Spannende lokale verkiezingen in Turkije - gevoelige klap dreigt voor Erdogan

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op vrijdag 29 maart 2019, 3:22.

Zondag zijn de lokale verkiezingen in Turkije. Voor het eerst in jaren ziet het ernaar uit dat het spannend wordt voor de regeringscoalitie om de macht te behouden in de grootste steden van het land. De strijd spits zich toe op Istanbul en Ankara, steden die sinds 1994 in handen zijn van Erdogan’s AK-partij. De Turkse kiezers zijn met name bezorgd over de slechte staat van de economie. De grote vraag zondag is of nog voldoende mensen erin vertrouwen dat de Turkse president het economische tij kan keren. De werkloosheid is al acht maanden aan het stijgen en is nu 13,5% – het hoogste niveau sinds 2009. De Turkse economie zit in een recessie en de inflatie zorgt ervoor dat voedselprijzen enorm gestegen zijn.

“De spannende vraag is of Erdogan zondag wordt afgerekend op zijn beleid. Het verlies van Ankara en/of Istanbul zou een zeer gevoelige klap zijn voor hem. De president heeft de afgelopen weken heeft geprobeerd de campagne te laten gaan over terrorisme en buitenlandbeleid, gepaard gaande met zijn sterk anti-Westerse retoriek. De beelden van de terroristische aanslag in Christchurch zette hij in als propaganda bij campagne manifestaties, hij heeft gedreigd oppositieleiders en toekomstige burgemeesters te laten vervolgen en hij heeft EU-politici, waaronder mijzelf, bestempeld als ‘vijanden van de islam’. Maar wat tot voor kort een winnende strategie was, lijkt nu de gemiddelde Turk niet langer te overtuigen. De kiezers maken zich vooral zorgen over de stijgende voedselprijzen en de slechte economische vooruitzichten blijkt uit peilingen,” aldus EP Turkije rapporteur Kati Piri.

“Zonder vrije media, met politici en activisten achter slot en grendel en een volledige greep op de rechterlijke macht, heeft de oppositie voor het eerst een strategische alliantie opgezet. De twee oppositiepartijen CHP en IYI trekken geheel samen op. De pro-Koerdische partij HDP heeft uit tactische overwegingen besloten om geen eigen kandidaten op te stellen in onder meer Ankara en Istanbul, om zo de oppositie-krachten te bundelen. De HDP probeert vooral de eigen kiesdistricten weer over te nemen in het Zuid-Oosten – daar heeft de regering de afgelopen jaren 94 van de 103 HDP burgemeesters vervangen door hen te ontslaan of in de gevangenis te zetten.”