Handelsakkoord EU-VS: Europa moet zich niet door Trump laten chanteren

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 14 maart 2019.

STRAATSBURG, 14 maart - “Trump stapte uit het klimaatakkoord van Parijs en dreigt Europa met hoge importtarieven. Het is onwenselijk dat de Europese Unie onder deze omstandigheden onderhandelingen begint met de Verenigde Staten over een nieuw handelsakkoord.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stemt vanmiddag tegen het voorgestelde onderhandelingsmandaat van de Europese Commissie.

Nadat TTIP werd bevroren, maakten de Amerikaanse president Donald Trump en Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker in de zomer van 2018 handelsafspraken om Amerikaanse importtarieven te voorkomen. Terwijl de Amerikaanse dreigementen op tafel bleven liggen, stelde de Europese Commissie onlangs een nieuw onderhandelingsmandaat voor een EU-VS handelsakkoord voorgesteld. Het Europees Parlement stemt nu over een resolutie over dit voorgestelde handelsmandaat.

GroenLinks vindt het onbestaanbaar dat de EU-lidstaten dit mandaat onder de huidige omstandigheden zouden goedkeuren. De fractie heeft amendementen ingediend op de resolutie die is voorgesteld door de handelscommissie.

Eickhout: “Op papier heeft de EU een handelsstrategie gebaseerd op Europese waarden zoals duurzaamheid. Dat maakt het extreem inconsistent om nu een handelsdeal met Trump te sluiten, terwijl hij die het Parijs-akkoord naast zich neerlegt en de EU behandelt als handelsvijand in plaats van bondgenoot. De EU moet zich als grote handelsmacht niet laten chanteren”.

In ruil voor het (voorlopig) afwenden van tarieven deed de Europese Commissie toezeggingen aan de VS dat Europa onder andere meer soja en vloeibaar gas (veelal schaliegas) uit de VS zal importeren. De Europese Commissie ging zelfs zo ver om criteria van de Europese hernieuwbare energieregels op te rekken zodat Amerikaanse sojabonen als duurzaam konden worden aangemerkt.

Eickhout: “Deze strategie is niet te rijmen met handel gebaseerd op duurzaamheid. Het oude TTIP-spook duikt op, het algemeen belang legt het tegen handelsbelangen van grote bedrijven. Het is een volstrekt verkeerd signaal aan de VS om onder deze omstandigheden een nieuw bod voor een handelsakkoord op tafel te leggen”.

De Europese ministers besluiten met gekwalificeerde meerderheid over het handelsmandaat. Enkele landen waaronder Frankrijk, Spanje en Italië zijn kritisch over het Commissie-voorstel. Het Europees Parlement kan een eventueel handelsakkoord alleen goed of afkeuren zodra het akkoord gesloten is. Aangezien de Amerikaanse en Europese eisen voor een bilateraal akkoord ver uit elkaar liggen is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een akkoord wordt gesloten.

Neem contact op met onze persvoorlichter:

Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Nanda Troost

Telefoon:

+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)

E-mail: nanda.troost@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Webbericht op website GroenLinks Europa:

Europa moet zich niet door Trump handelsakkoord in laten chanteren