WW-uitkering na één maand werken moeten we tegenhouden

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 20 maart 2019, 3:15.

”Een goede coordinatie van sociale zekerheid moet eerlijk en rechtvaardig zijn, maar mag geen fraude en corruptie in de hand werken. Rechten en plichten zijn volledig uit het lood geslagen, omdat iemand na één maand werken al recht kan krijgen op WW. Deze plannen vergroten de kans op georganiseerde fraude en daarom kan de PvdA hier niet mee instemmen”, zegt PvdA Europarlementarier Agnes Jongerius.

Uitkeringen kunnen straks tot 6 maanden naar het buiteland worden meegenomen als iemand een maand in Nederland heeft gewerkt. ”Het zijn de schimmige intermediairs en de brievenbusfirma’s die deze WW-carrousel optuigen, in hun zoektocht naar almaar lagere kosten voor werk. Daar moet Nederland sowieso keihard op handhaven, stelt Agnes Jongerius.

Dinsdagavond is er een akkoord bereikt tussen de ministers van Sociale Zaken van de Europese lidstaten en de rapporteur van het Europees Parlement. Het Europees Parlement krijgt nog een keer de kans om hierover te stemmen. ”Het is minister Koolmees niet gelukt om dit onzalige akkoord tegen te houden. De PvdA heeft al tegen gestemd en zal dat weer doen. Ik zet alles op alles om het Europees Parlement te overtuigen”, aldus Agnes Jongerius.