Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA)

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 2 april 2019.

Het onderhandelen over en het sluiten van handelsakkoorden met derde landen behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de EU i. Voor CETA geldt een gemengde bevoegdheid vanwege bepalingen ten aanzien van indirecte investeringen en het geschillenbeslechtingmechanisme, waarbij goedkeuring vereist is van zowel de EU als van de afzonderlijke lidstaten. Goedkeuring door nationale parlementen is hier onderdeel van. Op 5 maart 2019 is de goedkeuringswet over CETA door de Tweede Kamer ontvangen.

Het akkoord is reeds op 30 oktober 2016 ondertekend door de Canadese premier Trudeau, de voorzitter van de Europese Raad i Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie i Juncker. Ook het Europees Parlement i heeft CETA reeds goedgekeurd, op 15 februari 2017. De voorlopige toepassing van een groot deel van het akkoord is daarmee ingegaan op 21 september 2017.

  • 04/04: Inbreng Goedkeuring van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (BuHa-OS)