Brief regering; Experiment energieprestatiecoëfficiënt (EPC) Amsterdam - Duurzame ontwikkeling en beleid

Deze brief is onder nr. 620 toegevoegd aan dossier 30196 - Duurzame ontwikkeling en beleid en dossier 32847 - Integrale visie op de woningmarkt.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Duurzame ontwikkeling en beleid; Brief regering; Experiment energieprestatiecoëfficiënt (EPC) Amsterdam
Document­datum 06-03-2019
Publicatie­datum 07-03-2019
Nummer KST30196620
Kenmerk 30196; 32847, nr. 620
Commissie(s) Binnenlandse Zaken (BIZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2019

Vergaderjaar 2018-

30 196 32 847

Nr. 620

Duurzame ontwikkeling en beleid Integrale visie op de woningmarkt

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 maart 2019

Hierbij informeer ik u over het experiment uit het Besluit uitvoering Crisisen herstelwet in Amsterdam, naar aanleiding van vragen die daarover gesteld zijn tijdens het AO Energiebesparing/Energieprestatie van gebouwen op 21 februari jl.

De gemeente Amsterdam heeft, samen met de gemeenten Enschede, Giessenlanden, Leusden, Zaanstad en Zuidhorn gevraagd de mogelijkheid te bieden om in afwijking van het Bouwbesluit 2012 een lagere energie-prestatiecoëfficiënt (EPC) te kunnen eisen bij nieuwbouwprojecten. Door deelname in dit experiment geldt voor de deelnemende gemeenten van rijkswege voor nieuw te bouwen woningen een EPC van 0,2. Daarnaast krijgen de deelnemende gemeenten de mogelijkheid om via maatwerk-regels een lagere EPC dan 0,2 voor te schrijven voor nieuw te bouwen woningen. Dit is een gemeentelijke afweging, de gemeenteraad dient te beslissen over een dergelijke aanscherping van de EPC. Dit dient uiteraard in samenhang bezien te worden met de lokale woningbouwopgave.

De manier waarop de gemeente Amsterdam werkt is in lijn met het experiment. Gemeenten die in het kader van hun duurzaamheidsambities strenger willen zijn lopen aan tegen het feit dat de in het Bouwbesluit 2012 vastgelegde eisen ten aanzien van de EPC landelijk uniform zijn en maatwerk onder de Woningwet en het Bouwbesluit 2012 niet mogelijk is. Onder de Omgevingswet en bijbehorende uitvoeringsregelgeving krijgen gemeenten meer mogelijkheden voor lokaal maatwerk. In het Besluit bouwwerken leefomgeving is hier invulling aan gegeven door gemeenten op een aantal onderwerpen expliciet de mogelijkheid te bieden gebiedsgericht af te kunnen wijken van de landelijke regels over duurzaamheid,

kst-30196-620 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

en zo hun eigen lokale ambities waar te maken.1 Het genoemde experiment sluit hier inhoudelijk bij aan en biedt gemeenten die strenger willen zijn op het gebied van duurzaamheid een oplossing tot het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving.

De gemeente Amsterdam heeft zelf bij het Ministerie van BZK verzocht om dit experiment in het kader van de Crisis- en herstelwet en dus de afweging gemaakt dat in Amsterdam de bouw van nieuwe woningen samen kan gaan met strengere eisen voor energiebesparing. Deze aanpassing van het Besluit Crisis- en herstelwet is bij Uw Kamer voorgehangen en op 16 februari jl. in werking getreden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

K.H. Ollongren

1 De maatwerkmogelijkheid om lokaal een strengere EPC te eisen in het omgevingsplan is in de voorhang van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) voorgelegd aan uw Kamer. Het Bbl is op 31 augustus 2018 in het Staatsblad gepubliceerd.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 30 196, nr. 620 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.