Verklaring van EU-commissaris Jourová over de Europese dag voor slachtoffers van misdrijven

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 21 februari 2019.

Mijn gedachten gaan vandaag uit naar alle kinderen, vrouwen en mannen die op een dag het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Ik betuig vandaag ook opnieuw mijn respect aan Ján Kuciak, die een jaar geleden werd vermoord. Journalisten moeten worden beschermd tegen aanvallen en intimidatie in alle vormen.

Ieder van ons kan slachtoffer worden van een misdrijf. Niet iedereen die dat is overkomen, doet echter aangifte: voor elke 25 miljoen strafbare feiten in de EU worden er volgens onze schatting nog eens 75 miljoen nooit gemeld. Daar moet een eind aan komen. Slachtoffers melden zich vaak niet bij de politie, omdat zij bang zijn voor de dader of voor mogelijke negatieve gevolgen van een strafprocedure.

Slachtoffers van misdrijven hebben nu in de EU een aantal duidelijke rechten, ongeacht waar in de Europese Unie het strafbare feit is gepleegd. De richtlijn rechten van slachtoffers, die sinds november 2015 van toepassing is, bepaalt de te erkennen rechten en schrijft een respectvolle, professionele en niet-discriminerende behandeling voor. Deze strenge normen moeten met name voorkomen dat slachtoffers tijdens de strafprocedure nog meer leed ondergaan.

De richtlijn had al drie jaar geleden in het nationale recht moeten zijn omgezet, maar in sommige lidstaten is dat nog steeds niet gebeurd. Voor de Commissie is de uitvoering van deze richtlijn een prioriteit en zij doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat alles in de praktijk goed werkt.

Ik zal ervoor zorgen dat deze EU-regels overal in de Unie worden toegepast. Daarvoor zal ik alle nodige stappen ondernemen, inclusief juridische maatregelen. Slachtoffers van een misdrijf moeten overal in de Unie, en waar zij ook vandaan komen, altijd de hulp en steun krijgen die zij nodig hebben.”

Chronologisch overzicht

22 februari is de Europese dag voor slachtoffers van misdrijven. De Europese Commissie heeft maatregelen getroffen om geweld te bestrijden en slachtoffers van misdrijven te beschermen.

  • De richtlijn slachtoffers van misdrijven, die sinds november 2015 van kracht is, geeft slachtoffers van strafbare feiten duidelijke rechten. De lidstaten hebben de plicht die rechten in de praktijk te garanderen.
  • In maart 2017 heeft de EU regels vastgesteld om de rechten van slachtoffers van terroristische aanslagen te versterken. Deze regels moesten uiterlijk in september 2018 overal zijn ingevoerd. De richtlijn is door negen lidstaten nog niet in nationaal recht omgezet.
  • In oktober 2017 is Joëlle Milquet benoemd tot speciaal adviseur van voorzitter Jean-Claude Juncker voor de schadeloosstelling van slachtoffers van misdrijven. Zij moet advies uitbrengen over de wijze waarop de Commissie ervoor kan zorgen dat de bestaande regels voor de schadeloosstelling van misdaadslachtoffers (inclusief slachtoffers van aanslagen) beter worden uitgevoerd. Zij zal binnenkort verslag uitbrengen over deze werkzaamheden.
  • In februari 2018 heeft commissaris Věra Jourová deelgenomen aan een deskundigenbijeenkomst op hoog niveau over de rechten van slachtoffers. De deskundigen constateerden dat de bescherming van slachtoffers weliswaar was verbeterd, maar dat de regels inzake de rechten van slachtoffers niet altijd goed werden toegepast.

Meer informatie

Richtlijn over de rechten van slachtoffers

Factsheet over de rechten van slachtoffers

V&A

STATEMENT/19/1329

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail