D66 stemt tegen nieuwe Europese ID-kaartwetgeving

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 4 april 2019.

Zojuist stemde het Europees Parlement voor nieuwe regels die fraude met vervalste identiteitskaarten moeten tegengaan, waaronder de verplichting om vingerafdrukken van de kaarthouder op de identiteitskaart op te slaan. Deze stap draagt niet bij aan fraudebestrijding. D66 is bijzonder kritisch op dit staaltje schijnveiligheid, ten koste van de privacy van de kaarthouders.

Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) reageert:

"Verplichte opslag van vingerafdrukken heeft zich nooit bewezen. Het is eerder een risico wanneer we massaal vingerafdrukken in omloop gaan brengen. In Nederland werd de verplichting om vingerafdrukken op ID-kaarten op te slaan afgeschaft, omdat het niet in proportie was met de privacybezwaren. Daarom ben ik niet blij dat een meerderheid van het Europees Parlement nu voor verplichte vingerafdrukken heeft gestemd."

"Fraudebestrijding vereist middelen en mankracht, niet symboolmaatregelen. Er is een wildgroei aan maatregelen die de veiligheid moeten verbeteren, waar geen bewijs voor is dat ze écht iets opleveren. Aan iedere maatregel hangt een privacy-prijskaartje. Zo pak je terroristen en criminelen niet aan. Zo schep je slechts schijnveiligheid. Ten koste van privacy en belastinggeld."

Een klein lichtpuntje aan de nieuwe wet is dat genderregistratie niet verplicht wordt. Als een lidstaat toch besluit het gender van de houder van de ID-kaart vast te willen leggen, dan moet het naast M (man), F (vrouw), ook X als optie geven. In 't Veld: "Verplichte genderregistratie is niet meer van deze tijd. Ondanks mijn privacybezwaren tegen verplichte vingerafdrukken ben ik wel blij dat vandaag voor een deel van de trans- en interseksepersonen deze ongemakkelijke registratie is weggenomen."  Ondanks dit positieve punt kon D66 door de verplichte vingerafdrukken echter niet voor de tekst als geheel stemmen.