GroenLinks: kabinet ongeloofwaardig door uitblijven cao defensiepersoneel

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 24 april 2019.

Het personeel op één. Dat was de leus van Bijleveld en Visser, de bewindslieden op defensie, toen zij aantraden. GroenLinks was en is het daar helemaal mee eens. De mensen die dagelijks werken aan onze veiligheid, hier en in verre buitenlanden, moeten met goede arbeidsvoorwaarden op een veilige manier hun werk kunnen doen. Een goede cao is daarvoor noodzakelijk. Helaas komt die cao er weer niet. Gisteren klapten de onderhandelingen daarover tussen het kabinet en de vakbonden.

“Ongelooflijk dat het weer niet gelukt is”, zegt GroenLinks Tweede Kamerlid Isabelle Diks. “Dit tast de geloofwaardigheid aan van de bewindspersonen. Je kunt niet blijven zeggen dat je het personeel op één zet en vervolgens niet over de brug komen wanneer het op de financiën aankomt.”

Duidelijk is dat de defensieorganisatie met allerlei problemen kampt. Er zijn 8200 vacatures, de uitstroom aan goed personeel is hoog, er is achterstallig onderhoud aan het materieel en de legering is vaak onvoldoende. Kortom, problemen te over bij defensie. Bijleveld en Visser laten vandaag weer zien hier niet voldoende op in te grijpen. Het mislukken van deze cao duwt waarschijnlijk nog meer personeel weg uit de organisatie. Zo bereikt dit kabinet precies het tegenovergestelde van wat het zei te willen bereiken.

Diks: “De Tweede Kamer heeft al meermaals breed zorgen geuit over een ontbrekende cao bij een van onze grootste rijksdiensten: defensie. Juist de overheid moet een betrouwbare en goede werkgever zijn. Dat het nu weer niet is gelukt om tot een overeenkomst over de arbeidsvoorwaarden te komen, is een klap in het gezicht van het defensiepersoneel dat al lang betere arbeidsvoorwaarden zou moeten hebben. Ik wil zo snel mogelijk in debat met de bewindspersonen over deze aanfluiting.”