Financiële sector moet investeren in duurzame toekomst

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op donderdag 7 maart 2019, 2:46.

‘Voortaan moeten banken en andere financiële instituties bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Investeren in zonnepanelen, groene energie en een rechtvaardige samenleving is ook de verantwoordelijkheid van de mannen en vrouwen van het grote geld’. Dat zegt Paul Tang (PvdA) naar aanleiding van het akkoord tussen de Europese Raad en het Europese Parlement.

Tot diep in de nacht onderhandelde Paul Tang namens het Parlement over het in brede zin verduurzamen van de financiële sector. De nieuwe regels verplichten financiële instituties om verder te kijken dan winst en rendement alleen en om bij investeringen rekening te houden met het effect op mens en milieu. De deal tussen het Parlement en de Raad betekent ook meer transparantie op financiële producten en maakt het daarbij makkelijker voor investeerders om te investeren in duurzame projecten. Volgens Tang vraagt het akkoord om een ‘mindshift’ bij grote investeerders die voortaan rekening moeten gaan houden met lange termijn effecten van hun investeringen.

”Investeringen in de wapen- of kolenindustrie, of investeringen die onacceptabele arbeidsvoorwaarden in de hand werken moeten heroverwogen worden, en dat maakt deze deal mogelijk. We willen dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen gaan investeren in een meer duurzame en rechtvaardige samenleving en zich niet alleen druk maken om een procentpuntje meer winst.’