Zeker zijn van gelijke behandeling

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) PloumenĀ i, gepubliceerd op maandag 11 maart 2019.

Voor lesbische en alleenstaanden vrouwen met een kinderwens was het ineens flink schrikken. Hun behandeling werd van de ene op de andere dag niet meer vergoed. Soms zelfs terwijl deze al gestart was. Daarmee wordt een kinderwens voor deze vrouwen ineens heel erg onzeker.

Ik vind dit echt ongelofelijk. In het land waar in 2001 door Job Cohen het allereerste huwelijk werd gesloten met mensen van het gelijke geslacht, is maakt het nu toch ineens uit op wie je valt. Alsof we terug gaan naar het jaar 0. Voor heterostellen wordt namelijk een behandeling wel vergoed, terwijl als je alleenstaand bent of als vrouw op een andere vrouw valt dit nu ineens niet meer zo is. Niet voor niets zijn er al tienduizenden mensen die de petitie hebben ondertekend om de minister op te roepen zijn besluit te heroverwegen.

Vrouwen nu ineens op een andere manier behandelen, alleen omdat zij niet op een man vallen: dat accepteren we niet meer in 2019.

En ik steun hen daarin. Ik heb de minister daarom al een aantal keer gevraagd met een oplossing te komen. Het maakt mij niet uit hoe, maar de behandeling voor vrouwen die een kinderwens hebben moet gewoon weer vergoed worden. Zoals de afgelopen jaren ook allang het geval was. Als de minister zelf niet tot inkeer komt dan wil ik hem daar in de Tweede Kamer toe dwingen. Ik reken daarbij op steun van andere partijen. Want vrouwen nu ineens op een andere manier behandelen, alleen omdat zij niet op een man vallen: dat accepteren we niet meer in 2019.