Stand.nl: We moeten de NAVO koesteren

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 3 april 2019, 11:32.

De NAVO bestaat 70 jaar. Het grootste militaire bondgenootschap ter wereld is opgericht om met de Verenigde Staten en een aantal Europese landen een tegenwicht te bieden aan de Sovjet-Unie. Vanmiddag ontmoeten de ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-landen elkaar in het Amerikaanse congres.

Op dit moment heeft de NAVO niet meer het imago dat het ooit had. Zo vraagt president Donald Trump zich openlijk af welke rol de NAVO internationaal nog speelt. Daarnaast wil de Amerikaanse president dat NAVO-lidstaten meer geld aan defensie gaan uitgeven.

Juist nu spelen China en Rusland een steeds grotere rol op het internationale toneel. Een aantal jaar geleden was er de annexatie van de Krim en is er nog altijd activiteit in het oosten van Oekraïne. Daarnaast is volgens de huidige NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg de toenemende invloed van China een steeds belangrijker agendapunt is voor de lidstaten.

Moeten we het belang van de NAVO onderkennen en hiernaar handelen? Of is het niet problematisch dat de rol van de NAVO de afgelopen jaren kleiner geworden is?

De uitzending kunt u hier terugkijken