Kringlooplandbouw, hoe dan?, Amsterdam

datum 11 februari 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen L.E.M. (Louise) Vet, C.J. (Carola) Schouten i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Met het presenteren van de nieuwe landbouwvisie van Carola Schouten, minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaan we naar een circulair landbouwmodel in Nederland. Waarom moeten we naar een ander voedselsysteem? Wat houdt kringlooplandbouw eigenlijk in? Hoe financieren we dat? En wat wordt het beleid? In een drieluik over de nieuwe landbouwvisie van minister Schouten duiken we dieper in het hoe, wat en waarom van de kringlooplandbouw.

Met in dit programma onder anderen

Louise Vet

Directeur Nederlands Instituut voor Ecologie

Carola Schouten

Minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Imke de Boer

Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen

Barbara Baarsma

Directievoorzitter Rabobank Amsterdam

Iris Bouwers

Boer & dagelijks Bestuurslid internationaal bij NAJK

Achtergrond

In 2050 moet wonen er naar schatting 10 miljard mensen op deze planeet. Als we die allemaal gezond willen voeden, moeten we slimmer, beter en vooral op een andere manier voedsel gaan produceren. We moeten overschakelen op een radicaal nieuw systeem, waarin we efficiënter produceren, maar vooral slimmer omgaan met wát we produceren. Momenteel bereikt namelijk een derde van al het geproduceerde voedsel onze monden, een derde wordt gebruikt als veevoer en een derde gaat verloren aan voedselverspilling. Aan visies hoe een nieuwe balans bereikt moet worden is geen gebrek: het moet groter, kleiner, ecologischer of technologischer. Met de fundamentele hervorming van het Nederlandse boerenlandschap naar een circulair systeem (kringlooplandbouw), denkt minister Carola Schouten een brug te slaan tussen de twee kampen in het landbouwsysteem: de intensieve en technische landbouw op een zo klein mogelijk gebied, tegenover extensief boeren in harmonie met de natuur. Hoe kunnen we verschillende landbouwpraktijken verenigen onder de noemer kringlooplandbouw? En… wat betekent die noemer eigenlijk?

Een avond over het hoe, wat en waarom van kringlooplandbouw met Louise Vet, directeur Nederlands Instituut voor Ecologie, Barbara Baarsma, directievoorzitter Rabobank Amsterdam, Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke Productiesystemen, Iris Bouwers, boer en dagelijks Bestuurslid internationaal bij NAJK en Carola Schouten, minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


1.

Meer over...