Brief van commissie Europese Zaken aan Presidium - Bekendmaking kandidaatstelling bij vacature commissievoorzitterschap

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief van commissie Europese Zaken aan Presidium - Bekendmaking kandidaatstelling bij vacature commissievoorzitterschap
Document­datum 08-03-2019
Publicatie­datum 08-03-2019
Commissie(s) Europese Zaken (EU)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

DER STATEN-GEN ERAAL

aan het Presidium van de Tweede Kamer postbus 20018

t.a.V. de Voorzitter 2500 EA Den Haag

vaste commissie voor Europese Zaken

Binnenhof la

datum 6 maart 2019 2513 AA Den Haag

kenmerk 19-EU-B-009

betreft Bekendmaking kandidaatstelling bi] vacature commissievoorzitterschap E cie.eu@tweedekamer.nl

pagina 1/1

Geachte Voorzitter,

Geachte leden van het Presidium,

Op 19 februari jongstleden heeft de vaste commissie voor Europese Zaken in een constituerende vergadering haar nieuwe voorzitter gekozen. Ter vergadering bleek dat niet alle aanwezige leden en fracties vooraf op de hoogte waren van de kandidatuur, doordat zij niet geconsulteerd waren over de beoogde voordracht van de zijde van de fractie die de vacature had achtergelaten. De leden hechten eraan dat de kandidaatstelling voor een commissie(onder)voorzitterschap, ook bij een tussentijdse vacature, tijdig en voorafgaand aan de constituerende vergadering aan hen bekendgemaakt wordt.

De commissie constateert dat artikel 26 lid 2 van het Reglement van Orde bepaalt dat bij een tussentijdse vacature in een daartoe bijeengeroepen vergadering opnieuw wordt voorzien in het (onder)voorzitterschap. Evenwel is er geen bepaling opgenomen over de tijdige, voorafgaande bekendmaking van de kandidaatstelling(en) voor de vacante functie aan de leden en plaatsvervangende leden van de betreffende commissie. Als de huidige bestaande praktijk niet voldoet, is het raadzaam om hiervoor een voorziening te treffen in het Reglement van Orde.

De commissie geeft u dan ook in overweging dit bericht ter kennis te brengen van de voorzitter en de leden van de werkgroep herziening Reglement van Orde.

Voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.