EU to reinforce rules on marketing and use of explosive precursors

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 14 februari 2019.

De toegang tot precursoren voor explosieven zal aan nog strengere controles worden onderworpen. Het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad heeft vandaag het voorlopig akkoord goedgekeurd dat op 4 februari tussen het Roemeense voorzitterschap van de Raad en vertegenwoordigers van het Europees Parlement is bereikt over een ontwerpverordening die striktere regels oplegt voor de beschikbaarheid en het gebruik van precursoren voor explosieven in de hele EU.

Precursoren voor explosieven zijn chemische stoffen die voor legitieme doeleinden kunnen worden gebruikt, maar die ook kunnen worden misbruikt voor de vervaardiging van illegale, zelfgemaakte explosieven.

De nieuwe regels zullen het voor particulieren moeilijker maken om de precursoren voor explosieven te bemachtigen en ervoor zorgen dat verdachte transacties in de hele toeleveringsketen op passende wijze worden gemeld.

De voorgestelde verordening onderscheidt 2 afzonderlijke categorieën precursoren voor explosieven:

  • "precursoren waarvoor een beperking geldt" - mogen boven bepaalde concentraties niet aangeboden worden aan of binnengebracht, in bezit gehouden of gebruikt worden door particulieren, en
  • "gereguleerde precursoren" - waarbij verdachte transacties door marktdeelnemers (waaronder online­markt­plaatsen) moeten worden gemeld.

De lidstaten behouden, onder de in de verordening vastgestelde voorwaarden, de mogelijkheid om een vergunnings­systeem te hanteren, waardoor bepaalde beperkte precursoren voor explosieven nog altijd kunnen worden aangeboden aan particulieren.

De lidstaten zullen, onder toezicht van de Commissie, de regels voor beperkte precursoren voor explosieven ook kunnen toepassen op chemische stoffen die niet onder deze verordening vallen.

De nieuwe regels leggen ook een aantal verplichtingen inzake opleiding en bewustmaking op aan:

  • marktdeelnemers die precursoren voor explosieven vervaardigen of verkopen
  • nationale controle‑instanties.

Deze verordening wordt van toepassing 18 maanden na de datum van inwerkingtreding ervan.

Volgende stappen

De overeengekomen tekst zal nu eerst door de juristen‑vertalers worden nagekeken en vervolgens voor formele aanneming worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad.

Achtergrond

Verordening (EU) nr. 98/2013 over het op de markt brengen en het gebruik van precursoren voor explosieven moet voorkomen dat illegaal explosieven worden vervaardigd, en maakt het daarom moeilijker voor particulieren om een aantal specifieke precursoren voor explosieven te verkrijgen, binnen te brengen, te bezitten en te gebruiken, en bevat ook regels voor het melden van verdachte transacties.

De bestaande beperkingen en controles zijn onvoldoende gebleken om de illegale vervaardiging van zelfgemaakte explosieven te voorkomen. Zo worden criminelen door de verplichte registratie van transacties niet afgeschrikt of belet om precursoren voor explosieven te verwerven.

Bovendien is de huidige verordening niet duidelijk genoeg wat verschillende van de opgelegde verplichtingen betreft, waaronder die welke moeten zorgen voor het doorgeven van informatie in de toeleverings­keten.

Download als PDF


1.

Relevante EU dossiers