekken tussen (g)mr19 en raad van toezicht nog weleens ontbreken, speelt dit ook binnen andere onderwijssectoren?

2019D14922

134

277

Hoeveel procent van de studenten stroomt uit zonder diploma? Zijn zij al meegenomen in de figuur op pagina 142? Hoeveel van hen hebben geen startkwalificatie?

2019D14922

142

278

Hoeveel mbo-instellingen bieden hoeveel opleidingen aan voor volwassenen en hoeveel mensen maken hier gebruik van? Is hier sprake van een toename de afgelopen jaren?

2019D14922

145

279

In hoeverre is in het mbo de aanwezigheid van een kwaliteitszorgsysteem versus kwaliteitszorg op orde, een voorspeller voor beter onderwijs voor de student?

2019D14922

145

280

Bij welke onderwerpen spelen examencommissies in het mbo volgens de wet een rol? Welke rol is dit?

2019D14922

145

281

Zit er verschil tussen wat studenten na hun opleiding gaan doen als ze een diploma onder, op of boven hun niveau hebben behaald? Kunt u hier een cijfermatig overzicht van geven?

2019D14922

145

282

Kunt u een overzicht geven van de arbeidsmarktkansen per mbo-niveau en hbo uitgesplitst per sector?

2019D14922

145

283

Welke kansen worden geboden aan vrouwen zonder migratieachtergrond die aan een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 beginnen, maar worden ontzegd aan mannen met een niet-westerse migratieachtergrond die aan een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 beginnen? Wie kent hun deze kansen toe of ontzegt ze hen juist?

2019D14922

145

284

Worden ‘best practices’ tussen examencommissies gedeeld?

2019D14922

145

285

Op welke wijze zorgt het kwalificatiedossier, inclusief de keuzedelen, voor tijdsdruk bij de entreeopleidingen?

2019D14922

145

286

Hoe worden de maatwerkmogelijkheden en flexibele routes toegankelijk gemaakt voor àlle jongeren?

2019D14922

145

287

Wat zijn de voor- en nadelen van het werken met maatwerkdiploma's, voor zowel de leerlingen als de scholen.

2019D14922

145

288

Welke verschillen zijn er waarneembaar tussen de studentenpopulatie die kiest voor een bol-opleiding20 en de studentenpopulatie die kiest om een bbl-opleiding21 te volgen?

2019D14922

147

289

Zijn er verschillen waarneembaar in de arbeidsmarktkansen op lange termijn van studenten die een bol-opleiding hebben gevolgd en van studenten die een bbl-opleiding hebben gevolgd? Zo ja, kunt u hier per mbo-sector en -niveau een overzicht van geven?

2019D14922

147

290

In welke mate vindt er ‘groenpluk’ plaats op bbl-opleidingen?

2019D14922

147

291

Kunt u een overzicht geven van de inspanningen, ook financieel, die in het kader van het Techniekpact voor het mbo zijn gedaan en de resultaten in termen van instroom weergeven?

2019D14922

148

292

Wat gaan de uitgestroomde studenten na hun opleiding doen?

2019D14922

150

293

Hoe verhoudt het gemiddelde examencijfer op de middelbare school zich tot de kans van een student om een diploma onder, op of boven niveau te halen?

2019D14922

150

294

Zijn er meer stapelaars in sectoren waar de arbeidsmarktkansen minder gunstig zijn? Kunt u een overzicht geven per sector van de arbeidsmarktkansen en het aantal stapelaars, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘traditionele stapelaars’ en stapelaars die naar een ander vakgebied zijn overgestapt?

2019D14922

151

152

295

Kunt u een cijfermatig overzicht geven van hoe de kansen op de arbeidsmarkt per sector toenemen op basis van de hoogte van het behaalde diploma?

2019D14922

151

152

296

Kan de inspectie verklaren waarom vrouwen minder werkzaam zijn na het behalen van een mbo-diploma?

2019D14922

153

297

Kan de inspectie verklaren waarom vrouwen na het behalen van een mbo-diploma na vijf jaar al een lager salaris ontvangen dan mannen?

2019D14922

153

298

Wat is de schaalverdeling op de verticale as in figuur 5.3d?

2019D14922

155

299

Is er verklaring te geven voor de constatering dat de kwaliteit van de lessen Nederlands achterblijft bij de kwaliteit van beroepsgerichte lessen?

2019D14922

157

300

Kan de inspectie verklaren waarom generiek rekenen niet werkt in het mbo?

2019D14922

157

301

Kan de inspectie met deze cijfers concluderen dat generiek rekenen niet past bij mbo-studenten? Heeft dit te maken met het feit dat gekozen is voor generiek rekenen in plaats van praktijkgericht rekenen?

2019D14922

157

302

Welke stappen worden er al ondernomen om het burgerschapsonderwijs op het mbo te verbeteren?

2019D14922

159

303

Zijn er duidelijke onderwijsdoelen voor het burgerschapsonderwijs op het mbo vastgesteld? Zo ja, welke zijn dit? Worden ze behaald en zijn ze handhaafbaar? Zo nee, waarom niet?

2019D14922

159

304

Hoeveel keuzedelen worden er aangeboden?

2019D14922

159

305

Hoeveel keuzedelen worden er gemiddeld per instelling aangeboden?

2019D14922

159

306

Hoeveel keuzedelen worden er gemiddeld per opleiding aangeboden?

2019D14922

159

307

Van hoeveel van het totaal aantal aangeboden keuzedelen is de examineerbaarheid op orde?

2019D14922

159

308

Hoeveel van de totaal aangeboden keuzedelen worden al daadwerkelijk geëxamineerd?

2019D14922

159

309

Heeft de inspectie ook onderzocht hoeveel uren docenten in staat worden gesteld per week, per kwartaal te besteden aan studentenbegeleiding en beroepspraktijkvorming?

2019D14922

159

310

Wat betekent het geringe aantal meldingen bij het Meldpunt Stagediscriminatie voor de mate waarin feitelijk stagediscriminatie plaatsvindt? In hoeverre spelen onderwijsinstellingen een actieve rol in de strijd tegen stagediscriminatie door mbo'ers die mogelijk door stagediscriminatie geen beroepspraktijkvormingsplaats kunnen vinden te attenderen op het Meldpunt? In hoeverre houden instellingen tijdens de begeleiding van studenten bij het vinden van een stageplaats rekening met de lastigere uitgangspositie van sommige studenten?

2019D14922

160

311

Wat is de reden dat het totaal aantal meldingen bij vertrouwensinspecteurs vanuit het mbo veel lager is dan het aantal meldingen vanuit het po en vo?

2019D14922

160

161

312

Hoeveel meldingen bij vertrouwensinspecteurs worden er vanuit het ho gedaan?

2019D14922

160

161

313

Kan de inspectie meer inzicht geven in de aard van de meldingen bij het meldpunt stagediscriminatie? Welke handelingen worden er gedaan door het meldpunt als er een melding wordt gedaan?

2019D14922

161

314

Welke maatregelen worden er genomen tegen mbo-instellingen waar (onderdelen van) de examinering onvoldoende zijn? Welke stappen zitten er tussen het geven van een waarschuwing met een herstelperiode en het intrekken van de licentie?

2019D14922

161

162

315

Kan de inspectie verklaren waarom de personeelskosten stijgen en buiten de Randstad de docentenfuncties LC met meer dan 10% gedaald zijn de afgelopen tien jaar?

2019D14922

164

316

Heeft de inspectie zicht waar het geld dat niet besteed wordt aan docentfuncties LC dan wel aan besteed is?

2019D14922

164

317

Heeft de inspectie onderzocht welke functies van mbo-personeel er zijn en waarom er ruim 8% van het mbo-personeel anders wordt aangenomen niet zijnde in loondienst?

2019D14922

164

318

Hoe gaat u ervoor zorgen dat scholen hun studenten beter gaan voorlichten over de schoolkosten die studenten wel of niet moeten maken?

2019D14922

165

319

Wat doet de inspectie als een mbo-instelling druk blijkt uit oefenen om (vrijwillige) schoolkosten toch te betalen?

2019D14922

165

320

Moeten opleidingen in de derde leerweg voldoen aan dezelfde standaard voor vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap als in het bekostigd onderwijs? Zo ja, waarom? Zo nee, op welke manier wijken de eisen af?

2019D14922

166

321

Hoe verklaart u dat er vrijwel geen derdeleerwegstudenten mbo zijn voor techniek en landbouw?

2019D14922

166

322

Hoeveel mbo-instellingen hanteren een eigen beleid, met instemming van de medezeggenschap, ten aanzien van onderwijstijd?

2019D14922

168

323

In hoeverre is de in Nederland vaak genoemde ‘te vroege selectie’ in de hele onderwijskolom terug te vinden in de cijfers van het ho; ofwel in hoeverre is er correlatie tussen de keuze voor studiedomein/-profiel en het diplomarendement en de arbeidsmarktkans in ho?

2019D14922

176

324

Waar stromen de studenten in het hbo naar uit als zij zonder diploma de studie verlaten?

2019D14922

177

325

Waar stromen de studenten in het wo naar uit als zij zonder diploma de studie verlaten?

2019D14922

177

326

Wat zijn de langetermijncijfers van studiesucces of rendement voor hbo en wo? Kunt u hiervan een overzicht geven van de afgelopen 30 jaar?

2019D14922

177

327

Wat is de reden dat het aantal studenten in een deeltijd hbo-masteropleiding niet toenemen? In hoeverre mogen deze opleidingen ook deelnemen aan de pilots flexibilisering?

2019D14922

179

328

Op welke manier houdt de inspectie toezicht op maatwerkconstructies in het ho?

2019D14922

179

329

Welke definitie van ‘studiesucces’ wordt gehanteerd?

2019D14922

179

330

Is in de afgelopen jaren het aantal ho-studies dat in het Nederlands werd aangeboden gedaald? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot de Nederlandse taalvaardigheid van afgestudeerden van nu in vergelijking tot de taalvaardigheid van afgestudeerden toen het merendeel van de ho-studies in het Nederlands gegeven werd?

2019D14922

179

331

Zijn er niet-bekostigde instellingen die zich ondanks dat ze alleen cursorisch onderwijs aanbieden toch hogeschool noemen? Zo ja, om welke nbi’s22 gaat dit?

2019D14922

180

332

Wat is de oorzaak van het verschil in instroom in het experiment Leeruitkomsten in 2017 en in 2018?

2019D14922

182

333

Waarom is samenwerking met een mbo-instellingen bij Associate degree-opleidingen niet bedoeld om het tweejarige ho-traject in te korten? Welke problemen ontstaan er als dit wel zo zou zijn?

2019D14922

183

334

Welke verklaring is er te vinden voor de groeiende instroom in economie (hbo)?

2019D14922

183

335

Welk percentage studenten stroomt na de wo-bachelor door naar de wo-master?

2019D14922

184

336

Welk percentage studenten aan de wo-master komt uit de wo-bachelor? Waaruit bestaat het resterende deel in percentages met betrekking tot de vervolgopleiding?

2019D14922

184

337

Wat is de definitie van uitval in het hbo? Blijft er ook sprake van uitval als een student na een tussenjaar weer gaat studeren?

2019D14922

186

338

Wat zijn de genoemde oorzaken voor het hoge aantal switchers na opstromen van hbo naar wo?

2019D14922

186

339

Kunt u de hoge percentage voor uitval- en/of switch-studenten in het hbo naar oorzaak in relatie tot vooropleiding cijfermatig onderbouwen?

2019D14922

186

340

Welke oorzaken zijn er voor het feit dat studenten in het wo honkvaster geworden zijn?

2019D14922

186

341

Kunt u de uitval- en switch-percentages uitsplitsen naar opleidingen met selectie en zonder?

2019D14922

186

342

Zijn er cijfers over het percentage studenten dat een ‘weloverwogen studiekeuze’ heeft gemaakt in relatie tot ‘direct na vwo beginnen’ en ‘veranderen van studie’ en ‘diploma’? Kunt u deze beschikbaar maken?

2019D14922

187

343

Hoe verklaart u het verschil van 20% slagingskans in vijf jaar hbo tussen studenten met en zonder migratieachtergrond?

2019D14922

187

344

Zijn er cijfers over de relatie tussen studies met een bindend studieadvies en het diplomarendement in totaal en per subgroep? Kunt u deze beschikbaar maken?

2019D14922

188

345

Is er een verklaring tussen het verschil in diplomarendement tussen hbo en mbo te geven?

2019D14922

188

346

Welk percentage afgestudeerden die het hbo hebben verlaten heeft na één jaar een baan? Wat is het percentage op lange termijn?

2019D14922

190

347

Welk percentage niet-afgestudeerden die het hbo hebben verlaten heeft na één jaar een baan? Wat is het percentage op lange termijn?

2019D14922

190

348

Wat is na één jaar na afstuderen aan het hbo het gemiddeld loon van een afgestudeerde? Wat is dit op lange termijn? Kunt u dit per sector aangeven?

2019D14922

190

349

Wat is na één jaar na het verlaten van de hbo-opleiding het gemiddelde loon van een niet-afgestudeerde? Wat is dit op lange termijn? Kunt u dit per sector aangeven?

2019D14922

190

350

Wat houdt een verzwaarde tno-aanvraag23 in? Aan welke eisen moet een nieuwe hoger-onderwijsinstelling voldoen?

2019D14922

190

351

Aan welke objectieve eisen moet een opleiding voldoen om te voldoen aan de basiskwaliteit?

2019D14922

190

352

Hoeveel nieuwe opleidingen zijn afgewezen in verband met een negatief oordeel over macrodoelmatigheid in de jaren 2014-2018?

2019D14922

190

353

Welke rol speelt macrodoelmatigheid bij de herbeoordeling van bestaande opleidingen?

2019D14922

190

354

Hoe wordt de studenttevredenheid vastgesteld?

2019D14922

191

355

Wie is de uitvoerder van de hbo-monitor? Spelen hier dezelfde problemen als bij de Nationale Studenten Enquête? Zo nee, hoe komt dit?

2019D14922

191

356

Welke aspecten van de beoordelingen moeten worden verbeterd om de betrouwbaarheid te verbeteren? Is daarvoor een concreet plan van aanpak beschikbaar?

2019D14922

191

357

Wat wordt er nu ondernomen om de bekendheid van de verschillende trajecten in de richting van leraarschap te vergroten?

2019D14922

193

358

Wat moet er nog gebeuren om de beoogde flexibiliteit daadwerkelijk in de praktijk te brengen?

2019D14922

193

359

Welke aanloopproblemen kwamen uit de tussenevaluatie?

2019D14922

193

360

Hebben pabo-opleidingen concessies gedaan aan de kwaliteit als gevolg van de wens om snellere routes naar het leraarschap te ontwikkelen?

2019D14922

193

361

Kunt u bevestigen dat uit gesprekken tussen de inspectie en opleidingen naar voren komt dat de opleidingen door het oplopende lerarentekort spanning ervaren tussen het vasthouden aan de kwaliteit en de wens van scholen, bestuurders, beleidsmakers en potentiële leraren om meer en snellere routes te krijgen naar het leraarschap? Met wie is er gesproken?

2019D14922

193

362

Wat is het aandeel (%) instroom van vwo'ers naar een hbo-bachelor vanaf 1990 tot aan 2018?

2019D14922

194

363

Welke 109 master-opleidingen bieden geen toegang aan studenten met een hbo-opleiding?

2019D14922

195

364

Op basis van welke criteria mogen hbo- en wo-instellingen bij een numerus fixus bachelor-opleiding selecteren? Op basis van schoolcijfers? Op basis van motivatie?

2019D14922

195

365

Kunt u de Kamer een kwantitatief overzicht doen toekomen van het aantal selecterende masteropleidingen, uitgesplitst per universiteit, inclusief de opleidingen die zeggen niet te selecteren, maar die wel aanvullende eisen stellen?

2019D14922

195

366

Welke aspecten van de in het rapport benoemde zelfselectie zijn onderzocht? Wat zijn hiervan de feitelijke constateringen?

2019D14922

196

367

Is onderzocht wat de motieven van leraren zijn om een hoger schooladvies te geven bij een gelijk toetsadvies aan leerlingen met hoogopgeleide ouders? Zo ja, kunt u hiervan een overzicht geven?

2019D14922

196

368

In hoeverre zijn ho-instellingen financieel ‘te’ gezond? Wat is de marge aan solvabiliteit en weerstandsvermogen die de inspectie hanteert en in hoeverre vallen ho-instellingen daarbuiten?

2019D14922

197

369

Zijn er in het studiejaar 2018/2019 ook opleidingen verdwenen? Zo ja, welke?

2019D14922

197

370

Hoe hoog zijn de percentages ‘personeel in tijdelijke dienst’ in het hbo en wo?

2019D14922

197

371

Waarom gebruikt het overgrote deel van de niet-bekostigde instellingen de Nationale Studenten Enquête niet?

2019D14922

198

372

Hoe is het grote verschil tussen de taalkeuze van opleiding voor Nederlands of Engels tussen de wo-bachelor en wo-master te verklaren?

2019D14922

198

373

Hoe ervaren studenten de overgang van een Nederlandstalige bachelor naar een Engelstalige master?

2019D14922

198

374

Hoe wordt het niveau van het Engels van masterstudenten beoordeeld die eerst een Nederlandstalige bachelor hebben gevolgd voor ze een Engelstalige master gingen doen?

2019D14922

198

375

In hoeverre zouden studenten met een niet-westerse migratieachtergrond, die relatief vaak via een mbo 4-opleiding terechtkomen in de hbo-bachelor, zijn gebaat bij extra begeleiding en professionele ondersteuning in het kader van studieloopbaanoriëntatie en -begeleiding? Zijn bestaande middelen voor de hbo-instellingen toereikend om de doorstromers vanuit het mbo deze extra ondersteuning te bieden? Zo nee, hoeveel geld zou daarvoor nodig zijn?

2019D14922

198

376

Hoeveel en welke instellingen die een Engelstalige bachelor of master aanbieden, verplichten hun internationale studenten om basis-Nederlandse lessen te volgen?

2019D14922

199

377

Hoeveel procent van de internationale studenten in Nederland volgen een cursus (basis-)Nederlands? Kunt u dit uitsplitsen in diplomastudenten en exchangestudenten? Welk deel van hen doet dit vrijwillig en voor welk deel van hen is het een verplicht onderdeel?

2019D14922

199

378

Hoeveel en welke instellingen die een Engelstalige bachelor of master aanbieden, bieden mogelijkheden voor hun studenten om Engelse lessen te volgen?

2019D14922

199

379

Welke onderzoeken heeft de inspectie gedaan en beschikbaar om de druk op docenten en studenten te meten? Welke kernconclusies uit die onderzoeken liggen ten grondslag aan de aanbevelingen in de nabeschouwing?

2019D14922

202

1 Wo: wetenschappelijk onderwijs

2 Mbo: middelbaar beroepsonderwijs

3 Hbo: hoger beroepsonderwijs

4 EU/EER: Europese Unie/Europese Economische Ruimte

5 G4: de vier gemeenten met de meeste inwoners (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht)

6 Po: primair onderwijs

7 Vo: voortgezet onderwijs

8 JJI’s: justitiële jeugdinrichtingen

9 Kamerstuk 34775-VIII, nr. 120

10 Pabo: pedagogische academie voor het basisonderwijs

11 Vmbo: voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs

12 Kamerstuk 32 290

13 Technisch rapport ‘Variëteit en vernieuwing’, hoofdstuk 5.4, pagina 51

14 Vso: voortgezet speciaal onderwijs

15 So: speciaal onderwijs

16 Sbo: speciaal basisonderwijs

17 Pro: praktijkonderwijs

18 (V)so: (voortgezet) speciaal onderwijs

19 (G)mr: (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad

20 Bol: beroepsopleidende leerweg

21 Bbl: beroepsbegeleidende leerweg

22 Nbi: niet-bekostigde instelling

23 Tno: toets nieuwe opleiding

Totaallijst feitelijke vragen Staat van het Onderwijs (Onderwijsverslag) met beleidsreactie (35000-VIII-176) 23/23


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.