Europees Parlement: Nederland is een belastingparadijs

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op woensdag 3 april 2019, 3:16.

Nederland moet beschouwd worden als een belastingparadijs. Het Europees Parlement heeft dinsdag met een grote meerderheid ingestemd met een motie van PvdA-Europarlementariër Paul Tang die dat stelt. Volgens Tang “stapelt het bewijs zich op” dat Nederland een plek is waar belastingontwijking wordt gefaciliteerd.

Ook Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus zouden volgens de Europarlementariërs op de lijst moeten komen.

Het is voor het eerst dat het Europees Parlement EU-landen als belastingparadijzen aanmerkt. Volgens Tang geeft het hiermee “een belangrijk politiek signaal” af aan de regeringen. De stemming heeft echter geen directe gevolgen. Welke landen daadwerkelijk op de beruchte lijst terechtkomen, bepalen de Europese ministers van Financiën.

Het is niet voor het eerst dat het Europees Parlement zich buigt over de vraag of Nederland op de beruchte lijst hoort te staan. Eind 2017 haalde een vergelijkbare motie, ook ingediend door PvdA’er Tang, het op één stem na niet.

Op de zwarte lijst staan momenteel onder meer de Maagdeneilanden, Trinidad en Tobago en Oman. Deze maand zijn onder andere Aruba, Barbados en Belize aan de lijst toegevoegd.

De Europarlementariërs hebben dinsdag ook ingestemd met een beleidsplan voor “eerlijke en effectievere belastingheffing” en voor de “aanpak van financiële misdaden”. Zo moet er gewerkt worden aan een Europese financiële politiemacht en een waakhond tegen witwassen. Ook vinden de parlementariërs dat de Verenigde Naties een wereldwijd belastingorgaan moeten opzetten.

Lees het hele NRC artikel hier