Brief regering; Situatie in Venezuela m.b.t. erkenning van Juan Guaidó - Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben

Deze brief is onder nr. 45 toegevoegd aan dossier 29653 - Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben; Brief regering; Situatie in Venezuela m.b.t. erkenning van Juan Guaidó
Document­datum 04-02-2019
Publicatie­datum 13-02-2019
Nummer KST2965345
Kenmerk 29653, nr. 45
Commissie(s) Buitenlandse Zaken (BUZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

29 653

Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben

Nr. 45

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 4 februari 2019

Hierbij informeer ik u - conform de toezegging gedaan tijdens het AO RBZ/Gymnich d.d. 30 januari 2019 - over de voortgang na het verstrijken van het ultimatum dat aan Maduro is gesteld.

Op 26 januari jl. stelde Nederland samen met Duitsland Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk een ultimatum van acht dagen aan Maduro om vrije, transparante en democratische presidentiële verkiezingen uit te schrijven. Indien aan deze oproep geen gehoor zou worden gegeven, stelde deze groep landen bereid te zijn om over te gaan tot erkenning van Juan Guaidó als interim-president van Venezuela. Het ultimatum liep gisteren af en Maduro is niet overgegaan tot het uitschrijven van vrije, transparante en democratische presidentiële verkiezingen.

Gedurende de Gymnich bijeenkomst in Boekarest vorige week heb ik uitgebreid gesproken met mijn collega's over de situatie in Venezuela en dezelfde gevolgen te verbinden aan het verstrijken van het ultimatum als de hierboven genoemde landen. Vandaag zal naar verwachting het overgrote deel van de EU-lidstaten Juan Guaidó aanvaarden als interim-president, zodat hij in staat kan worden gesteld de weg naar vrije, transparante en democratische presidentiele verkiezingen vrij te maken. Nederland betreurt dat het vooralsnog niet gelukt is tot een gezamenlijk standpunt van de EU te komen.

Met de erkenning van Guaidó als interim-president wil het Koninkrijk der Nederlanden het Venezolaanse volk in staat te stellen hun constitutionele rechten vrijelijk uit te laten oefenen en het opzetten van een eerlijk, transparant en democratische electoraal proces dat voldoet aan internationale standaarden mogelijk te maken. Nederland steunt het initiatief van de EU tot de oprichting van de International Contact Group, die als doel heeft bij te dragen aan het creëren van de voorwaarden voor een politiek proces in Venezuela dat kan leiden tot het houden van vrije en democra-

kst-29653-45 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

tische verkiezingen. Deze week volgt een eerste International Contact Group bijeenkomst in Uruguay. Nederland zal hieraan deelnemen.

Uit de erkenning van Juan Guaidó als interim-president vloeien geen juridische verplichtingen voort zoals het verbreken van de diplomatieke betrekkingen. Het Koninkrijk zal diplomatieke en consulaire betrekkingen blijven onderhouden met de vertegenwoordigers van Maduro nu het effectieve gezag in zijn handen is.

De regering blijft de volatiele situatie nauwgezet volgen. Hierover blijf ik in nauw contact staan met de ministers-presidenten van de Caribische landen van het Koninkrijk.

Tot slot, maak ik graag van de gelegenheid gebruik om een toelichting te geven op de uitzending van Nieuwsuur van 3 februari jl. waarin werd gesteld dat Curagao een rol zou spelen bij humanitaire operaties richting Venezuela. Hierover is bij Nederland noch bij Curagao iets bekend.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 29 653, nr. 45 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.