Opstomen naar de Straat van Malakka

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 18 april 2019, 9:32.

Correspondent Europese Unie Jelte Wiersma hoort in het Haagse Carlton-hotel dat de VVD-leden klaar zijn voor een confrontatie met China.

Op deze vrijdagmiddag probeert de Teldersstichting - het wetenschappelijk bureau van de VVD - en het VVD Thematisch Netwerk Internationaal, op een symposium in het deftige Carltonhotel in Den Haag een antwoord te vinden.

‘Het is een actueel thema waarvoor veel belangstelling is,’ concludeert Patrick van Schie, directeur van de Teldersstichting. De zaal zit vol.

Spreker Kolonel der Mariniers Allard Wagemaker zegt, op persoonlijke titel: ‘85 procent van de Chinese energie komt uit het Midden-Oosten en gaat via de Straat van Malakka. Die kunnen we zo afsluiten. We moeten vooral investeren in cyber. En we moeten meer doen met India [China’s aartsvijand en een democratie], vooral de Marine. Nederland was heel actief in de Indische Oceaan maar we hebben geen middelen meer voor gunboat-diplomatie.’

VVD-europarlementariër Hans van Baalen: ‘Bezuinigen op Defensie, dat moeten we als VVD nóóit meer doen.’ Applaus. Hij krijgt de lachers op zijn hand als de balans tussen handel en machtspolitiek met China ter sprake komt:

‘In de Tachtigjarige Oorlog verkochten we ook kanonnen aan de Spanjaarden en wonnen toch.’

Jonathan Holslag, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, ziet dat anders. ‘China heeft een handelsoverschot van 400 miljard euro met Europa.

Wij moeten zeggen: we willen alleen handelen als de balans nul is. We moeten daarom onze (EU-)markt beetje bij beetje sluiten. En onze technologie wordt nu ingezet om de Oeigoeren te onderdrukken en op te sluiten. Dat moet voor liberalen onacceptabel zijn. Maar premier Rutte draait meteen in het Torentje als hij van China een tik op de vingers krijgt. Verscheur je ledenkaart als dit doorgaat.’ Het luidste applaus van de middag klinkt. Luid genoeg om het Torentje te bereiken?

Elsevier Weekblad (Blendle)