Brief commissie aan de minister BZK: rappel vragen op het reeds gedane verzoek om een schriftelijke reactie te krijgen op de berichtgeving 'officier van Justitie sluit fort Velsen' - Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Leegstandwet, en enige andere wetten in verband met het verder terugdringen van kraken en leegstand (Wet kraken en leegstand)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Aan de minister BZK - rappel vragen op het reeds gedane verzoek om een schriftelijke reactie te krijgen op de berichtgeving 'officier van Justitie sluit fort Velsen'
Document­datum 18-02-2019
Publicatie­datum 18-02-2019
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

DER STATEN-GENERAAL

Commissie BiZa

Aan de ministerie van Binnenlandse Zaken en

Koninkrijksrelaties

Mw. drs. K.H. Ollongren

Postbus 20011

2500 EA DEN HAAG

Plaats en datum: Den Haag, 18 februari 2019 Betreft: Handhaving van het kraakverbod

Ons kenmerk: 31560-51/ 2019D06667

Geachte mevrouw Ollongren,

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van 14 februari 2019 is gesproken over de brief van de minister J&C van 29 januari 2019 inzake handhaving van het kraakverbod.

Naar aanleiding van de bovengenoemde brief en mede naar aanleiding van het voorstel van het lid Koerhuis (WD) besloten om een rappel aan u te vragen op het reeds gedane verzoek (zie onze brief van 24 januari 2019 met kenmerk 2019Z01094) om een schriftelijke reactie van u te ontvangen op de berichtgeving 'Officier van Justitie sluit Fort bij Velsen' en in de beantwoording in ieder geval in te gaan op de volgende drie punten:

  • de ontruimingstermijn van 8 weken van Openbaar Ministerie;
  • de toezegging van de minister van J&V dat de Kamer voor het einde van 2018 geïnformeerd zou worden over de evaluatie en over de handhaving van het kraakverbod, en de uitvoering van de motie Toorenburg en Koerhuis om de Antikraakwet in ere te herstellen teneinde de ontruimingstermijn zo kort mogelijk te maken (31 560 nr. 48);
  • de mogelijkheden voor een burgemeester om op basis van openbare orde per direct te kunnen ontruimen bij kraakacties, zonder te hoeven wachten op de 8 weken van het Openbaar Ministerie, en mogelijkheden vanuit het Rijk om gemeenten daarbij te ondersteunen.

De commissie is van mening dat vanwege de woon- en ruimtelijke aspecten u de eerst aangewezen bewindspersoon bent om een inhoudelijke reactie te geven op de bovengenoemde berichtgeving.

Bij deze breng ik u het verzoek van de commissie over en de commissie ziet uw reactie graag zo spoedig mogelijk tegemoet.

Hoogachtend,

de griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken,

C.J.M. Roovers

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

  • T. 
    070-3182211

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.