Bescherm Europese kunstschatten

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 13 maart 2019, 3:26.

Europarlementarier Agnes Jongerius (PvdA) wil duidelijkheid van de Europese Commissie of waardevol Europees erfgoed voldoende beschermd wordt tegen de export naar het buitenland. Aanleiding voor de oproep van Jongerius is de stemming in het Europees Parlement deze week over nieuwe regels naar de import van kunstschatten van buiten de EU. Jongerius stelt dat er nu ook gekeken moet worden naar de export van Europees erfgoed.

Jongerius: ”De discussie rond de mogelijke export van Rembrandts Marten en Oopjen en de verontwaardiging die oplaaide bij de veiling door prinses Christina laten zien dat mensen het behouden van cultureel erfgoed belangrijk vinden. Dit vraagt om goede Europese bescherming.

Op dit moment bestaat er al Europese wetgeving om kunstschatten te beschermen. Echter is deze richtlijn 10 jaar oud en dateert de laatste evaluatie van deze wetgeving uit 2015.

”Daarom is het hoog tijd dat Brussel opnieuw onderzoekt of deze Europese richtlijn onze kunstschatten wel voldoende beschermt. Deze kunstschatten mogen niet zomaar naar het buitenland verdwijnen. Europeanen moeten ook in de toekomst kunnen blijven genieten van Europees cultureel erfgoed”, aldus Jongerius.

In Nederland onderzoekt de Commissie Pechtold op dit moment of nationaal erfgoed wel voldoende beschermd is. Jongerius: ”Nederland heeft te maken met diverse internationale verdragen en wetgeving voor de export van kunstschatten. Als daaraan iets ontbreekt moet het gat op Europees niveau gat gedicht worden, dat gaat Nederland waarschijnlijk niet alleen redden”.