Zwarte lijst belastingparadijzen vraagt om actie van Nederland

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op dinsdag 12 maart 2019, 2:52.

Vandaag werd er door de Europese ministers van Financiën gestemd over een uitbreiding van de zwarte lijst van belastingparadijzen. Op deze lijst zijn tien nieuwe landen toegevoegd. Tussen landen als Barbados en Bermuda wordt ook Aruba aangemerkt als jurisdictie die weigert samen te werken op het tegengaan van belastingontwijking.

Europarlementariër Paul Tang: ‘Het is een schande dat we een deel van het Nederlandse koninkrijk terug moeten vinden op de zwarte lijst van belastingpiraten. Ik verwacht dan ook actie, vanuit Den Haag, maar uiteraard ook vanuit Aruba, om zich zo snel mogelijk aan de Europese regels rond belastingontwijking te houden.’

De lijst die voor het eerst in 2017 opgesteld, telde tot voor kort maar 5 landen.

‘De eerste versie van de zwarte lijst was te kort om serieus te nemen, maar met de toevoeging van deze 10 landen gaat het ergens op lijken. Wel missen heel wat jurisdicties, zoals de Kaaiman Eilanden, waarvan we weten dat ze op grote schaal worden gebruikt om winst en vermogen onbelast te verbergen. Plus natuurlijk de belastingparadijzen binnen de EU, zoals Ierland en Luxemburg en ook Nederland. Wat deze herziening van de zwarte lijst wel laat zien, is het dat de inspanning om belastingparadijzen uit te bannen alleen maar kan groeien’ aldus Paul Tang.