PvdD: "Verbod op 'vege­ta­rische worst' zal vraag niet stoppen"

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op dinsdag 2 april 2019.

2 april 2019

"Een verbod op plantaardige steaks en vegetarische rookworsten zal de vraag ernaar niet stoppen. Het bemoeilijkt enkel de zoektocht van mensen die op zoek gaan naar alternatieven voor vlees." Dat zegt Europarlementariër Anja Hazekamp naar aanleiding van het EU-voorstel om vleesnamen als 'vegetarische steak' en 'soja schnitzel' te verbieden.

"Kiezen voor een plantaardig dieet, of een paar dagen per week geen vlees eten, helpt bij het voorkomen van verdere klimaatverandering. En voorkomt daarnaast een hoop dierenleed en verlies aan biodiversiteit. Duidelijke namen zoals 'vegetarische worst' of 'soja-schnitzel' zijn niet misleidend, maar juist informatief voor mensen die opzoek zijn naar alternatieven voor vlees. Vleesvervangers zullen minder duidelijke naamgeving krijgen als dit plan doorgaat, maar dat zal de opmars niet stoppen. Veel mensen realiseren zich al dat mes en vork de machtigste wapens zijn in de strijd voor het behoud van onze planeet," aldus Hazekamp.

Het voorstel om namen van vleesvervangers te verbieden is afkomstig van de landbouwcommissie in het Europees Parlement. "Een kortzichtige poging van de vee-industrie om de opmars van plantaardige en duurzame producten te stoppen. De vleesindustrie zou in plaats van deze bange en defensieve houding juist de kansen die vleesvervangers bieden, moeten omarmen. Behoud van natuur en het tegengaan van klimaatverandering is uiteindelijk in het belang van ons allemaal."