Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start, Amsterdam

datum 9 april 2019 18:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal studio
aanwezigen H.M. (Hugo) de Jonge i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Elk Amsterdams kind verdient de best mogelijke start in het leven en een optimale kans op een gezonde toekomst. De eerste 1.000 dagen zijn hiervoor cruciaal. Een gezonde start is helaas nog niet voor alle Amsterdamse kinderen vanzelfsprekend. Op postcodeniveau zien we grote gezondheidsverschillen. Hoe voorkomen we een valse start? Om de gezondheidsongelijkheid in de Amsterdam tegen te gaan, wordt de 'Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start' opgesteld. Tijdens deze bijeenkomst wordt de eerste versie gepresenteerd en gaan we met verloskundigen, kraamzorg, huisartsen, gynaecologen, Ouder- en Kindteams, SamenDOEN teams, leidsters kinderdagverblijf en andere betrokkenen aan de slag met de aanpak. Zeker ook welkom zijn (aanstaande) ouders, ervaringsdeskundigen en sleutelfiguren uit de focuswijken in Zuidoost en Nieuw-West. Hoe kunnen we gezamenlijk zorgen voor een gezonde en kansrijke start?

Met in dit programma onder anderen

Simone Kukenheim

Wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport in Amsterdam

Tessa Roseboom

Professor of Early Development and Health at the Academic Medical Centre of the University of Amsterdam

Arnoud Verhoeff

GGD Amsterdam en initiator van het Sarphati instituut

Angela Habets

Kwartiermaker kansrijke en gezonde start Gemeente Amsterdam

José Manshanden

Directeur GGD Amsterdam

Karin Burggraaf

Bestuurder Eerste lijn Amsterdam en Almere (Elaa)

Simone Thuis

Teammanager jeugd gemeente Amsterdam

Lilian Tham

Directeur-Bestuurder at MOC 't Kabouterhuis

Femke Breman

Afdelingshoofd JGZ GGD Amsterdam en programmadirecteur OKT Amsterdam

Karen den Hertog

Programmamanager Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht

Joke Klinkert

Directeur EVAA Holding B.V.

Joris van der Post

Hoogleraar, afdeling Obstetrics and Gynaecology Amsterdam UMC

Wat gaan we doen?

  • Tussen 18:00u en 18:30u is de inloop met soep en brood.
  • Om 18:30u start het programma met een korte inleiding van wethouder Simone Kukenheim (Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport). Tessa Roseboom (hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AUMC-UvA)) schetst het belang van de ‘Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start’. Angela Habets (kwartiermaker Gezonde en Kansrijke Start) legt vervolgens uit hoe de werkagenda tot stand is gekomen. De lokale coalitie Gezonde en Kansrijke Start presenteert de thema’s waaruit de werkagenda bestaat.
  • Na een korte koffiepauze gaan we in groepen uiteen om de thema’s te bespreken. Wat mist er nog in de aanpak? De input wordt gebruikt om de werkagenda aan te scherpen.
  • Om 21:00u is het einde van het programma.

Lokale coalitie gezonde en kansrijke start

De ‘Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start’ komt tot stand in samenwerking met de lokale coalitie gezonde en kansrijke start bestaande uit José Manshanden (directeur GGD), Angela Habets (kwartiermaker Gezonde en Kansrijke Start), Tessa Roseboom (hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid), Karin Burggraaf (bestuurder Elaa), Joke Klinkert (directeur EVAA Holding B.V.), Simone Thuis (teammanager Jeugd), Femke Breman (programmadirecteur Ouder- Kindteams Amsterdam), Lilian Tham (directeur MOC ’t Kabouterhuis), Karen den Hertog (programmamanager Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht) en hoogleraar Joris van der Post (afdeling Obstetrics and Gynaecology AUMC).

Meer informatie over het programma volgt snel.

Lees meer

'Betere samenwerking voor zorg voor ongeborenen'

Minister Hugo de Jonge (Volks­gezondheid) wil met gemeenten en organisaties stevig inzetten op de ­allereerste fase van het leven. Ook ­Amsterdam doet mee. Lees meer >>

Landelijke Actiepgrogramma Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen - zowel fysiek als mentaal - op latere leeftijd. Lees hier het landelijke programma >>


1.

Meer over...