Brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over drie toezeggingen - Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..)

Deze brief is onder nr. L toegevoegd aan wetsvoorstel 34588 - Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20.. i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..); Brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over drie toezeggingen
Document­datum 13-03-2019
Publicatie­datum 13-03-2019
Nummer KST34588L
Kenmerk 34588, nr. L
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2019

Vergaderjaar 2018-

34 588

Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 maart 2019

Uw kamer heeft gevraagd om een schriftelijke reactie naar aanleiding van drie toezeggingen van de toenmalig Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het betreft de toezegging (met kenmerk T02466), naar aanleiding van een vraag van het lid Beuving over de locatie waar de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) wordt gehuisvest, de toezegging (met kenmerk T02467) naar aanleiding van vragen van de leden Beuving, Van Kappen en Bikker over de mate van inhoudelijke en facilitaire ondersteuning voor de TIB en een vraag van het lid Lintmeijer (met kenmerk T02473) over een systeem van nummerherkenning voor de Nederlandse Orde van Advocaten.

Toezegging 02466 inzake huisvesting van de TIB

De toenmalig Minister van BZK heeft toegezegd dat de TIB zou worden gehuisvest op een locatie waar ze volledig kan functioneren, gegeven het feit dat ze met staatsgeheime informatie werkt. Ik kan u melden dat ook aan die toezegging is voldaan: de TIB is gehuisvest aan het Binnenhof. Door de TIB hier te huisvesten kan gebruik worden gemaakt van de beveiligingsschil en andere facilitaire zaken van het Ministerie van Algemene Zaken, maar beschikken ze wel over een eigenstandige kantoorruimte die alleen voor hen toegankelijk is. Deze kantoorruimte voldoet aan de eisen van de BN-IVD en is dus geschikt voor het werken met informatie gerubriceerd tot en met STG. Zeer Geheim.

Toezegging 02467 inzake facilitaire ondersteuning van de TIB

De toenmalig Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft tevens toegezegd te zullen zorgen voor voldoende inhoudelijke en facilitaire ondersteuning voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Ik kan u melden dat aan deze toezegging wordt kst-34588-L ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

voldaan. Sinds de oprichting van de TIB wordt zij ondersteund door een secretaris en plaatsvervangend secretaris.

Daarnaast maakt de TIB gebruik van verschillende ondersteunende diensten van het Ministerie van Algemene Zaken, zoals de receptie, de facilitaire dienst, de beveiliging en de postkamer. Het is aan de voorzitter van de TIB om haar secretariaat desgewenst, al naar gelang de eigen behoefte qua ondersteuning en binnen de beschikbare financiële kaders, verder in te richten. Vooralsnog is niet gebleken dat de financiële kaders hierbij een belemmering zijn.

Toezegging 02473 inzake nummerherkenning NOVA

De toenmalig Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Kamer toegezegd om een systeem van nummerherkenning voor de Nederlandse Orde van Advocaten te onderzoeken. Dit is van belang in de situatie waarbij met de inzet van een telefoontap indirect gesprekken worden verworven van een advocaat. Ik streef ernaar om dit systeem van nummerherkenning in 2019 gereed te hebben. Op dit moment vinden er met de Nederlandse Orde van Advocaten constructieve gesprekken plaats waarbij het opstellen van een convenant wordt besproken. Bij de invulling daarvan worden zorgvuldige afspraken gemaakt. Tevens wordt momenteel besproken op welke wijze het systeem van nummerherkenning technisch kan worden gerealiseerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

K.H. Ollongren

Eerste Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 34 588, L 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.