Geef Uber-chauffeurs inspraak over hoe de app werkt

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 20 maart 2019, 3:15.

”Uber-chauffeurs demonstreerden omdat het taxiplatform een kwart van de opbrengst in eigen zak steekt, terwijl chauffeurs steeds langer moeten werken om uberhaupt rond te kunnen komen. De platformeconomie moet veranderen als ze toekomst wil hebben”, stelt PvdA Europarlementarier Agnes Jongerius.

Uber neemt een steeds dominantere positie in de Europese taximarkt in en hun chauffeurs moeten lange uren en slechte arbeidsvoorwaarden accepteren. ”Meer dan 60 uur per week achter het stuur moeten zitten is ronduit gevaarlijk. Je zou verwachten dat de strijd voor de achturige werkdag eentje van de vorige eeuw was”, zegt Agnes Jongerius.

Daarom lanceren de Europese sociaal-democraten vandaag, op initiatief van Agnes Jongerius, een actieplan voor een eerlijke en duurzame platformeconomie. ”Er moeten Europese regels komen die platformwerkers zoals de Uber-chauffeurs zekerheid geven over hun betaling, hoe lang ze moeten werken en een fatsoenlijk inkomen. In iedere normaal werk heb je rechten, dat moet ook in de platformeconomie de norm zijn”, aldus Jongerius.