Verordening 2019/287 - Uitvoering van de bilaterale vrijwaringsclausules en andere mechanismen die de tijdelijke intrekking mogelijk maken van preferenties in bepaalde handelsovereenkomsten tussen de EU en derde landen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 22 februari 2019 gepubliceerd en is op 14 maart 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2019/287 van het Europees Parlement en de Raad van 13 februari 2019 tot uitvoering van de bilaterale vrijwaringsclausules en andere mechanismen die de tijdelijke intrekking mogelijk maken van preferenties in bepaalde handelsovereenkomsten tussen de Europese Unie en derde landen

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2019/287 of the European Parliament and of the Council of 13 February 2019 implementing bilateral safeguard clauses and other mechanisms allowing for the temporary withdrawal of preferences in certain trade agreements concluded between the European Union and third countries
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2019/287
Origineel voorstel COM(2018)206 NLEN
Celex-nummer i 32019R0287

3.

Key dates

Document 13-02-2019; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 22-02-2019; PB L 53 p. 1-13
Ondertekening 13-02-2019
Inwerkingtreding 14-03-2019; in werking datum publicatie +20 zie art 18
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.2.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 53/1

 

VERORDENING (EU) 2019/287 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 13 februari 2019

tot uitvoering van de bilaterale vrijwaringsclausules en andere mechanismen die de tijdelijke intrekking mogelijk maken van preferenties in bepaalde handelsovereenkomsten tussen de Europese Unie en derde landen

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie sluit regelmatig handelsovereenkomsten met derde landen, waarin zij aan deze landen een preferentiële behandeling toekent. In dergelijke handelsovereenkomsten kunnen bilaterale vrijwaringsclausules en andere mechanismen voor de tijdelijke intrekking van tariefpreferenties of van andere vormen van preferentiële behandeling, zoals het stabilisatiemechanisme voor bepaalde gevoelige producten, worden opgenomen. De specifieke kenmerken van bepaalde producten die het voorwerp uitmaken van handelsovereenkomsten, en de kwetsbare situatie van de ultraperifere gebieden van de Unie, als bedoeld in artikel 349 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), kunnen ad-hocbepalingen vereisen.

 

(2)

Er moeten procedures worden vastgesteld voor het waarborgen van de doeltreffende uitvoering van bilaterale vrijwaringsclausules en voor het opzetten andere mechanismen voor de tijdelijke intrekking van tariefpreferenties of andere vormen van preferentiële behandeling.

 

(3)

Deze verordening moet van toepassing zijn onverminderd in handelsovereenkomsten opgenomen specifieke bepalingen met betrekking tot vrijwaringsmaatregelen en andere mechanismen voor de tijdelijke intrekking van tariefpreferenties of van andere vormen van preferentiële behandeling, indien zulke specifieke bepalingen niet in overeenstemming zijn met deze verordening. Dergelijke specifieke bepalingen moeten in de bijlagen bij deze verordening worden opgenomen. Bij toekomstige handelsovereenkomsten met derde landen mag de Commissie derhalve niet worden belet om over dergelijke specifieke bepalingen te onderhandelen.

 

(4)

Vrijwaringsmaatregelen moeten alleen worden overwogen in gevallen waarin het betrokken product in dermate toegenomen hoeveelheden, in absolute zin of in verhouding tot de productie in de Unie, en onder zodanige voorwaarden in de Unie wordt ingevoerd dat de producenten in de Unie van soortgelijke of rechtstreeks concurrerende producten hierdoor ernstige schade ondervinden of dreigen te ondervinden. De vorm van de vrijwaringsmaatregelen moet overeenkomen met een van de in de desbetreffende handelsovereenkomst genoemde mogelijkheden.

 

(5)

De follow-up en evaluatie van handelsovereenkomsten, het uitvoeren van onderzoeken en het waar nodig instellen van vrijwaringsmaatregelen moeten op zo transparant mogelijke wijze worden uitgevoerd.

 

(6)

De lidstaten moeten de Commissie in kennis stellen van alle ontwikkelingen op het gebied van de invoer die het opleggen van vrijwaringsmaatregelen zouden kunnen vereisen.

 

(7)

Betrouwbare statistieken in verband met alle invoer uit de betrokken landen naar de Unie zijn van cruciaal belang bij het bepalen of aan de voorwaarden voor het opleggen van vrijwaringsmaatregelen is voldaan.

 

(8)

Nauw toezicht op eventuele gevoelige producten zou tijdige besluiten met betrekking tot de mogelijke opening van onderzoeken en het daaropvolgend opleggen van vrijwaringsmaatregelen moeten vergemakkelijken. Daarom moet de Commissie vanaf de datum van de voorlopige toepassing van de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.