Associatieraad EU-Georgië, 5 maart 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 5 maart 2019, 19:30.

Voornaamste resultaten

De Associatieraad evalueerde de stand van de bilaterale betrekkingen EU-Georgië.

Videobeelden van de 5e Associatieraad EU-Georgië van 5 maart 2019

Georgië heeft grote vorderingen gemaakt bij de uitvoering van de associatie­overeenkomst. Dit vormt de basis voor onze politieke associatie en economische integratie. De EU zet zich ten volle in om het volledige potentieel van ons partnerschap te verkennen, met inbegrip van het potentieel voor uitvoer en groei dat wordt geboden door onze diepe en brede vrijhandelsruimte.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Wij hadden vandaag een vruchtbare bijeenkomst en konden de grote vooruitgang bespreken die wij hebben geboekt wat betreft een breed scala van punten op onze samenwerkings­agenda. Wij hebben gesproken over de uitvoering van de associatieovereenkomst, met inbegrip van de diepe en brede vrijhandelsruimte. Georgië blijft zijn wetgevings- en institutioneel stelsel hervormen om dit af te stemmen op de normen en waarden van de EU.

Mamuka Bakhtadze, premier van Georgië

De EU en Georgië kwamen een gezamenlijke persverklaring overeen:

Gezamenlijke persverklaring na de 5e bijeenkomst van de Associatieraad tussen de EU en Georgië

De Associatieraad maakte de balans op van de vorderingen bij de uitvoering van de associatie­overeenkomst EU-Georgië, met inbegrip van de diepe en brede vrijhandels­overeenkomst.

De Associatieraad besprak de politieke ontwikkelingen in Georgië, zoals de recente presidentsverkiezingen en de lopende hervormingen van de overheid. Ook de samenwerking inzake strategische communicatie bij het bestrijden van desinformatie is besproken. De Associatieraad nam nota van de “routekaart naar de EU” van Georgië, waarmee een verdere toenadering van Georgië tot de EU wordt nagestreefd.

De EU en Georgië bespraken kwesties in verband met de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht, zoals de justitiële hervorming en de eerbiediging van de mensenrechten. Ook werd besproken hoe de samenwerking op deze gebieden kan worden opgevoerd.

Daarnaast is de Associatieraad ingegaan op de economische situatie en de samenwerking tussen de EU en Georgië, onder meer in de sectoren vervoer en energie.

De Associatieraad besprak kwesties betreffende het buitenlands beleid, zoals de samenwerking inzake het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) en het vreedzaam oplossen van conflicten. De hoge vertegenwoordiger van de Unie, Federica Mogherini, en de Georgische premier, Mamuka Bakhtadze, wisselden ook van gedachten over mondiale vraagstukken, het Oostelijk Partnerschap en het Europees nabuurschapsbeleid.

EU-betrekkingen met Georgië (achtergrondinformatie)

Factsheet over de EU-betrekkingen met Georgië (EDEO)

EU-delegatie in Georgië (EDEO)

Informatie over de zitting

Brussel

5 maart 2019