Kabinet, doe iets aan de salarissen in de zorg!

Met dank overgenomen van J.W.M. (John) Kerstens i, gepubliceerd op maandag 28 januari 2019.

Gisteravond werd in het NOS-journaal aandacht besteed aan het personeelstekort in de zorg. Vandaag praat de Tweede Kamer met veel organisaties en mensen in de zorg over dat tekort. Als er niks gebeurt, stevent de sector binnen een paar jaar tijd af op een tekort van 125.000 mensen. Dat is een stad zo groot als Zwolle. Baby’s en opa’s en oma’s meegeteld.

Als er niks gebeurt, stevent de sector binnen een paar jaar tijd af op een tekort van 125.000 mensen.

En ook nu al doen de gevolgen van het gebrek aan personeel zich gelden: van afdelingen die moeten sluiten tot patiënten die niet geholpen kunnen worden, van een hogere werkdruk en meer burn-outs tot instellingen die elkaars medewerkers wegkopen.

Vorig voorjaar presenteerde minister De Jonge met veel bombarie een actieplan ‘Werken in de zorg’, zijn zoveelste actieplan. Met een aansporing aan vooral anderen om de tekorten aan te pakken en het handig wegschuiven van zijn eigen verantwoordelijkheid: pas in 2022 (als de minister zelf al lang en breed vertrokken is) zou moeten blijken of de beloofde resultaten zouden zijn behaald.

Dat die resultaten niet worden gehaald, lijkt vanaf het begin duidelijk. Voornaamste reden: de minister doet nou net niks aan de twee door mensen in de zorg zelf steeds genoemde redenen om de zorg te verlaten: de te lage salarissen en de te hoge werkdruk. Sterker nog: bij herhaling heeft de minister laten blijken dat hij eigenlijk vindt dat mensen in de zorg qua salaris eigenlijk niks te klagen hebben. Bij de begrotingsbehandeling in de Kamer, maar ook op tv en radio.

Voornaamste reden: de minister doet nou net niks aan de twee door mensen in de zorg zelf steeds genoemde redenen om de zorg te verlaten: de te lage salarissen en de te hoge werkdruk.

Ik vind dat ongehoord. Niet alleen omdat de zorg op veel plekken juist achterloopt als het gaat om de hoogte van de salarissen, maar zeker ook omdat mensen in de zorg van ‘hun minister’ mogen verwachten dat hij het voor ze opneemt, voor ze opkomt. Bovendien: als je echt meer mensen in de zorg wilt hebben, voor de zorg wil behouden ook, dan zul je wel iets moeten doen aan de lonen.

Als je echt meer mensen in de zorg wilt hebben, voor de zorg wil behouden ook, dan zul je wel iets moeten doen aan de lonen.

Het blijft onvoorstelbaar dat het kabinet zomaar een paar miljard per jaar wilde weggeven aan multinationals en buitenlandse beleggers met het afschaffen van de dividendbelasting, maar de hand op de knip houdt richting al die medewerkers in de zorg die dag in dag uit hun benen onder hun lijf vandaan lopen om andere mensen te helpen. Ik heb er al eerder voor gepleit en doe dat vandaag opnieuw: het werk dat medewerkers in de zorg doen, is eigenlijk onbetaalbaar. Maar betaal ze er wel goed voor. Dat verdienen ze!

Het werk dat medewerkers in de zorg doen, is eigenlijk onbetaalbaar. Maar betaal ze er wel goed voor.

Daarom, minister De Jonge: kom op voor uw mensen! Kom bij de binnenkort te verschijnen Voorjaarsnota over de brug met extra geld voor betere salarissen in de zorg.