Europarlementariër Hans van Baalen: “Haagse expertise gebruiken voor Brexit”

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 19 januari 2019, 10:03.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen denkt dat Den Haag mogelijke oplossingen kan bieden voor de Brexit. Dat zei de Haagse politicus zaterdag in het radioprogramma Spuigasten van Debatmeester op Den Haag FM.

Het Britse Lagerhuis heeft de Brexit-deal met 432 stemmen tegen en 202 stemmen vóór in grote meerderheid weggestemd. De uitslag betekent een verpletterende nederlaag voor premier May.

Maar het betekent ook dat zij op zoek moet naar een oplossing om de impasse te doorbreken.

Van Baalen: “In Den Haag zitten allerlei instellingen die heel goede ideeën hebben, maar het zijn de zeventwintig regeringsleiders - waaronder Mark Rutte en mevrouw May, de achtentwintigste, nog steeds - die eruit moeten komen. Ik heb nog geen voorstellen gehoord die zo innovatief zijn dat je zegt: die handtekening, over een halfuur kunnen we hem zetten. Maar natuurlijk moet je de expertise gebruiken die in Den Haag ligt.”

“Je hebt de Haagse campus van de Leidse Universiteit, daar zitten knappe koppen. Het is meer het aanleveren van ideeën, want de burgemeester van Den Haag kan niet zeggen: ‘Mevrouw May en meneer Rutte, gaat u zitten, zo moet het.’ Helaas.”

“Moedig dat Krikke eigen positie kritisch bekijkt”

Tijdens het gesprek ging het ook over burgemeester en partijgenoot Pauline Krikke van Den Haag. Krikke zei woensdag tijdens het debat over de vonkenregen op Scheveningen dat ze de kritiek van de gemeenteraad over haar eigen optreden “stevig bij haar binnen kwam”. VVD-Europarlementariër Van Baalen: “Ik vind het heel positief dat de burgemeester kritiek op haarzelf niet uitsluit”.

Veel partijen vonden het ongepast dat Krikke de bouwers van de vreugdevuren de schuld gaf. Die zouden de maximale bouwhoogte hebben overschreden, zei de burgemeester toen. Woensdag zei Krikke: “Ik heb dus niemand de schuld willen geven. Ik wil wel dat ieders rol - die van mij, van de bouwers, van andere betrokkenen - goed wordt onderzocht.”

Zelfkritiek is belangrijk, zei de Haagse politicus in Spuigasten: “Je moet altijd je eigen positie kritisch bekijken. Ik ken Pauline ook - ze is eerder burgemeester geweest - en ze heeft dat altijd gedaan. Ze heeft het nu nog eens expliciet gedaan, dus dat vind ik moedig.”

Luister hier de uitzending terug (interview met Hans begint na het journaal)

Hans van Baalen over Brexit (YouTube)