Raad Buitenlandse Zaken, 18 maart 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 18 maart 2019, 20:30.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken van 18 maart 2019 in Brussel

5e herdenkingsdag van de illegale annexatie van de Krim

Aangezien de zitting plaatsvond op de 5e herdenkingsdag van de illegale annexatie van de Krim en Sebastopol, hebben de hoge vertegenwoordiger en de Ministers van Buitenlandse Zaken belangrijke elementen van het EU-standpunt publiekelijk bevestigd.

De EU heeft herhaaldelijk verklaard dat zij deze schending van het internationaal recht niet erkent en dat ook in de toekomst niet zal doen. De EU is volledig solidair met Oekraïne en steunt de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Actuele kwesties

De hoge vertegenwoordiger en de Ministers van Buitenlandse Zaken waren ingenomen met de resultaten van de 3e conferentie in Brussel over de ondersteuning van de toekomst van Syrië en de regio, waarop de EU haar steun voor een VN-geleid politiek proces herhaalde en een sterk signaal afgaf dat zij de Syrische bevolking blijft steunen door op succesvolle wijze hulp van de internationale gemeenschap te mobiliseren.

De hoge vertegenwoordiger lichtte de ministers in over de lopende werkzaamheden van de Internationale contactgroep over Venezuela. De Ministers van Buitenlandse Zaken toonden zich bezorgd over het feit dat de humanitaire situatie verder verslechtert. Zij herhaalden dat er dringend een weg naar een politieke oplossing moet worden gevonden.

De ondertekening van het vredesakkoord in de Centraal-Afrikaanse Republiek en de recentelijk door de VS aangekondigde maatregelen inzake het Internationaal Strafhof kwamen ook ter sprake tijdens de zitting.

China

De Raad wisselde uitvoerig en grondig van gedachten over China en de betrekkingen tussen de EU en China, in de aanloop naar hun bespreking met Wang Yi, Chinees staatsraad en Minister van Buitenlandse Zaken. De bespreking zal worden meegenomen in de voorbereiding van het debat dat de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad op 21 en 22 maart zullen voeren met het oog de top EU-China op 9 april 2019 in Brussel.

De bespreking werd gehouden op basis van de gezamenlijke mededeling van de hoge vertegenwoordiger en de Commissie: "EU-China - Een strategische visie", die op 12 maart is aangenomen. De ministers verwelkomden de in de gezamenlijke mededeling verrichte beoordeling en de daarin voorgestelde maatregelen. Hoewel de Chinastrategie van 2016 de basis blijft voor de samenwerking van de EU met China, bevat de gezamenlijke mededeling nuttige aanzetten om de EU-benadering ten aanzien van China realistischer, assertiever en veelzijdiger te maken.

De Ministers van Buitenlandse Zaken wezen erop dat productieve betrekkingen met China voornamelijk berusten op eenheid, solidariteit en samenhang op EU-niveau, aangezien alleen een verenigde EU de uitdagingen waarmee China ons vandaag confronteert, daadwerkelijk het hoofd kan bieden. Zij verklaarden tevens dat de EU aan haar waarden en normen moet vasthouden en dat de strategische belangen van de EU gevrijwaard moeten blijven in de betrekkingen tussen de EU en China. Zij benadrukten hoe belangrijk het is dat de mensenrechten worden geëerbiedigd en dat de mensenrechtendialoog tussen de EU en China in stand wordt gehouden. Zij wezen erop dat de economische betrekkingen wederkerig moeten zijn en dat een gelijk speelveld en een gelijke markttoegang voor ondernemingen uit de EU tot stand moeten worden gebracht. De ministers spraken ook over cyberbeveiliging, het screenen van investeringen en de noodzaak om kritieke infrastructuur en industrie van de EU te beschermen.

De ministers riepen op tot een verdiepte samenwerking met China op gebieden als multilateralisme, klimaatverandering, non-proliferatie (in de context van het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA) en het Koreaanse schiereiland), vredeshandhaving en de aanpak van regionale veiligheidsuitdagingen.

Tijdens de werklunch hadden de Ministers van Buitenlandse Zaken een open en uitvoerige bespreking met Wang Yi, Chinees staatsraad en Minister van Buitenlandse Zaken. Voorafgaand vond de strategische dialoog EU-China plaats, die werd geleid door de hoge vertegenwoordiger en de staatsraad.

EU-betrekkingen met China (achtergrondinformatie)

Gezamenlijke mededeling: "EU-China - Een strategische visie" (2019), persmededeling, 12 maart 2019

Republiek Moldavië

De Raad besprak de situatie in Moldavië na de parlementsverkiezingen van 24 februari. De Ministers van Buitenlandse Zaken wezen op het belang van een transparante en geloofwaardige regeringsvorming die een afspiegeling moet zijn van een echte parlementaire meerderheid en die het verkiezingsresultaat respecteert. Zij wezen er ook op dat er daarbij geen inmenging van buiten uit mag zijn, en herinnerden eraan dat de EU geen afzonderlijke partijen en specifieke politieke actoren steunt, maar wel waarden en beginselen.

De Raad memoreerde dat de uitvoering van de associatieovereenkomst aan de basis ligt van de samenwerking van de EU met Moldavië, en dat daarbij krachtig moet worden ingezet op de hervormingsagenda en de eerbiediging van de rechtsstaat en de democratische beginselen.

De Ministers van Buitenlandse Zaken bevestigden het belang van het conditionaliteitsbeginsel bij het verstrekken van macrofinanciële bijstand; die bijstand moest worden onderbroken nadat de eerbiediging van de rechtsstaat en van de democratische beginselen er fel op achteruit was gegaan. Het is daarbij van groot belang dat er concrete voordelen voor de Moldavische burgers worden gegenereerd en dat het maatschappelijk middenveld steun blijft krijgen.

EU-betrekkingen met Moldavië (achtergrondinformatie)

Jemen

De ministers herinnerden eraan dat het conflict in Jemen niet militair kan worden opgelost en dat de enige weg vooruit die van de volledige uitvoering van het Akkoord van Stockholm is. Zij benadrukten dat het politieke elan moet worden vastgehouden en dat de partijen ertoe moeten worden aangezet hun toezeggingen in het kader van het akkoord dringend gestand te doen. Tevens moet er onmiddellijke vooruitgang op het terrein worden geboekt.

De Raad herhaalde dat de EU speciaal VN-gezant Martin Griffiths volledig steunt in zijn inspanningen om een duurzame, blijvende, handhaafbare, inclusieve en via onderhandelingen tot stand gekomen politieke oplossing te vinden binnen het door de VN vormgegeven kader. De Ministers van Buitenlandse Zaken benadrukten met name dat de Jemenitische vrouwen ten volle bij het politieke proces moeten worden betrokken.

Het baarde de ministers zorgen dat de schrijnende humanitaire situatie niet verbetert, vooral dan wat betreft de toegang tot humanitaire hulp. De Raad herhaalde dat de EU en haar lidstaten humanitaire hulp zullen blijven verlenen en waar nodig politieke steun zullen bieden.

Conclusies van de Raad over Jemen, 18 februari 2019

EU-betrekkingen met Jemen (EDEO)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3681

Brussel

18 maart 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN