Bescherming van werkenden is nodig

Met dank overgenomen van G.J. (Gijs) van Dijk i, gepubliceerd op donderdag 31 januari 2019.

15 euro voor een professionele fotograaf, gratis morgen of zelfs vandaag thuis laten bezorgen of 15 uur in een taxi zitten en continue rondjes rijden om klanten op te pikken.

En nog steeds komen deze zelfstandige ondernemers niet rond. Een grote groep van zelfstandigen is op zoek naar bescherming. Zij willen bescherming bij ziekte, een goed pensioen opbouwen en een volwaardig inkomen krijgen. Zo kan je weer vooruit kijken en je leven verder opbouwen. Het gebrek aan zekerheid voor zelfstandigen is een onderdeel dat mist en dat is de grote olifant in de Kamer.

Een grote groep van zelfstandigen is op zoek naar bescherming. Zij willen bescherming bij ziekte, een goed pensioen opbouwen en een volwaardig inkomen krijgen.

En de kabinetsplannen met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) brengt daarom nog geen ‘balans’. Bescherming van werkenden is nodig. Door het wettelijk aanpakken van de cowboys zoals Deliveroo en Uber. En je wilt er zeker van kunnen zijn dat je niet zomaar ontslagen wordt. Daar tornt dit kabinet aan. Ze perken de ontslagbescherming in en maken meer onzekere contracten mogelijk.

Je wilt er zeker van kunnen zijn dat je niet zomaar ontslagen wordt.

Er zijn ook positieve aspecten te noemen: flexwerk wordt duurder ten opzichte van vast werk en alle werknemers bouwen vanaf dag 1 een transitievergoeding op. Maar per saldo slaat de balans negatief uit. Deze plannen vergroten de onzekerheid van mensen. Werknemers krijgen door deze wet minder zekerheid.

Deze plannen vergroten de onzekerheid van mensen.

De PvdA doet verschillende voorstellen om dit ook een wet voor mensen te maken en niet alleen voor multinationals. Met de economische voorspoed verdienen werknemers meer zekerheid. Want om lekker te kunnen werken en je te ontwikkelen heb je vaste grond onder de voeten nodig.