Onafhankelijke politiek wordt belangrijker in de Eerste Kamer

Met dank overgenomen van Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) i, gepubliceerd op donderdag 7 maart 2019.

Recente peilingen laten zien dat de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF) haar huidige zetel in de Eerste Kamer verdubbelt. Met twee zetels wordt de rol van de onafhankelijke politiek belangijker. Er is zelfs zicht op drie zetels. De insteek van de aangesloten partijen van het OSF platform is om het belang van de provincie voorop te zetten. Het gaat op 20 maart niet om de Eerste Kamer, maar om het Provinciebestuur.

Elke stem telt

Tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten telt natuurlijk elke stem. Iedereen die stemt doet dat met dezelfde ‘waarde’. De meeste stemmen voor een bepaalde partij betekent automatische de meeste zetels.

De kracht van de onafhankelijke politiek bleek vooral tijdens de vorige verkiezingen (voor de gemeenteraden), waarbij maar liefst 34% van de kiezers op een lokale partij stemde. Daarmee zou je de onafhankelijke politiek dus de grootste politieke stroming van Nederland kunnen noemen.

De Statenleden die straks gekozen worden mogen op hun beurt bepalen wie er in de Eerste Kamer een zetel mag innemen. Dat noemen we getrapte of indirecte verkiezingen.. Door komt dus geen burger aan te pas.

Er is echter een complicerende factor en dat heeft te maken met de zogenaamde stemwaarde. Elke provincie heeft een bepaalde stemwaarde, afhankelijk van het aantal inwoners. Momenteel geld bijvoorbeeld voor Zeeland een stemwaarde van 98 (laagste) en voor Zuid-Holland 655 (hoogste). Als 6 statenleden uit Zeeland op een kandidaat stemmen levert dat samen 588 stempunten op en dat is minder dan als één statenlid uit Zuid-Holland op een kandidaat stemt met hun stempuntwaarde van 655.

In de praktijk stemmen de leden van provinciale staten allemaal op hun eigen partij. Daarom lijkt de uitkomst van de verkiezingen van de Eerste Kamer ook al duidelijk als de uitslagen van de Provinciale Staten openbaar worden. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als iemand een foutje maakt door het kiesformulier met pen en niet met potlood in te vullen. Dan is de stem ongeldig en zijn alle berekeningen die tot dan toe zijn gemaakt meteen waardeloos. Ook in de praktijk blijft het dus spannend totdat alle stemmen geteld zijn.

OSF

De OSF is een platform dat is opgericht op 22 maart 1999. Sindsdien is de OSF vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, momenteel met één zetel in de Senaat.

Op 20 maart doen de volgende leden van de OSF mee aan de verkiezingen

  • Ouderen Partij Noord-Holland
  • Lokale Partijen Zuid-Holland
  • Partij voor Zeeland
  • U26 gemeenten (Utrecht)
  • Lokaal Brabant
  • Lokaal-Limburg
  • Lokale Partijen Gelderland
  • Sterk Lokaal (Drenthe)
  • Groninger Belang
  • Fryske Nasjonale Partij
  • Provinciaal Belang Friesland

Locomotie Aboneer je nu!

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.

Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus.