D66: Lange arm van de Amerikaanse wet niet in Europa!

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 5 februari 2019.

De Europese Commissie presenteerde vandaag haar voorstel om onderhandelingen te starten met de VS over grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs. Als de Europese Commissie haar zin krijgt, mag voortaan de Amerikaanse politie rechtstreeks zoeken naar bewijs over Europese burgers in Europese databases en bij Amerikaanse bedrijven.

Dat zou dan gebeuren met nieuwe bevoegdheden in de vorig jaar aangenomen 'CLOUD Act', waarmee de Amerikaanse politie, justitie en veiligheidsdiensten zelf kunnen aankloppen bij bedrijven, om persoonsgegevens die in de EU zijn opgeslagen te vorderen. Nu gaat dat via een verzoek om wederzijdse rechtshulp, dat door een Europese rechter wordt getoetst. Deze zorgvuldige rechtsgang wordt door de VS te omslachtig bevonden.

Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) schrikt van de houding van de Europese Commissie: "De Europese Commissie stelt voor om onze eigen Europese wetten omzeilen, om de Amerikanen een plezier te doen. We hebben in Europa hele stevige wetten op het gebruik van persoonsgegevens. Dat de Amerikaanse wet daar tegenin druist is hun probleem, niet het onze. Het enige dat hier past is een Europees Njet.”

In ´t Veld vindt het ongelooflijk zwak dat de Europese Commissie toegeeft aan deze ongeremde datahonger van de Amerikaanse regering: “Als we niet oppassen graait de lange arm van de Amerikaanse overheid straks direct in onze eigen data, tegen alle Europese wetten in. Zouden Amerikanen het accepteren als de Europese Unie zichzelf toegang zou geven tot Amerikaans grondgebied? Deze bevoegdheid om direct bewijs op te eisen bij bedrijven hebben EU-lidstaten onderling nog niet eens, laat staan dat we niet-EU landen gaan toelaten.”