Groenen maken Europees investeringsfonds duurzamer

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 18 april 2019.

STRAATSBURG, 18 april - Donderdag stemde het Europees Parlement in met het investeringsfonds InvestEU, de opvolger van het Juncker-investeringsplan. Dankzij inspanningen van de groene fractie moet ten minste 55% van de infrastructuurprojecten die uit dit fonds gefinancierd wordt, bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Ook moet elke investering die vanuit het fonds gedaan wordt op duurzaamheid gecontroleerd worden.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Als we in de komende decennia naar een klimaat-neutrale economie willen, moeten de investeringen van vandaag duurzaam zijn. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat Europese steun met publiek geld alleen gaat naar projecten een positieve bijdrage leveren aan de omslag naar een duurzame economie.”

GroenLinks had een nog hogere klimaatdoelstelling van 80% voorgesteld, maar die werd in een eerdere stemming in het Europees Parlement en in de onderhandelingen met de ministers van financiën van de lidstaten afgezwakt. Het afgesproken doel is wel hoger dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie.

Het investeringsplan kan pas in werking treden zodra er een akkoord wordt bereikt over de Europese meerjarenbegroting. De onderhandelingen daarover gaan verder na de Europese verkiezingen.

Neem contact op met onze persvoorlichter:

Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Nanda Troost

Telefoon:

+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)

E-mail: nanda.troost@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.